Történet

A szombathelyi tehetségekre való támaszkodás hatásosságát bizonyítja az 1996-ban, utánpótlás-nevelési céllal alapított Lurkó UFC múltja és jelene. A Lurkó víziója az volt, hogy minél több kisgyermek ismerje meg a futball alapjait és váljon egészséges felnőtté. A kilencvenes évek közepén ugyanis aki részt vett az óvodás labdarúgásban, majd kinőtt onnan, nem volt hol folytatnia a játékot, hiszen a klubok 12 éves kor körül fogadták a gyerekeket. Ezek az ügyes játékosok – köztük az NB I-ben bemutatkozó Kozmor Ákos és Németh Milán, vagy a válogatottságig menetelő Koman Vladimir és Stieber Zoltán – mégsem vesztek el, hiszen értük, miattuk, a Haladás szeretetéért, a labdarúgásért való tenni akarásból, a szülők lelkesedésével és elkötelezettségével közösen jöhetett létre a Lurkó UFC. Az itt megszerzett tapasztalattal a háttérben Horváth Sándor (mint a Lurkó egyik alapítója) és Artner Tamás (a Haladás VSE akkori utánpótlás szakvezetője) határozottan állást foglaltak egy helyi futballiskola létrehozása mellett. A gondolat egy vasi, felmenőrendszerre épülő akadémiában fogalmazódott meg. A – már működő szisztéma alapján – 13 éves korukig a gyerekek a Lurkóban edzenek, ezt követően a Haladás VSE színeiben folyatják a futballt, és aki arra alkalmas, az a felnőttek között is bemutatkozhat.

Még nem volt egészen 10 éves a Lurkó UFC, amikor a gondolatok és tervek az „I. B. F. A.” (Illés Béla Football Akadémia)  megalapításának szándéknyilatkozatává alakultak át. Az Illés Béla, a Herman Ottó Szakképző Iskola és Kollégium, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft., a Haladás Vasutas Sportegyesület, és a Lurkó Utánpótlás FC által 2006. augusztus 23-án szignált dokumentumban lefektették: az akadémiai projekt megvalósítását kívánják elérni, az akadémiát felépíteni, azt szervezni és előkészíteni az egyetemes magyar labdarúgás színvonalának emelése érdekében. A célok között szerepelt, hogy a Szombathelyi Haladást saját nevelésű játékosokkal lássa el az akadémia, és aki alkalmas arra, nemzetközi szinten is megállja a helyét. Az akadémia címerébe bekerült Szombathely neve is, hiszen a futballal a várost és annak labdarúgását is népszerűsíteni szeretnénk – méghozzá úgy, hogy a neveléssel a korosztályos nemzeti válogatottakba is játékosokat tudunk adni.

A célok megvalósításában abszolút partnernek bizonyult Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A jogszabályi háttér megteremtésével – hiszen a közgyűlés áldását adta a tervre – eldőlt, hogy az iskolai keretek is adottak lesznek az Illés Akadémiához. A közgyűlés egyöntetűen bólintott rá az elképzelésekre, a vezérfonalunk pedig az volt, hogy „nem tanulás mellett kell focizni, hanem a foci mellett kell tanulni”. A Herman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-, Vadgazdálkodási- Szakképző Iskola és Kollégium vált a középiskolai partnerünkké: a gyerekek ebben, a Szombathely Olad városrészében található intézményben tanultak, a távol élők ebben a kollégiumban laktak, a Hermanos pedagógusok tanították a gyerekeket (általános gimnáziumi oktatást kaptak), és a kollégiumi nevelők felügyelték a délutánjaikat. Már persze akkor, amikor nem edzésen vettek részt a fiúk: első körben a Haladás edzői irányították a tréningeket, akiknek szakmai koordinálása Simon Attila kezében futott össze. Rendkívül fontos újítás volt a magyarországi akadémiák történetében, hogy a gyerekek koedukált iskolát látogathattak: a korábbi akadémiai tapasztalatokat megfigyelve az volt a cél, hogy a meglévő iskolai rendszerre épülő nyitott akadémiai szisztéma működjön. A Herman 2006 novemberében kiadott továbbtanulási tájékoztatójában már szerepelt, hogy a 2007/2008-as tanévtől kezdődően lesz fociosztály is.

