Illés Béla

Illés Béla mióta „az eszét tudja”, focista szeretett volna lenni. Nem is kellett szülői presszió ahhoz, hogy 6 évesen kimenjen a grundra. 8 évesen már igazolt játékos volt, és hamar úgy érezte: ő bizony ebből fog megélni. És így is tett: érettségi után sem tágított a „szakmája” mellől… A középpályás csatár ma már másfél éve visszavonult, ezt azonban egy kétéves „átmeneti időszak” előzte meg. „Tudatosan készültem a befejezésre, így az utolsó években már amatőrként játszottam: csak heti 3 edzésen és a mérkőzéseken vettem részt.” Béla emellett már 7 éve tulajdonostársa egy fuvarozó cégnek, amely biztos anyagi bázist jelent a mindennapokban.

Illés Bélát nemrég egy futballakadémia alapítására kérték fel Szombathelyen, amely az ő nevét is viseli. Tapasztalatai szerint a rendszerváltás óta egyre kevesebb pénz jut a sportra, és ez meglátszik a minőségén is. Bár ő szerencsésnek mondhatja magát, hiszen ahol megfordult, mindig kifizették a „jussát”, de ma is sok klub tartozik a futballistáknak elmaradt pénzekkel.

Ma már ideje nagy részét a szombathelyi iskola ügyei kötik le: heti két alkalommal jár le Szombathelyre, ahol tervei szerint olyan műhelymunkát szeretne megvalósítani, melynek eredménye már 3-4 év múlva meglátszódhat a magyar mezőnyben. Illés Béla szerint a hazai „futballállomány” az utóbbi években jelentősen felhígult: ma már sokkal könnyebb bekerülni az I. osztályba, mint az ő idejében. „Ma olyan fiúk rúgják a bőrt a válogatottban, akiknek mindössze 1-2 komoly meccs van a lábukban. Amikor én voltam 17-18 éves, ez elképzelhetetlen lett volna. A válogatottságért nagyon meg kellett küzdeni.”

A Szombathelyre kerülő gyerekek többsége jó tanuló – ami egyben általános felvételi követelmény is. A kéttannyelvű gimnáziumi képzés után lehetőség nyílik számukra a továbbtanulásra. A kevésbé jó eszű, de kiemelkedően tehetséges viszont szakmát adna az iskola. „A lényeg az életrevalóság.” Az akadémia 4 korosztályban indít egy-egy osztályt, ami azt jelenti, hogy folyamatosan mintegy 100 fő tanulna az intézményben. „Magyarországon sok a tehetséges játékos. A hiányok inkább a mentalitásban és a hozzáállásban keresendők.” A motivációt – az Illés Béla Akadémián – pedig elsősorban a rendszeres nemzetközi megmérettetések jelentik majd.