Szakmai konferencián vettek részt az akadémiák

Szakmai konferencián vettek részt az akadémiák

Az NB I-ben csökkentek a fiatalok játékpercei.

Szakmai konferenciát tartottak a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontjában, ahol a fiatal játékosok felnőtt labdarúgásba való integrálása volt a téma. Mind a tíz kiemelt labdarúgó akadémia részt vett az eseményen: az Illés Akadémiát Halmai Gábor, az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke, Illés Béla alapító akadémiaigazgató, Tóth Miklós utánpótlás menedzser, Bakos Roland szakmai igazgató, Rugovics Vendel, egyéni képzés vezető és Horváth Rudolf, az U19-es korosztályunk vezetőedzője képviselte.

A Magyar Labdarúgó-szövetség nevében Barczi Róbert sportigazgató tartott előadást, amelynek lényege az volt, hogy az MLSZ koncepciója alapján minél több fiatal magyar labdarúgónak kellene az NB I közelébe kerülnie. Az elmúlt időszakban sajnálatos módon csökkent a magyar fiatalok játékpercei. Az MLSZ közbe fog avatkozni, a nyártól újabb ösztönzőrendszer lép majd életbe.

Az új modell lényege a pontszámítás. Ha egy huszonegy év alatti játékos végigjátszik egy bajnokit a hétvégi fordulóban, azért kilencszáz kreditet írnak jóvá az egyesület számára. Az új ösztönzőrendszert az MLSZ már megküldte az NB I-es kluboknak, a szövetség elnöksége ugyanis elfogadta a tervet.

Az Illés Akadémia 2007-es megalakulása óta 50 labdarúgót nevelt ki, akik debütálhattak az NB I-ben, közülük négyen: Kovács István, Ugrai Roland, Schäfer András és Kiss Tamás a felnőtt válogatottban, Fördős Beatrix pedig a női felnőtt válogatottban mutatkozhatott be.

A Szombathelyi Haladás 2019 óta a másodosztályban szerepel: az elmúlt bő két és fél évben 19-en kerültek fel az Illés Akadémiáról a Merkantil Bank Ligában vitézkedő zöld-fehérekhez. A 2021/2022-es bajnokság első felében a Németh Szabolcs vezette Hali U21-es játékpercei a teljes idő 40,9%-át tette ki.