Tájékoztató akadémistáink és szüleik részére

Tájékoztató akadémistáink és szüleik részére

Bakos Rolanddal, az Illés Akadémia szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Rendkívüli idő, rendkívüli helyzet. Mit tehetünk a gyerekek egészsége érdekében?

Bizony, hasonló helyzet nem történt még, nem volt erre forgatókönyv. Ennek ellenére igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni, és mindent megtenni annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk a növendékeinket. Ennek érdekében hoztuk meg döntéseinket. Követtük azokat az ajánlásokat és előírásokat, amelyeket többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ vagy a Szombathelyi Tankerületi Központ adott ki. Így legelőször még február végén úgy döntöttünk, hogy játékosaink és alkalmazottaink egészségének védelme érdekében, bizonytalan ideig felfüggesztettük a külföldre történő utazásokat. Ausztriában és Németországban is játszottak volna a gyerekek felkészülési mérkőzést, illetve részt vettek volna teremtornán, ezek azonban elmaradtak.

Ezt követően a Magyar Labdarúgó-szövetség is hozott határozatokat.

Először a labdarúgó-bajnokságok zárt kapuk mögött történő megrendezését rendelték el. Éppen idegenben szerepeltünk, így felhívtuk a szülők és hozzátartozók figyelmét, hogy ne kísérjék el a gyerekeket, mert nem lesz lehetőségük a helyszínen megtekinteni a találkozókat. Emellett pedig kértük, hogy hozzánk, az Illés Akadémiára se érkezzenek a gyerekekkel. Az U16-os korosztály Telkiben történő összetartása, és a Belgium elleni edzőmérkőzések még lezajlottak – részt is vett rajta az Illéses Szabó Bence – azonban ezt követően az MLSZ az utánpótlás-válogatottak közös tréningjeit is felfüggesztette.

Pénteken még játszott három korosztályunk.

Az MLSZ először határozatlan ideig felfüggesztette a grassroots-programjait, minket ez a Bozsik-tornákat illetően érintett, de a múlt hétvégi fordulókat – zárt kapuk mögött – még lejátszották. Ám ezt követően az UP-bajnokságok felfüggesztése is megtörtént.

Hétfőtől nem járhatnak iskolába a gyerekek, a kollégiumot is el kellett hagyniuk.

Igen, és sportolókhoz méltóan, fegyelmezetten eleget is tettek a kötelességüknek. Az MLSZ ajánlása alapján „klasszikus” edzések sem zajlanak.

Hogyan történik a kapcsolattartás az Illés Akadémia növendékeivel?

A korosztályok edzői egyéni edzéstervet dolgoznak ki korosztályspecifikusan, életkornak megfelelően, amit mindegyik akadémista egyénileg kap meg a csapatok vezetőedzőitől.

Mi történik az akadémián a „gyerekek nélküli” időszakban?

Egészségünk védelme érdekében mi is interneten keresztül tartjuk egymással a kapcsolatot. Videokonferenciát szervezünk egymás közt, igyekszünk felkészülni arra az időszakra, amikor ismét foglalkozásokat tarthatunk a gyerekeknek. Az akadémia bizonyos helyiségeinek (öltözők, termek, folyosók, vizes blokkok) tisztasági festése, felújítása megtörténik, majd egy teljes fertőtlenítés következik.

Mit tehetnek a szülők?

Ezúton is kérem mindenki együttműködését! Kérem, hogy fogadjuk meg a kormányzat és az helyi önkormányzatok előírásait, esetleges korlátozásait, ezek mind-mind a saját jól felfogott érdekünkben történnek! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!