Mindeközben természetesen elindultak az infrastrukturális fejlesztések is: az iskolához ugyanis 20 hektáros terület tartozott. Elsőként a gyakorlótér készült el, aztán egy kis szünet következett, ugyanis az almafáknak 2007 nyaráig maradniuk kellett, mert a középiskolai kertészetet tanuló diákjainak vizsgafeladatai is voltak. Ezek a kompromisszumok is erősítették a közreműködő felek munkáját, és hitet tettek egymásért a kölcsönösség jegyében.

Az akadémia létrehozásakor, annak megalapításhoz szükség volt egy „húzónévre”. A kilencvenes évek legjobb magyar labdarúgójának megválasztott Illés Béla – aki az NB I-ben 540 találkozón 215 gólt rúgott, míg a nemzeti csapatban 64 meccsen 15-ször volt eredményes; négyszeres magyar bajnok, háromszoros kupagyőztes, háromszoros NB I-es gólkirály – nem sokkal a pályafutásának befejezését követően kapta a megkeresést. A futballt Sárváron kezdő, majd a Haladáshoz kerülő kreatív középpályás a Kispest-Honvéd csapatában lett először magyar bajnok, ezt követően pedig az MTK-nál teljesedett ki a pályafutása: az 1888-ban alapított budapesti kék-fehér klub örökös bajnokának vallhatja magát. A középpályás 18 éves volt, amikor három, NB III-ban eltöltött évad után a Sárvári Kinizsitől a Haladáshoz került. A „legnagyobb király” nem csak a nevét adta az akadémiához, hanem a hosszú távú tervek és lehetőségek megteremtése által érdekeltté vált az utánpótlás-nevelő intézmény megalapításában.

Az Illés Akadémia működtetési formájaként alapítványban gondolkodtak az alapítók (Kóbor László, dr. Nagy Tibor, Darvalics Lajos, dr. Horváth Gábor és Halmai Gábor), ezt pedig 2008-tól már közhasznú minősítésűként tette meg. Az elsődleges feladatok között megjelölték az anyagi háttér biztosítását, a labdarúgó-foglalkozások szakmai lebonyolítását és felügyeletét, az iskolával való kapcsolattartást – hiszen a délelőtti edzések tartása miatt az órarend megfelelő kialakítása sem maradhatott el. Mindezekkel a cél nem volt más, mint a magyar labdarúgás és a szombathelyi minőségi utánpótlásképzés feltételrendszerének magas szintű biztosítása, amihez természetesen az Illés Sport Alapítvány szoros együttműködésre törekedett a Magyar Labdarúgó Szövetség Utánpótlás Igazgatóságával. Elsősorban egészséges és becsületes emberek nevelése a célunk, másodsorban sportot kedvelő és sportoló fiatalokat szeretnénk adni a magyar futballnak. 

A pedagógiai tervek között szerepelt – és ez a mai napig így is van – hogy erősítsük a játékosok és az Illés Akadémia közötti hovatartozás érzését. A ragaszkodás és a kötődés szellemének és tartalmi kapcsolatának kialakításával hangsúlyozzuk: hogy szombathelyiek vagyunk, hogy Vas megyeiek vagyunk, hogy magyarok vagyunk, a bennünk lévő egészséges dac pedig hozzájárul a teljesítményünk növeléséhez. Fontos az önbizalom, a magabiztosság, a nyugalom és a higgadtság – ám utóbbi sosem csaphat át kényelembe vagy elkényelmesedésbe. A célok célja pedig az, hogy a játékosaink ne csak labdarúgók, hanem a társadalom gazdasági és kulturális egészének alkotó, hasznos tagjai, azt szervesen befolyásoló és abból részesülő polgárai legyenek. Lehetőséget kívántunk adni ahhoz, hogy az egyéni képességek kibontakozhassanak, és hogy a győzni akarás, valamint a munkában való hit energiáját fel tudják használni a növendékeink.

