Rendkívül erős volt a mezőny

Rendkívül erős volt a mezőny

Az U12-esek Nyárnyitó Tornáján a rendező Illés Akadémia a harmadik helyet szerezte meg.

Ahogy az U11-es korosztályban, úgy az egy évvel idősebbeknél is öt ország tizenhat csapata képviseltette magát az Illés Akadémia Nyárnyitó Tornáján. Szlovéniát az NK Maribor és az NS Mura, Szlovákiát az FK Inter Bratislava, Ausztriát a JAZ GU-Süd, Romániát az ACS Viitorul Arad, míg a magyar színeket az FC Ajka, a MOL Fehérvár, a Honvéd-MFA, a Ferencváros, a Lurkó UFC, a Paksi FC, az MTK Budapest, a Gyirmót, a Zalaegerszegi TE FC és a Pécsi MFC képviselték meghívottjainkként. A csoportok első két helyezettje az aranyágon, a harmadik és a negyedik az ezüstágon folytathatták a küzdelmeket, így minden együttes hat-hat találkozón léphetett pályára.

A 9. helyen zárt, és ezzel megnyerte az ezüstág küzdelmeit a pozsonyi Inter. Az aranyágon a legjobb négy közé három fővárosi együttes: a Ferencváros, a Honvéd-MFA és az MTK mellett az Illés Akadémia jutott. Mindkét elődöntőben egy-egy gól döntött: a finálét így a kispestiek és a fővárosi kék-fehérek vívták meg, utóbbiak tudtak nyerni 1–0-ra. A harmadik helyért két zöld-fehér csapat, a Ferencváros és a Tóth Zsolt irányította Illés Akadémia U12 vívott meg: a 20 perces játékidő alatt nem született gól, így büntetőrúgások következtek. Itt aztán mi bizonyultunk jobbnak, hiszen nem hibáztunk, míg kapusunk egyszer hárított, így 3–2-re győztünk.

A többszáz kilátogató néző remekül szórakozott a kiváló időben, míg a visszajelzések azt mutatták, hogy a 300 főt számláló sportolói és szakvezetői résztvevő egy rendkívüli nívójú tornán vehetett részt, ami mindenki fejlődését szolgálta.

Hasonlóan láttam a Nyárnyitó Tornát, mint az U11-eseknél: magas színvonal jellemezte az eseményt. Ebben a korosztályban már 8+1-es felállásban, háromnegyedpályán szerepelnek a gyerekek. Már sokkal inkább megfigyelhetőek a nagypályás labdarúgás elemei ebben a formációban. Taktikailag kiválóan felkészített együttesek érkeztek az Illés Akadémiára, így a tudatos játék visszaköszönt a mutatott produkcióban. A Tóth Zsolt vezette U12-es hazai csapat azt a játékstílust, és azokat a játékelemeket – melyeket megkövetelünk tőlünk, melyeket tanítunk nekik –, meg tudták mutatni, azokat maximálisan visszaadták. A játékukhoz gratulálok, a nyújtott produkciójukkal elégedett vagyok – ami pedig a hab a tortán, az az, hogy ebben a rendkívül erős mezőnyben a harmadik helyre értek oda. Talán egy kis szerencsével döntőt játszhattak volna a srácok, de nem vagyunk telhetetlenek. Meglátásom, és a kapott visszajelzések alapján mind a gyerekeknek, mind a kilátogató szülőknek és érdeklődőknek nagy élmény volt ez a nemzetközi torna

– tekintett vissza az eseményre Takács Csaba, az Illés Akadémia pre-akadémiai korosztályok szekcióvezetője.