A fejlődés és az előrelépés lehet a célunk

A fejlődés és az előrelépés lehet a célunk

A Haladás-Viktória alapembere, valamint a válogatott keretének tagja, Fördős Beatrix osztotta meg velünk gondolatait, miután a nemzeti csapat ellenfeleket kapott a 2023-as, Ausztrália és Új-Zéland által közösen rendezett világbajnokság kvalifikációjában. A magyar válogatott Spanyolország, Skócia, Ukrajna és a Feröer-szigetek mellé került a B-csoportba. A sorozat szeptemberben kezdődik.

Milyen előjelekkel vártátok a sorsolást?

A negyedik kalaposként olyan ellenfelekre számítottunk, akikről tudtuk: előrébb tartanak nálunk. Erős csoportba kerültünk, de itt már nincs olyan, hogy könnyebb, hiszen ez egy világbajnoki selejtező-sorozat. Nemrég kerültem fel a felnőtt válogatotthoz, ezért egyelőre nincsen sok tapasztalatom felnőtt nemzetközi szinten. Azt látom, hogy jóval keményebb, gyorsabb, fejlettebb a játék, mint az utánpótlásban. Véleményem szerint Spanyolország a legnagyobb esélyes a csoportgyőzelemre, ugyanakkor Skócia és Ukrajna is komoly erőt képvisel.

Korábbról vannak emlékeid valamelyik csoportellenféllel kapcsolatban?

Játszottam már egy U17-es Európa-bajnoki elitkörben a skótok ellen. Az a mérkőzés döntetlennel zárult, de abból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hisz más, mint a felnőtt futball. A többi három válogatott ellen még nem léptem pályára, ezért nem is ismerem őket annyira, de számításaim szerint mindegyik nemzeti csapat erőszakos, szívós, nyerni akaró futballt játszik, és mentálisan, valamint fizikálisan is rendkívül erősek.

Milyen reményekkel vágtok neki a sorozatnak?

Minden megmérettetésre ki kell tűzni egy célt, amit el szeretnénk érni, és amiért dolgozunk. A válogatottunknak ez most egy hosszabb távú, sok munkát és odafigyelést igénylő végcél lehet. Közvetlenül csak a csoportelsők jutnak ki a vébére. Reálisan nézve nekünk a fejlődés, és az előrelépés lehet a célunk. Mentálisan és fizikálisan is fel kell vennünk a versenyt a többiekkel. Remélem, minél több lehetőségünk lesz a csapattal együtt gyakorolni! Ha meg tudjuk valósítani, amit a szövetségi kapitány kér, és azt a focit tudjuk játszani, ami a későbbiekben meghatározhatja a csapatunkat, ezen kívül pedig mindent megteszünk, küzdünk azért, hogy eredményes legyen számunkra a selejtező, akkor mindenképp előrelépés lesz nekünk. A célunk egy: kialakítani egy stabil taktikai játékot magabiztos csapattal, és a jövőben kvalifikálni egy nemzetközi tornára.