Otthon érzi magát a West Hamnél

Otthon érzi magát a West Hamnél

A Lurkóban, majd az Illés Akadémián pallérozódott Hegyi Krisztián nyáron igazolt az angol első osztályú West Ham United labdarúgócsapatához. Jelenleg a piros-kékek U18-as együttesének első számú kapusa.

A fővárosban született Hegyi Krisztián nyolcévesen a szombathelyi Lurkóban UFC-ben kezdett el futballozni, majd az Illés Akadémiára került. A remek képességű, akkor mindössze 16 éves kapusra több neves csapat is felfigyelt: hívta a spanyol Atlético Madrid, az angol Manchester United, a Wolverhampton Wanderers és a West Ham United. Az U17-es válogatott Hegyi végül utóbbi angol klub ajánlatát fogadta el és nyáron a Premier League-ban szereplő – a múlt szombaton éppen edzőt váltott – londoni piros-kékekhez szerződött. Hegyi korábban elmondta, elsősorban a Liverpoolnál, a Real Madridnál és az Internazionalénél is dolgozó Xavi Valero kapusedző személye miatt választotta a West Ham-et, de azért is, mert az első csapattal is készülhet, és már ilyen fiatalon felveheti a világ legerősebb bajnokságának iramát az edzéseken. Míg Valero nyáron úgy nyilatkozott: Krisztián korosztálya egyik legmagasabban jegyzett kapusa Európában, igazi siker, hogy a West Hamhez tudták csábítani. Hegyi volt egyébként a tavaly nyári, U17-es brazíliai világbajnokságon a magyar válogatott elsőszámú kapusa.

– Minden téren sikerült beilleszkednem, az U18-as csapat első számú kapusa vagyok, szerencsére nemcsak az együttesemnek, hanem nekem is jól megy a játék – mondta a 17 éves, 193 centiméter magas Hegyi Krisztián. – Sőt, már a felnőttgárda második csapatának számító U23-as együttesben is védtem két kupamérkőzésen – a visszajelzések alapján itt sem volt gond a teljesítményemmel. Az U18-as csapatommal egy edzőpályán, míg az U23-asokkal egy kis stadionban játszottuk a hazai meccseinket – utóbbi korosztály mérkőzésein rendre ezer körüli a nézőszám. Nagyon magas az U18-as bajnokság színvonala, míg otthon legalább három-négy, Angliában csak egy-két másodperce van egy játékosnak, hogy megfelelő döntést hozzon a pályán. A meccsek tempója is jóval nagyobb, az együttesek rendre letámadják ellenfelüket – otthon inkább beálltak védekezni. Szinte mindenben sokat fejlődtem, legjobban fizikálisan erősödtem meg és a helyezkedésem is sokat javult – erre egyébként nagyon odafigyel a kapusedzőm. Annak is örülök, hogy már angolul tudom irányítani a védelmet. Általában hetente egyet edzek a West Ham első csapatával is. Előfordult, hogy hármat-négyet is tréningeztem velük, de akadt, hogy egyet sem, Ez változó, attól is függ, van-e sérült kapus a felnőtteknél. Mióta december elején befejeződött az U18-as csapatom őszi szezonja, azóta a nagyokkal készülök. Nagyon kedvesen fogadtak, mindenben segítenek, persze, ha például cicázunk edzésen, a korom miatt én kezdek a körön belül – de ez normális, máshol is így van. Jól érzem magam Londonban, már csak azért is, mert a családom is velem jött, nem egyedül élek, így sokkal egyszerűbb minden.

 Hegyi Krisztián korosztálya egyik legmagasabb jegyzett kapusa Fotó: whufc.com

Ami az első csapatot illeti, Hegyinek nincs egyszerű dolga, a West Ham első számú kapusa a lengyel nemzeti együttes hálóőre, az 52-szeres válogatott Lukasz Fabianski.

– Annak is örültem, amikor nemrégiben harmadik számú kapusként a Crystal Palace elleni meccs utazó keretébe kerültem, igaz, a kispadra végül nem ülhettem le – folytatta Hegyi. – A debütálás az első csapatban még elég messze van, semmit sem sietek el, lépésről lépésre építem fel magam és foglalkoznak velem. Nyártól már az U23-ban szeretnék védeni, majd egy év kölcsönszerződés van megbeszélve. Aztán meglátjuk, hol tartok és hogy látják a teljesítményemet a klubnál. Csak rajtam múlik, meddig jutok.

Hegyi egy londoni napja

Hegyi Krisztián nem unatkozik Londonban. Egy átlagos napon – amikor az U23-as csapattal készül – fél nyolckor kel, nyolckor indul útnak, fél óra múlva már a a West Ham akadémiáján reggelizik. Fél tízkor a konditeremben nyújt, biciklizik, 10.30-tól 12.30-ig az első csapatnak is otthont adó edzőcentrumban tréningezik az U23-asokkal. Egy órától ebéd, kettőtől ismét a konditeremben van – de akad, hogy angolórára megy kondi helyett – ilyenkor ötkor végez az akadémián.