A felsőházba jutás volt az alapcélkitűzés

A felsőházba jutás volt az alapcélkitűzés

Az őszi eredményei alapján az A-csoportban folytathatta az U16-os bajnokságot Kovács László legénysége. A gárda így hétről-hétre a korosztály legerősebb hazai együtteseivel mérheti össze a tudását. Az eddigi szereplést a vezetőedző értékeli.

Egy nagyon jó kerettel dolgoztunk az ősszel, de még úgy is komoly kihívás volt bekerülni a legjobb nyolcba. Persze az eredményesség mellett a folyamatos fejlődésre is oda kellett figyelnünk. Az alapcélkitűzést teljesítettük, így egy új időszámítás kezdődött nálunk.

Mi a lényege ennek az új időszámításnak?

Mivel mi bekerültünk az A-csoportba, most már figyelembe tudjuk venni az akadémiánk többi együttesének is az érdekeit. Konrétabban fogalmazva: szükség esetén lefelé adhatunk játékost az U15-be, persze amennyiben a csapatuk jó szerepléséhez ez szükséges. De igaz ez felfelé is az U17-be.

Tavasszal eddig négy mérkőzést játszott az U16-os gárda, de még nem sikerült pontot szerezni.

A felkészülésünk is egészen más volt most, mivel sok játékosunkat vitte el rendszeresen az U17-es és az U19-es együttesünk. Így mi nem csapatszinten fejlesztettünk, hanem inkább az egyéni képzésre helyeztük a nagyobb hangsúlyt. De így is bátran felvállaltuk a harcot a felsőházi rájátszásban. Nem álltunk be védekezni, nem az volt a cél, hogy megússzuk a meccseket egy-két bekapott góllal. Persze ez nem biztos, hogy jót tett a srácok lelkének. Az első három fordulóban így kaptunk is 14 gólt. Viszont a negyedik meccsen a Fradi ellen már sokkal stabilabbak lettünk. Ugyan 2–0-ra kikaptunk, de nekünk volt több gólhelyzetünk. Azaz az előrejátékban is fejlődtünk.

Ráadásul a Ferencváros ellen összesen hét hiányzója volt az U16-os csapatunknak.

Ez így van, de ennek ellenére is jó teljesítményt nyújtottunk. Bízom abban, hogy folyamatosan fejlődünk. A védekezésünket még stabilabbá kell tennünk. Az utolsó meccsünkön például játékrendszert is váltottunk. Ezzel a csapat repertoárja is bővült és a srácok is egy újdonsággal ismerkedhettek meg. Ezen kívül pedig olyan játékosokat is kipróbálhattunk, akik ősszel kevesebb lehetőséget kaptak. Persze minden ilyen változtatást alapos megbeszélés előz meg a szakmai igazgatóval.

Milyen a színvonal ebben a bizonyos A-csoportban?

Itt olyan erős gárdák vannak, hogy minden mérkőzésen fejlődni lehet és fejlődni is kell. Rá vagyunk kényszerítve a gyors játékra és gondolkodásra, a sok és intenzív futásra.  Ezt a lehetőséget ki kell használni. Itt nem pontokban kell gondolkodnunk, hanem abban, hogy miként tud a csapat és az egyén is fejlődni.

Ezek szerint akkor nincs is lélektani nyomás a csapaton?

A szakmai igazgatóval egyeztettünk arról, hogy akár még kísérletezhetünk is. Gondolok itt például a már említett szerkezeti változtatásra. Próbálkozhatunk olyan felállásokkal is, amelyek picit jobban idomulnak az adott játékoskerethez. Ez pedig akár még az eredményességben is megnyilvánulhat.

Miben szeretnél feltétlenül előrelépni a csapattal?

Érdekes, hogy eddig az első félidőben mindig partiban voltunk az ellenfeleinkkel. Viszont az utolsó 20-30 percben rendre sok gólt kaptunk. Általában egyéni hibák előzték meg. Ezeket kellene kiszűrnünk és közben hatékonyabbá tenni a támadójátékot is. Úgy gondolom, hogy a fejlesztés-edzés-fejlesztés-edzés tematika alapján kellene továbbmennünk.