Öt ország, öt futballkultúra

Öt ország, öt futballkultúra

Remek eseménynek adhatott otthon az Illés Akadémia.

A koronavírus-járvánnyal terhelt időszak után ismét megrendezhette az Illés Akadémia a júniusi tornáját az U11-es és az U12-es korosztályok részére. A Nyárnyitó Torna első napján az U11-esek szerepeltek – erre az eseményre akadémiánk U10-esei is beszálltak.

Ausztriát a JAZ GU-Süd, Szlovákiát az FK Inter Bratislava és az FC Petrzalka, Szlovéniát az NS Mura, Romániát az ACS Viitorul Arad képviselte. Magyarországról a két rendezőcsapat mellett a MOL Fehérvár FC, a Zalaegerszegi TE FC, a Honvéd-MFA, a Komárom VSE, a Lurkó UFC, a Szombathelyi Haladás VSE, az FC Ajka, a Főnix-Gold FC és a Veszprémi FC USE érkezett. A 16 csapat négy darab kvartettbe került. A csoportküzdelmek után egy beiktatott körrel még a csoportnegyedikeknek is volt esélyük arra, hogy továbblépjenek. A torna érdekességei közé tartozik, hogy a csoportjában harmadikként záró Főnix-Gold az egyenes kieséses szakaszban olyan menetelésbe kezdett, ami a végső győzelemig vezetett, illetve az, hogy a legjobb nyolc között mind az öt ország képviseltette magát – ami a torna magas színvonalat és a gyerekek, valamint felkészítőik számára szakmai előrelépést jelent.

Az Illés Akadémia U10 a 9-12. helyekért küzdhetett meg, és végül a 10. pozícióban zártak, azaz hat csapatot megelőztek egy évvel fiatalabbként. Az Illés Akadémia U11 az 5-8. helyekért játszhatott, amelyek közül a hetediket szerezték meg.

A legjobb négy között Viitorul Arad–NS Mura (0–1) és Honvéd-MFA–Főnix-Gold (2–4) elődöntőket játszottak. A harmadik helyet a fővárosiak szerezték meg, hiszen 1–0-ra verték a partiumi csapatot, míg a döntőben 0–1-ről fordítva a székesfehérváriak legyőzték a muraszombatiakat, így övéké lett az első hely és a díszes serleg.

Szakmai szemmel nézve magas színvonalú tornán vagyunk túl. Mindez megmutatkozott abban, hogy öt ország futballkultúrája találkozott az U11-eseknél. Ez az öt futballkultúra öt különböző játékstílusban mutatkozott meg, ami nem csak a mi két korosztályunknak, hanem a hozzánk érkező csapatnak is nagyban szolgálta a fejlődését. Láthattunk magas presszinget, visszaállást, szép 1:1 elleni akciókat, úgyhogy taktikailag is megfigyelhettük a felkészültségüket. Sokak megmutatták egyéni képességeiket, ügyes srácok tucatjai fociztak az Illés Akadémia centerpályáin.

Úgy gondolom, hogy az U10-es korosztályunk tisztességesen helytállt ezen a tornán – az egy év különbség az ő esetükben még komoly fizikális hátrányt jelent. Ettől függetlenül az Illés Akadémia futballstílusát akarták és tudták is megvalósítani – az, hogy ez milyen eredménnyel párosult az U11-esek ellen, az másodlagos. Hat együttest maguk mögé utasítottak! Biztos vagyok abban, hogy a fejlődésükhöz hozzájárult a Nyárnyitó Torna, jövőre pedig már U11-esekként a saját korosztályukban bizonyíthatnak.

Az Illés Akadémia U11 nehezen lendült bele a küzdelmekbe, aztán hozták a szokásos játékukat. Ők is fel tudták mutatni azokat a játékelemeket, amelyeket tanítottunk nekik. A negyeddöntőben kimaradtak a helyzeteink, így a legjobb négy közé ezúttal nem sikerült bejutniuk a srácoknak. Ez is azt mutatja, hogy nüánszok döntenek egy ilyen korosztályos tornán. Biztos szomorúak, ám a mutatott játékukkal én így is elégedett vagyok, ráadásul tudom, hogy akkor fognak még tovább fejlődni, ha az itt elkövetett hibákból tanulni fognak. Néhány hét pihenő után jön karrierjükben az újabb lépcső, hiszen a 8+1-es felállás következik majd számukra

– mondta az Illés Akadémia pre-akadémiai korosztályának szekcióvezetője, Takács Csaba.