Vacek a folyamatos tanulás és képzés híve

Vacek a folyamatos tanulás és képzés híve

Varga Roland a sikeres vizsgák után UEFA B Diplomát mondhat magáénak. Akadémiánk U13-as csapatának edzője még nagyon sokáig az utánpótlásképzésben szeretne aktív szerepet vállalni.

 

Elméleti-, valamint gyakorlati vizsgákkal ért véget a Magyar Labdarúgó Szövetség égisze alatt megtartott egyéves tanfolyam, ami után B-licences edzőnek mondhatja magát Varga Roland.

A tervek szerint tényleg egyéves lett volna ez a képzés, ám a koronavírus-járvány alaposan átírta a forgatókönyvet. Így mintegy másfél esztendőt követően került sor a számonkérésre, ami a helyzet miatt elég speciálisra sikeredett. A többek között edzéselméletből, pszichológiából és anatómiából álló tesztet mindenki otthon, online-módon tudta kitölteni, a gyakorlati vizsga anyagát pedig én itt az Illés Akadémián rögzítettem, majd a videóanyagot elküldtem a bíráló bizottságnak

– elevenítette fel a „végjátékot” Vacek, aki 24 társával egyetemben Kaposvárra járt tanfolyamra, persze, amíg lehetett helyszíni oktatást tartani. A csoport mellett az instruktori teendőket Pári Sándor és Sisa Tibor látták el, az „osztálytársak” között pedig ott volt a több mint 100-szoros női válogatott labdarúgó, Rácz Zsófia és a Lurkónál tevékenykedő Biegner Dániel is.

Az az igazság, hogy már annak is nagyon örültem, hogy részt vehettem a tanfolyamon, mivel 150 jelentkező volt, akik közül csupán kéttucatnyian kezdhettük meg a tanulást. A budapesti csoportba esély sem volt bekerülni, így lettem a kaposvári kontingens tagja. A sikeres vizsga komoly boldogságot jelent

–  folytatta a történetet Varga Roland, aki még jó ideig az utánpótlásvonalon szeretne tevékenykedni. A távlati célja természetesen neki is a felnőtt korosztály, de elmondása szerint addig még nagyon sokat kell tanulnia.

Három éve a Lurkó kötelékében kezdtem el edzősködni és csak most nyáron kerültem az Illés Akadémiára, ahol nagyon jól érzem magam. Egy remek közösségbe csöppentem, ahol minden egyes kollégától rengeteget tanulhatok. Óriási előny, hogy napi szinten tudom velük átbeszélni a frissen elsajátított ismereteket. A gyerekekkel pedig élmény dolgozni. Jó látni, hogy hónapról hónapra mennyit fejlődnek. Persze az sem mellékes, hogy remekül megértjük egymást az Illés Akadémia U13-as csapatának vezetőedzőjével, Szűcs Janival. Az pedig hab a tortán, hogy a tanítványaink a tabella első helyén állnak, úgy, hogy nyolc meccsen a maximális 24 pontot gyűjtötték be, 52-szer találtak be az ellenfelek kapujába, gólt pedig még nem is kaptak

– zárta szavait Vacek, aki búcsúzóul még azt is megjegyezte, hogy két év múlva jöhet az újabb tanfolyam, azaz az A-licenc, ugyanis ő a folyamatos tanulás és képzés híve.