A magyarországi akadémiák értékelésére 2009-ben került sor először, a szombathelyi intézmény a független szakértői vélemény alapján a hatodik helyen végzett. Két év múlva jött az újabb minősítés: az MLSZ illetékes bizottsága által összeállított szempontok alapján Magyarország legmagasabb pontszámot elért akadémiája ebben az évben az Illés lett! Az akadémia szervezeti-működési struktúrája és a meglévő iskolarendszere mellett a legnagyobb pluszt a szakmai munka minősége jelentette. A korosztályos válogatottak sora, az NB I-ben debütált srácok, a magyar, és ezen belül a szombathelyi labdarúgás jelenéért és jövőjéért dolgozó tulajdonosi kör, és a szakmai stáb minden tagjáé ez a siker. Az akadémiák minősítése a következő években sem maradt el. Az új szempontrendszer alapján meghozott döntés alapján 2012-ben és 2013-ban is dobogós lett az Illés Akadémia – és már ekkor látszódott, hogy a legnagyobb hiányosságok az infrastruktúra területén merülnek fel. Egy évre rá, 2014-ben elkészültek a tervek a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrum épületéről, és a hozzátartozó futballpályákról. Azonban ezek a tervek mindaddig az íróasztalfiókban maradtak, amíg az akadémia mellett lévő Arany-patak víztározója meg nem épült. A Kőszegi-hegységben eredő patak Bucsu mellett kezdi meg rövid, 12 km-es útját, ám az Alpokalján összegyülemlő esőt magával hordó vízfolyás több alkalommal is keserű tréfát űzött az Illés Akadémiával, hiszen tavaszi és őszi áradás során is öntötte el a pályákat, és veszélyeztette az épületet. Így egészen addig várni kellett az építkezéssel, amíg el nem készült a Dozmat községben található tározó, hivatalos nevén a Dozmati Árvízcsúcs-csökkentő Tározó. Utóbbi munkálatainak végül 2017-ben álltak neki.

Az infrastrukturális beruházások egyik első lépcsőjeként 2015 elején – Európai Uniós pályázat keretében – fogadóépület létrehozása történt meg. Az önkormányzattal közös projektben – az önrészt teljes egészében a Halmill Kft. biztosította – megépült egy fogadóépület, bővült és felújításra került a meglévő rész, ami az öltözőket, a szertárat, az orvosi és masszázshelyiséget jelentette. A bővülés 4 új öltözőt (vizes blokkal együtt) és egy konditermet jelentett. A fogadóépületben irodák és tárgyaló kialakítása történt meg, így ezt követően már értekezletek, oktatások és kisebb konferenciák megtartására is volt lehetősége az Illés Akadémiának.

A 2017/2018-as U19-es bajnokságot az Illés Akadémia együttese nyerte meg. Mindezt azt jelentette, hogy az Ifjúsági Bajnokok Ligájában szerepelhetettek a zöld-fehérek, ahol a fehérorosz FK Minszk ellen két óriási csatában, 4–3-as összesítéssel voltunk kénytelenek búcsúzni.        

A 2014 óta tervasztalon meglépő új épület és új pályák építése 2019 végére befejeződött. A 2500 négyzetméter alapterületű háromemeletes épület – hivatalos nevén: a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrum – előtt nagy parkoló fogadja az érkezőket. A földszinten a fogadórész mellett étterem és konyha és étterem, öltözők, minden igényt kielégítő konditerem, masszázshelyiségek, orvosi szobák, szertárak és taktikai megbeszélésekre alkalmas konferenciaterem áll a csapatok rendelkezésére. Az első emeleten a fiúk kollégiuma mellett tantermek és tanári szobák találhatóak, egy szinttel feljebb pedig a lányok kollégiumi szobái, edzői és elemzői irodák vannak. A legfelső szinten van a gondnoki lakás, valamint további irodák és egy konferenciaterem. Az épület köré hat új labdarúgópályát telepítettek: ebből egy parafa-technológiával készült műfüves, míg öt élőfüves.

Az új évezred legelején, egy évtizeden át, Szombathely lett a magyar női futball egyik székehelye. 2002 és 2012 között a Viktória FC minden bajnoki szezonban érmet szerzett – és nem is akármilyet! Két arany- (2004, 2009), hat ezüst- (2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012), és két bronzérem (2002, 2003) teszi díszessé a tablót, amelyen ott ékeskedik a három (2008, 2009, 2011) Női Magyar Kupa-győzelem is. Bár a sikerszériát követő, újabb tíz év elsősorban az útkeresésről szólt, a szombathelyi női futball nagy esélyt kapott arra, hogy visszatérjen a Markó Edina vezetésével elért eredményekhez. Ugyanis 2021. január 1-től, az EMMI által felügyelt, a központi költségvetés által finanszírozott tíz akadémia közül, a fejlesztéseket vállaló hat – közöttük az Illés Akadémia – lehetőséget kapott arra, hogy női csapatokat is befogadjon, foglalkoztasson. Az Illés Akadémia új, minden igényt kielégítő épületében egy helyen található a negyven női labdarúgó elhelyezésére alkalmas kollégium, a 2021 szeptemberétől induló gimnázium, és az étterem. A női akadémia otthonában kaptak a csapatok saját öltözőket, mint ahogy saját „birodalma” lett a masszőröknek, az erőnléti edzőknek és az egészségügyi hátteret biztosító szakembereknek is.

