Szépen fejlődik az Illés Akadémia

Szépen fejlődik az Illés Akadémia

A szakmailag és infrastrukturálisan is szépen fejlődő Illés Béla Labdarúgó Akadémián idén is díjazták a legjobb futballistákat.

Stabilan szerepelnek, szerepeltek a 2016 óta bevezetett csökkentett csapatlétszámú bajnokságokban az Illés Akadémia-Haladás korosztályos együttesei. Az őszi szezont a 16 csapatos U14-es bajnokságban az Illés-Haladás a hatodik, az U15-ösök bajnokságban a 14. helyen zárták. A kiemelt, nyolccsapatos U16-osoknál a hetedik, az U17-eseknél a nyolcadik, az U19-eseknél az ötödik helyről várják a tavaszi folytatást az akadémisták.

– Csapataink a 2018/19-es bajnokságban megtartották első osztályú tagságukat, így ősszel is a kiemelt és erős csapatok alkotta U16-os, U17-es és U19-es bajnokságokban szerepelnek – mondta Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója. – Nyilván ezen bajnokságokban elért összesített helyezésnek örülünk, de nyártól hatványozottabban az egyének fejlődését követjük figyelemmel. A kiemeltben játszott mérkőzések nagyban segítették, segítik a játékosok fejlődését, ahogy az első osztályú U14-es és U15-ös bajnokságban is magasabb intenzitású meccseket vívnak a gárdák 2015 óta – amikoris a két csoportból egy lett. Örömteli, hogy Szombathelyen szélesedett a tömegbázis, a III. osztályú U17-es, U19-es, a másodosztályú U14-es, U15-ös bajnokságban és a Bozsik korosztályokban-így teljes versenyrendszerrel- három szombathelyi csapat is szerepel: a HVSE, a Lurkó, és a Király SZE. Büszkék lehetünk rá, hogy idén három kapusunk is nívós bajnokságokba szerződött. Januárban Hegyi Krisztián a West Ham Unitedhez, Senkó Zsombor a Juventushoz, Kiss Ágoston az Arminia Bielefeldhez igazolt. Jelenleg nem kevesebb mint 15, akadémiánkon nevelkedett játékos található az NB II-es Haladás keretében. Közülük heten U19-esként  – Doktorics Áron, Schuszter Ronald, Illés Bence, Szalay Szabolcs, Szekér Ádám, Tóth-Gábor Kristóf, Tóth Milán – pályára is léptek, gólokat szereztek Magyar Kupa illetve bajnoki találkozókon. Ősszel öt labdarúgónk szerepelt a korosztályos utánpótlás válogatottakba: Papp Csongor, Tama Gergő, Szalay Szabolcs, Tóth Balázs, Tóth-Gábor Kristóf. Jó látni azt is, hogy a korosztályos válogatottakban korábbi Illés Akadémián nevelkedett labdarúgók szép számmal találhatók. A 2015/16-os bajnokságban bevezetett produktivítási mutató alapján pedig az összesített rangsor előkelő negyedik helyét foglaljuk el. Az edzői stábban a régi Haladás-játékosok – Nagy József, Kutasi Csaba, Németh Gábor, Szekér István – és a feltörekvő edzők – Oross Márton, Németh Richárd, Sátori Barnabás, Horváth András, Tóth Zsolt, Takács Csaba, Szűcs János – aránya jó csapatot alkot.

Az akadémián hagyomány, hogy megválasztják és díjazzák a különböző korosztályok legjobbjait. A díjakat a Haladás Sportkomplexum VIP-termében rendezett évzárón adták át. 2001-es korosztály: Illés Bence, Szekér Ádám. 2002: Szalay Szabolcs, Tóth Milán. 2003: Dezamits Dominik. 2004: Simon Barnabás, Tóth Balázs. 2005: Papp Csongor. 2006: Fischl Simon, Katona István. 2007: László Krisztián, Csonka Gergő. 2008: Meskó Márk.

                    A korosztályok legjobbjai az Illés Akadémia vezetőivel. Fotó: Szántai Krisztina

Az Illés Akadémia létesítményhelyzete hamarosan jelentősen javul. Közel 2500 négyzetméter alapterületű, háromemeletes épület, valamint 66 autó és két autóbusz elhelyezésére alkalmas parkoló épül. Az épület földszintjén tantermek, öltözők, orvosi részleg, konyha, étkező és az üzemeltetéshez kapcsolódó helyek kapnak helyet. Az emeleten tantermek, kollégium, irodák lesznek, gépészeti helyiséggel és gondnoki lakással. Az épület mellett kialakításra kerül öt, 68×105 méteres füves,egy műfüves labdarúgópálya és kapusedzői centrum is.