Véget ért a kényszerű szünet

Véget ért a kényszerű szünet

A koronavírus-járvány miatti közel kéthónapos pihenő után ismét edzésbe álltak az Illés Akadémia ifjú labdarúgói. A héten valamennyi korosztály megkezdi a munkát. A részletekről Bakos Roland szakmai igazgató adott tájékoztatást.

Pénteken egy kifejezetten megnyugtató eredménnyel végződő tesztelést tartottunk az akadémiánkon. Ezen kiderült, hogy sem a dolgozóink, sem pedig a növendékeink között nincs egyetlen olyan személy sem, aki megfertőződött volna a koronavírussal. Így a hétfői napon valamennyi korosztályunk edzésbe állhatott. De természetesen csak a legszigorúbb egészségügyi és higiéniai rendszabályok betartása mellett.

Miből állnak ezek a rendszabályok?

Rendkívül sokrétű előírásokról van szó. Ezek egyik része azt szabályozza, hogy miként kell az akadémia területén viselkedni. Ide olyan szabályok tartoznak, hogy a gyerekek egymás kulacsából nem ihatnak, a kézmosás, a kézfertőtlenítés előírása, az öltözők használatának tilalma, de szó van benne a használt papírzsebkendők összegyűjtésének is a módjáról. Betegen az akadémiára nem jöhet senki, akinél bármilyen tünet, panasz jelentkezik, köteles azonnal jelenteni az edzőjének és az orvosi stáb valamelyik tagjának. Ezeket a szabályokat több helyre is kifüggesztettük. Az előírások másik fele pedig arról szól, hogy az edzéseknek miként kell lezajlaniuk. Alapvetően csak kiscsoportokban dolgozhatnak a srácok. Egy idősávban pedig csak egy korosztály tagjai tartózkodhatnak az akadémiánk területén.

Hogyan alakult az edzések tematikája?

A terveinkben öthetes ciklus szerepel. Az első két hétben rávezető foglalkozások lesznek. Ezeken leginkább technikai képzés lesz a már januárban megalkotott egyéni fejlesztés keretében. Fontos, hogy a srácok fokozatosan kapják a terhelést, ne sérüljenek meg. Ennek érdekében egyébként csak heti négy edzésben gondolkodunk. A második hét végén pedig kielemezzük a helyzetet. A hazai és a nemzetközi tapasztalatokat felhasználva dolgozzuk ki a következő, háromhetes ciklus programját.

Vannak már elképzelések a második ciklus programjáról is?

Természetesen vannak. Ebben a három hétben már inkább csapatedzéseket tartanánk. A prioritás a futball lenne, azaz a labda játszaná a főszerepet. A bajnokságok lezárultak, a program kidolgozásakor pedig ezt figyelembe is vettük.

Milyen állapotban vannak a pályák, amelyek most hirtelen komoly terhelést fognak kapni?

A kényszerű szünet alatt a Figder-Molnár Gábor vezette stábnak bőven volt ideje és lehetősége arra, hogy a füves pályákat is „csúcsformába” hozza. Szerencsére az időjárás is a kezükre játszott, így most szó szerint tökéletes körülmények várják a srácokat.