Történet

Fegyelem, megfontoltság, megbízhatóság és hűség – ez az, amire a sport világa megtanított, s ami labdarúgó-pályafutásunk befejezése után, szakmai tapasztalatainkra épülő üzleti vállalkozásainkban is vezérel bennünket. Mindezeket szem előtt tartva fogtunk hozzá, a nevemet viselő futball akadémia alapításába. Az akadémiát, amely terveink szerint a magyar utánpótlás-nevelés egyik fellegvára lesz – a hűség jegyében – egykori sikereim helyszínén, Szombathelyen keltettük életre.

Terveink komolyságát jelzi, hogy 44 százalékos részesedést vásároltunk a Haladás Futball Kft.-ből, s tulajdonosként elsődleges célunk a csapat felsőbb osztályba juttatása. Az Illés Béla Akadémia alappillérévé válhat egy profi, ütőképes Haladásnak azzal, hogy jól képzett, elhivatott, a város iránt hűséget érző utánpótlást nevel. Azok a diákok pedig, akik tehetségük révén külföldre szerződhetnek, messzire viszik az akadémia, és a város hírét.

A szombathelyi önkormányzattal, és a Hermann Ottó Szakképző Iskola támogató együttműködésével fogtunk bele terveink megvalósításába. Az akadémiai szint miatt, hogy minden igényt kielégítve képezhessük a jövendő futballistákat elsődlegesen a tárgyi feltételeket kellett biztosítani.Felújítottunk 11 kollégiumi szobát, egy UEFA előírásnak megfelelő füves nagypályát, egy félpályás gyakorlóteret építettünk az első lépésben.

Folyamatban van egy műfüves nagypálya, egy újabb füves nagypálya építése, s a hozzátartozó megfelelő kiszolgáló létesítményekkel. A közeljövő terveiben újabb kettő nagypálya építése is szerepel. A mai kor elvárásainak megfelelő, vonzó körülményeket biztosítunk a 14-15 éves tehetséges futballistáknak, akiket igyekszünk az ország minden tájáról ide, Szombathelyre csábítani.

Közel kétszáz gyermek közül válogattuk ki azt a 40 ígéretes tanítványt, akik 2007 szeptemberben megkezdték tanulmányaikat Illés Béla akadémián. A négyéves képzés – melyben mindketten részt veszünk – szakmai programját szakértő stábunk állította össze. A diákok a szakmai karrier építése mellett érettségit szereznek, és nyelveket sajátítanak el.

Tisztelt Sportbarátok!

Szombathelyen immár minden készen áll ahhoz, hogy az Illés Béla Football Akadémia az Magyarország és Európa rangos bajnokságaiba játékosokat biztosítson, s felkészült, jól képzett tanítványaival megalapozza hírnevét a labdarúgó szakmában. Legyen Ön is partnerünk az eljövendő futball-reménységek lehetőséghez juttatásában! Az magyar foci szebb jövőjének reményében , sporttársi üdvözlettel köszöntjük Önöket!

Szombathely 2007
Illés Béla & Halmai Gábor

ISMERD MEG

A KEZDETEKTŐL

 • 1994

  EGYESÜLET

  1996. december 2-án Horváth Sándor volt Haladás-játékos saját ötlete alapján és szervezésének eredményeképpen megalakult a Lurkó Utánpótlás Football Club. Az egyesület már óvodás kortól, szakszerű edzői vezetés mellett foglalkozik a focizni szerető gyerekekkel. A Lurkó UFC kiemelt szerepet tölt be Vas megye, illetve Szombathely labdarúgó utánpótlásképzésében. Az egyesületben közel 200, 4 és 12 év közötti gyerek sportol.

 • 2006

  KEZDETI SIKEREK

  2006-ban az egyesület 10. születésnapján már több, a Lurkóban nevelkedett labdarúgó mutatkozott be a magyar élvonalba illetve Koman Vladimir a Samdoria színeiben a Seria A-ban.

 • 2007

  ILLÉS BÉLA FOOTBALL AKADÉMIA

  Ez volt a továbblépés útja. A mai magyar labdarúgás szakmai és erkölcsi válságában egyre mélyebbre süllyedve a “futottak még” kategóriájába harcolta le magát nemzetközi szinten s a világranglista hátsó harmadába zuhant vissza. A labdarúgás szempontjából Európa élvonalához tartozó országok szakemberei évek óta arra esküsznek, hogy a saját nevelésű focisták képzésével lehet megalapozni egy ország labdarúgását, bajnokságának erejét.

 • 2007

  ÖNKORMÁNYZATI SZEREPVÁLLALÁS

  AZ ÖNKORMÁNYZATI SZEREPVÁLLALÁS SEGÍTSÉGÉVEL MŰKÖDŐ AKADÉMIAI RENDSZERŰ UTÁNPÓTLÁSKÉPZÉS. A magyar futball jövője szempontjából, a válságból kivezető lehetséges út a nemzetközi tapasztalatok alapján – az akadémiai formában zajló utánpótlás-nevelés lehet.

 • 2007

  CÉL

  Célunk egy olyan labdarúgó-iskola létrehozása, amely a klasszikus labdarúgó életpálya-modell megvalósításával az egyetemes magyar labdarúgás, Vas megye labdarúgása, a Szombathelyi Haladás felnőtt csapata részére minőségi játékosokat képez, a már működő rendszerek értékeinek megtartása mellett.

 • 2007

  SZAKMAI SZEMPONT

  Az Akadémia létrehozása szakmai szempontból is indokolt. A Lurkóból a HVSE-hez átkerülő gyerekek közül többen elhagyták Szombathelyt, és a sokkal jobb feltételeket ajánló klubokhoz-MTK ,Agárd- igazoltak.

 • 2007

  AKADÉMIA BEINDULÁSA

  Az Akadémia beindulásával a Lurkóból átkerülő legjobbak és a névadó Illés Béla vonzására jelentkező hazai és külföldön élő magyar gyerekek beiskolázásával, s remélhetőleg a megvalósuló minőségi munka hatására a Herman Ottó Szakképző Iskola által biztosított csodálatos környezetben egy igazi futballparadicsom jött létre, öregbítve a szombathelyi futball hírét.

 • 2007

  ELŐRETEKINTÉS

  Ez megoldhatja a Vas megyei, a szombathelyi felnőtt- és utánpótlás foci létesítménygondjait is.