Elbúcsúztattuk Simut Mariot is

Elbúcsúztattuk Simut Mariot is

A Szombathelyi Haladás és az U19-es válogatott játékosa köszönt el az Illés Akadémiától.

Még 2021 őszén került az Illés Akadémia kötelékébe Simut Mario Lucas. A Nagyváradról származó játékos novemberben mutatkozhatott be az U19-es válogatottban: három nap alatt kétszer is játszott Olaszország ellen. A téli felkészülést már a Haladással kezdte meg, és 2022. február 27-én a Szeged-Csanád Grosics Akadémia otthonában debütált a vasi együttesben: az 1–1-re végződő meccsen egyébként három U19-es korú Illés-nevelés szerepelt Németh Szabolcs kezdőcsapatában. Amikor a Haladás programja úgy alakult, akkor Mario Horváth Rudolf együttesében is játszhatott: 4 alkalommal történt meg ez, az ETO elleni 3–2-es győzelem esetén pedig Mario szerezte meg a harmadik gólunkat. Szerepelhetett az U19-es Európa-bajnoki kvalifikációs tornáján, míg a Haladásban az utolsó tavaszi bajnoki meccsen a kanadai listára is feliratkozhatott: átadása után született meg a győztes vasi találat.

A 2003-asok búcsúztatásakor nem tudott jelen lenni, így Illés Béla alapító akadémia-igazgató ezúttal köszönte meg neki az itt eltöltött időszakot.

Tavaly ősszel kerülhettem az Illés Akadémiára: és hiába a viszonylag rövid időszak, komoly tapasztalatokat szereztem, amit a pályafutásom fontos mérföldkövének tekintek. Úgy érzem, hogy a szakmai munkánál egy dolog volt csak nehezebb, ez pedig a magyar nyelv. Amilyen visszajelzéseket jelenleg kapok, úgy érzem, hogy ezzel a kihívással is meg tudtam birkózni! Édesanyám magyar, de otthon nem a magyar volt a beszélt nyelv, ám itt Szombathelyen sikerült megtanulnom! Nagyon élveztem az az akadémián eltöltött időszakot, és nagyon boldog vagyok, hogy már bemutatkozhattam a Haladásban. Korábbi állomáshelyem Anglia volt: a brit iskola a gyorsaságról szól, az egy- vagy maximum kétérintős játékról, míg az én meglátásom szerint Magyarországon a futball a kondícióról és a párharcokról, valamint a taktikáról szól. Az Illés Akadémiáról szeretném kiemelni két edzőmet, Horváth Rudolfot és Rugovics Vendelt, akiktől nem csak szakmai és nyelvi okítást kaptam, hanem sok mindent megtanulhattam magáról az életről is. Hálás vagyok mindenkinek! Nagyon örülök, hogy Németh Szabolccsal dolgozhatok együtt a Haladásnál, aki tapasztalatom szerint bízik a fiatalokban, megadja a lehetőséget nekik-nekünk, amivel élnünk lehet és kell is. Sok a fiatal, a futballra és a sikerekre éhes most a csapatban, tucatnyian vagyunk az Illésről – bízom benne, hogy rendkívül eredményes szezon következik számunkra

– tekintett vissza a nálunk töltött időszakra Simut Mario Lucas.

Az egyéni képzés segítette Mariot abban, hogy hozzánk kerülése után mielőbb bekapcsolódhasson a csapatedzésekbe. Ebben – többek mellett – Rugovics Vendel segítette.

Amikor először megláttam, akkor már egy éve nem játszott különböző adminisztratív problémák miatt, az edzések esetlegesek voltak számára, így nagyon messze volt az ideális állapottól. Azonban a szemem és a tapasztalatom azt mondatta velem: kivételes képességű gyerekről van szó, és ahogy jött vissza az ereje, akkor már edzésről edzésre bizonyította, hogy a meglátásom helyesnek bizonyult. Világosan látszott, hogy kiemelkedő a játékintelligenciája és a technikai tudása, a tréningeknek hála pedig visszatért a gyorsasága. Előrevetítettem, hogy hatalmas értéke az akadémiának, a Haladásnak és a magyar labdarúgásnak. Óriási pozitívuma, hogy nem csak a beszédben erős, azaz nem csak a szájával tudja és mondja, hogy ő meghatározó futballista lesz, hanem tesz is érte nap mint nap. Pedig nem ez a jellemző a játékosok többségére. Marioban benne van az a makacsság és tenniakarás, ami szükséges ahhoz, hogy elérje a céljait. Erre jó példa, hogy minden edzés után rákérdezett, mit csináljon jobban és mit csináljon többet azért, hogy magyar válogatott legyen? Én azt válaszoltam: ha ekkora akarat van benned és akkora tudás – amit én alapvetően feltételezek, de teljesen még nem látszik – akkor csinálj mindent úgy, ahogy eddig, és tanuld meg a magyar himnuszt! Ez aztán már tavaly novemberben bekövetkezett, és Olaszország 2–1-es legyőzésekor az Illés Akadémia részéről Horváth Rajmi és Simut Mario a kezdőben szerepelhettek! Kialakult közöttünk egy második apa–fiú viszony, meglátásom szerint egymás társaságát a munkán kívül is keressük. Talán azért is emelném ezt ki, mert a tapasztalatom az, hogy amikor kialakult ez a viszony, annak a tanítvány óriási hasznát vette, és komoly pályafutást érhetett el. Világosan látom, hogy a Haladásnak óriási értéke lesz, az pedig, hogy meddig juthat, az csak rajta múlik, ugyanis a képességei nagyon magas szintre predesztinálják

– nyilatkozta Rugovics Vendel, az Illés Akadémia egyéni képzés-vezetője.