Életre szóló élménnyel gazdagodtak egykori akadémistáink

Életre szóló élménnyel gazdagodtak egykori akadémistáink

Kiss Tamás és Huszti András személyében az Illés Akadémia két korábbi növendéke is pályára lépett a részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságon. Utóbbi 52 percnyi játéklehetőséget kapott a hollandok ellen 6–1-re elveszített csoportmeccsen.

Vereség ide, avagy oda, óriási élmény volt minden magyar játékos számára az Európa-bajnokság. Természetesen sokkal jobb lett volna hazai közönség előtt játszani, de tudomásul kellett vennünk, hogy a koronavírus-járvány miatt csak zárt kapuk mögött lehetett megrendezni a mérkőzéseket. Jó volt testközelből megtapasztalni, hogy hol tartanak a holland és a német fiatalok.

Nos, akkor pontosan hol is tartanak?

Szerintem egyértelmű, hogy mind a két korosztályos válogatott Európa legjobb együttesei közé tartozik. Mind taktikailag, mind pedig technikailag topon vannak a játékosaik. De a leglényegesebb különbség talán a mentalitásuk. Egyetlen pillanatra sem kételkednek saját tudásukban, csak a győzelem az elfogadható a számukra.

Ezzel szemben mi magyarok?

Mi magyarok nem tudjuk ilyen lazán kezelni a dolgokat. Lényegében mind a két meccsen elég sokáig jól tartottuk magunkat, aztán amikor hátrányba kerültünk, jöttek a hibák zsinórban. Szerintem ebben kell nagyot fejlődnünk, mert a játék alapelemeiben nem járnak sokkal előttünk. Persze más hétről-hétre a Bundesliga vagy az Eredivisie mérkőzésein edződni. Nem csoda, hogy más ritmusban játsszák a futballt.

Ezekből a bizonyos alapelemekből te mennyit sajátítottál el az Illés Akadémián?

Rengeteget. Nagyon jól éreztem magamat az Illés Akadémián, mert olyan edzőkkel dolgozhattam együtt, akik minden egyes növendékre alaposan odafigyeltek. Sokat köszönhetek a szombathelyi utánpótlásképző műhelynek.

Talán még néhány barátot is?

Annál sokkal többet, de te bizonyára Kiss Tamásra gondolsz, akivel most tagjai voltunk az U21-es válogatottnak. Vele már az Illésen is nagyon jóban voltunk, idővel pedig igen jó barátokká váltunk. Manapság is sokszor találkozunk, gyakran beszélgetünk.

Végezetül pedig a számodra milyen muníciót adott ez a részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokság?

Komoly motivációt adott arra nézve, hogy sok munkával magasra lehet jutni. Természetesen az én célom is az, hogy idővel a felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozhassak. Remélem, a mostani csapattársaim közül ez többeknek összejön majd!

Nyitókép forrása: www.mlsz.hu