Szűcs János: Mindenki minket akar legyőzni

Szűcs János: Mindenki minket akar legyőzni

A hibátlan őszi szezon után tavasszal is remekel akadémiánk U13-as csapata. Szűcs János legénysége eddig valamennyi bajnokiját megnyerte idén is, így összességében 16 fordulót követően 100 százalékos mérleget tudhat magáénak. A részletekről az együttes vezetőedzőjét faggattuk.

Egyre nehezebb dolgunk van, mert mindenki minket akar legyőzni. Ellenünk tényleg valamennyi csapat felszívja magát. Nehéz dolgunk van. De ettől függetlenül ez a 16 mérkőzésen elért 16 győzelem megsüvegelendő teljesítmény. Úgy gondolom, hogy az együttesünk folyamatosan fejlődik. Annak pedig Varga Roland kollégámmal külön örülünk, hogy a srácok mentálisan is nagyon rendben vannak. Nincs egyetlen olyan edzés vagy mérkőzés, amit félvállról vennének. Ezek a gyerekek – mint, ahogyan már korábban többször is mondtam – remek alanyok. Öröm velük dolgozni, mert azokat az elemeket rendre viszontlátom tőlük a mérkőzéseken, amiket a tréningeken gyakoroltunk.

A győzelmeitek értékét pedig növeli az a tény, hogy több tanítványotok már az U14-ben is szerepel. Sőt, meghatározó játékosnak számít.

Én úgy gondolom, hogy ez csak öröm a számunkra. Lehet, hogy így nehezebb folyamatosan nyerni, de a gyerekek fejlődése egyértelműen prioritást élvez. Azok, akik ősszel meghatározó játékosnak számítottak nálunk, szinte valamennyien már az U14-ben bizonyítanak hétről hétre.

Az U13-as gárda viszont így is sorban nyeri a meccseket.

Igen, mert úgy gondoljuk, hogy mindig az a legerősebb csapat, amelyik pályára lép. Vannak és lesznek is nagyon nehéz meccseink, mint amilyen például a Sopron elleni legutóbbi mérkőzésünk is volt. De a nagy riválisainkat is legyőztük már: a ZTE ellen oda-vissza nyertünk és az ETO csapatát is elvertük itthon 5–0-ra. De ettől függetlenül továbbra is az a célunk, hogy veretlenül, lehetőleg pontveszteség nélkül hozzuk le ezt a szezont. Viszont akkor sem esnénk kétségbe, ha esetleg ez nem jönne össze, mivel a folytatásban is az egyén és a csapat fejlődésére helyezzük a hangsúlyt.

Mi az a terület, amiben még Varga Rolanddal edző kollégáddal fejlődést szeretnétek látni?

Szerintem a mi együttesünk eddig nagyon jól elsajátította azt a 4-3-3-as játékrendszert, ami az Illés Akadémia csapataira jellemző. Ezt annak ellenére is ki merem jelenteni, hogy csupán 13 esztendős gyerekekről beszélünk. Azt szeretnénk elérni, hogy növeljük a labdabirtoklás aranyát és csökkentsük a hibák számát. Fejlesztenünk kell a védekezésünket egyéni-, valamint csapatszinten is, mivel ez szerintem az elkövetkezendő években is a sikerek egyik kulcsa lehet.

Vannak még olyan srácok a keretben, akik a közeljövőben kerülhetnek majd fel az U14-es csapathoz?

Én már nagyon régóta, több, mint 20 éve edzősködöm. Az egyik, ha nem a legjobb korosztályom ez, mivel itt tényleg nagyon sok tehetséges játékos van. Ebben a csapatban olyan dolgokat is tud néhány gyerkőc, amit nem lehet tanítani. A célunk természetesen az, hogy ezekre ráerősítsünk. A jót még jobbá szeretnénk fejleszteni. Én úgy gondolom, hogy ez a 2008-as korcsoport országos szinten biztosan, de talán még nemzetközi mércével mérve is megállná a helyét.