U21-es Eb-helyszín lehetett a szombathelyi Rohonci út

U21-es Eb-helyszín lehetett a szombathelyi Rohonci út

Közreműködők voltak az Illés Akadémia munkatársai és növendékei is.

Az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovénia közösen rendezi meg. A csoportmérkőzéseket az elmúlt egy hétben játszották le. Szombathely három találkozónak adott otthont. A Franciaország–Dánia-mérkőzés nyitotta a sort, amelyen meglepetésre 0–1-es végeredmény született. A gallok a második meccsen kiköszörülték a csorbát, és 2–0-ra legyőzték Oroszországot. Harmadjára dán–orosz-találkozóra került sor, ezen az északiak 3–0-ra nyertek. Minden bizonnyal tehát Dánia emlékezik legszívesebben Szombathelyre, és a Rohonci útra, hiszen veretlenül, kapott gól nélkül nyerték meg a csoportot, és Franciaországgal együtt bejutottak a negyeddöntőbe.

Az Illés Akadémia munkatársai közül valaki önkéntesként segített a minél zökkenőmentesebb lebonyolításban (összesen 37-en voltak Szombathelyen), míg volt, aki hivatalos minőségben vett részt a tornán. Jancsó András, az Illés Akadémia technikai vezetője a labdaszedők koordinátoraként dolgozott a kontinenstornán:

Bármennyire is egyszerűnek és könnyűnek tűnik a gyerekek által végzett munka, amikor eljön a pillanat, és a csapatok segítségére kell lenni, akkor gyorsan és pontosan szükséges cselekedni. Ráadásul a vírushelyzet miatt az Európa-bajnokságon a játéktérnek csak három oldalán dolgozhattunk: ahol a játékosok kivonulnak, egyben ahol a kispadok helyezkednek el, az az ún. sportzóna, oda nem léphettünk be. Emellett a reklámtáblák előtti labdákat sem szedhették össze a fiúk, így figyelemmel kellett lennünk arra, hogy egy-egy bedobás- és szögletszituációnál, vagy kirúgásnál minél gyorsabban a pályán lévőkhöz juttassuk a játékszert. Négy szombathelyi utánpótlás-nevelő egyesület: a Haladás VSE, az Illés Akadémia, a Lurkó UFC és a Király SE 2-2 ifjú labdarúgója vett részt az eseményen. Az ő kiválasztásukra a teljesítményük és magatartásuk alapján, közvetlenül az edzőjük javaslata alapján került sor. A visszajelzés alapján nagy élmény volt ez a gyerekeknek, hiszen testközelből láthattak olyan játékosokat, akik minden bizonnyal a jövő sztárjai lesznek. A munkát a fiúk zökkenőmentesen, fegyelmezetten, és szinte hiba nélkül hozták! Sokan nem is gondolnák, milyen sok apróságra is oda kell figyelni. Éppen azért, hogy a labdaszedő észrevétlen, a játék pedig folyamatos legyen! Büszke voltam a srácokra!

A 2021-es UEFA U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő labdaszedők (nyitóképünkön). Hátsó sor, balról: Szabó Márk (Lurkó UFC), Németh Richárd (Illés Akadémia), Tama Máté (Illés Akadémia), Macoun Bence (Haladás VSE), Jancsó András. Első sor, balról: Kovács Ábel (Király SE), Biró Botond (Lurkó UFC), Király Krisztián (Király SE), Györe Noel (Haladás VSE).