A Vas megyei labdarúgó-utánpótlás zászlóshajója az Illés Akadémia. Az immáron kilenc futballpályával, komplett saját bázissal, gimnáziummal és kollégiummal, valamint a futball minden területére kiterjedő szakembergárdával rendelkező centrumban 7-től 19 éves korig képzik a focistákat.

Az Illés Akadémia Szarka Zoltán utcai új épületének átvételével mérföldkőhöz érkezett a zöld-fehér egyesület. Az utánpótláskorú labdarúgók edzése és versenyeztetése mellett, most már az elszállásolását, az étkezését, és – minthogy 2021 szeptemberétől felmenő rendszerben elindult a gimnáziumi oktatás – a középiskolai nevelését is egy telephelyen tudjuk megoldani.

Idén januártól már a lányok részére is megoldott az akadémiai képzés, így klubfilozófiai modellünk szlogenje, „A jövő egy helyen” teljességgel megállja helyét a mai felgyorsult világban. Mindezzel együtt a céljaink fikarcnyit sem változtak: mindenek előtt a szombathelyi és Vas megyei labdarúgásért dolgozunk, komoly partneri együttműködésben a megyei egyesületekkel – ami hozzájárul ahhoz, hogy bármelyik tehetséges játékos, akár a legkisebb településről is bekerülhessen az akadémiai nevelésbe. Az utánpótlás-válogatottak szövetségi edzői folyamatosan küldik a meghívókat hozzánk, és kérik ki tanítványainkat. A Szombathelyi Haladás keretében az előző bajnokságban 16 akadémista kapott helyet – hatan újoncként lehetek ott, míg idén tizenketten vannak a keretben, és az edzői teamben korábbi szakembereink dolgoznak. A célunk az, hogy messzire vihessük a magyar és a szombathelyi labdarúgás hírnevét. Hisszük és valljuk, hogy a „A jövő egy helyen”, az Illés Akadémián található!

A Haladással az NB I-ben bemutatkozott Illés Akadémia-játékosok

1991

Mursits Roland

1992

Kovács István
Ugrai Roland
Gyurján Bence
Farkas Márk
Jagodics Márk
Szakály Attila
Kalász Milán

1993

Radó András

1994

Zsirai Martin
Halmai Ramon
Angyal Zsolt

1995

Németh Márió
Medgyes Zoltán
Gyurján Márton

1996

Jancsó András
Rácz Barnabás
Tihanyi Olivér
Hegedűs János
Grabant Bence

1997

Czingráber Máté
Petró Balázs

1998

Tóth Máté
Szőke Dániel

1999

Dombi Gergő
Kiss Bence
Funsho Bamgboye

2000

Kiss Tamás
Winkler András

2001

Nyári Patrik

2002

Fördős Beatrix (Viktória FC Szombathely)

A Haladással az NB II-ben bemutatkozott Illés Akadémia-játékosok

2000

Füleki Márk

2001

Illés Bence
Doktorics Áron
Szekér Ádám
Tóth-Gábor Kristóf
Balogh Ferenc

2002

Schuszter Ronald
Szalay Szabolcs
Tóth Milán
Debreceni Zalán
Kállai Kevin

2003

Dezamits Dominik
Horváth Rajmund
Tarján Patrik
Simut Lucas Mario

2004

Kállai Zalán
Szijjártó Ármin
Horváth Hunor

Az NB I-ben – de nem a Haladásban – bemutatkozott Illés Akadémia-játékosok

1993

Batik Bence
Böjte Patrik
Dombó Dávid
Szeles Tamás

1994

Berki István
Jagodics Bence
Molnár Sándor
Varga Barnabás

1995

Csirszki Martin
Tamás Krisztián

1999

Kirják Henrik
Schäfer András

2000

Böcskei Nikoletta

2001

Halmai Ádám
Huszti András
Sebestyén Lóránt

2001

Volter Patrik

A felnőtt válogatottban bemutatkozott Illés Akadémia-játékosok

Flag_of_Hungary

Kovács István
Ugrai Roland
Schäfer András
Kiss Tamás
Fördős Beatrix

Az U21-es válogatottban bemutatkozott, külföldön pallérozódó Illés Akadémia-játékosok

Flag_of_England

Hegyi Krisztián (West Ham United)

Flag_of_Italy

Tamás Krisztián (Spezia)
Senkó Zsombor (Juventus)

Flag_of_Austria

Tóth Milán (SK Sturm Graz)