Soha ne add fel!

Soha ne add fel!

Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgató tekintett vissza az I. Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornára.

Az osztrák és szlovén klub visszajelzése alapján remek U17-es erőpróbát szervezett meg akadémiánk. Az első alkalommal kiírt Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornát az NK Maribor nyerte meg, megelőzve a Fussballakademie Burgenland együttesét, és a rendező Illés Akadémia csapatát. A tapasztalatokról kérdeztük Bakos Rolandot, az Illés Akadémia szakmai igazgatóját.

A pandémia által okozott sokkhatás kapcsán hosszú-hosszú ideig nem volt lehetőségünk arra, hogy mértékadó nemzetközi felméréseken vegyenek részt csapataink. Egy év teljesen kiesett ebből a fontos szempontból! Ezért is nagyon-nagyon hasznos volt az U17-es korosztály számára ez a torna. Egy osztrák és egy szlovén akadémia csapata volt a vendégünk – mindketten komoly elismertséggel bírnak hazájukban. Külön kiemelném azonban a mariboriakat: Szlovénia top-akadémiájáról van szó, folyamatosan megmérettetik magukat az ifjúsági Bajnokok Ligájában. Jól látható jelei vannak a „jugoszláv” iskolának – ezt korábban egyébként horvát ellenfeleinkkel szemben is megfigyelhettük. Az osztrákokkal többet van lehetőségünk játszani, de örültem, hogy ők is itt voltak, ugyanis ők a fizikai felkészültséget mutatták meg igazán. Amit nagyon sajnálok – és kénytelen vagyok visszautalni a Covid-helyzetre – hogy nem tudtuk fogadni az Atlético Madridot. A meghívásunkat elfogadták, így nagyon bízom abban, hogy ha a járványhelyzet csak rossz emlék lesz jövőre, azaz velük is bővülhet majd a II. Savaria Nemzetközi Ifjúsági Torna résztvevőinek száma.

Miként látják akadémiánkat a vendégek?

Csodálatos létesítményben jártak – ezt ők mondták, valamint kiemelték, hogy Európa bármelyik utánpótlás-futballklubja megirigyelheti az itteni feltételeket. A tornát követő visszajelzéseik is pozitívak voltak, és szívesen érkeznek máskor is, akár több korosztállyal is jönnének Szombathelyre.

Milyen tapasztalatokra tettünk szert a tornán?

A mi gyerekeink tanulási fázisban vannak, a nyár közepén léptek be az U17-esek közé. Előtérbe kerül mostantól a teljesítményre nevelés. Azokat a srácokat nézegetjük, akiknek hosszútávú célként felvázolhatjuk, milyen út is vezethet bizonyos időszakon belül a Szombathelyi Haladás felnőttcsapatába. Ilyen szempontból is vizsgáltuk a tornát, illetve néztük azt is, hogy hol is tartunk az építkezésben. A legnagyobb tanulsága a tornának, hogy sohasem szabad kishitűnek lenni, sosem gondolhatjuk magunkról azt, hogy nincsen esélyünk a találkozón! Hinni kell az elvégzett munkában! Egészséges önbizalommal és pozitív hozzáállással kell megvívni a találkozókat a mérkőzés első percétől az utolsóig! Egy pillanatra sem szabad mentálisan meginogni egy ellenféllel szemben sem. Ez a legfontosabb tanulság!