Akkreditált sportakadémia lett az Illés Akadémia

Akkreditált sportakadémia lett az Illés Akadémia

 

A január 8-i Magyar Közlönyben jelent meg, hogy kézilabdában hat, kosárlabdában négy, labdarúgásban pedig tíz egyesület jutott akkreditált sportakadémia minősítéshez. A kormányhatározat tanúsága szerint olyan állami sportakadémiai rendszert épül ki, amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést.

Az akadémiák egységes szabályozási és minőségbiztosítási feltételek alapján lesznek minősítve, ezzel garantálható, hogy azok azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek.

A működéshöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémia céljaira fordíthatják. Elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.

A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz, és a szabályozás garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni.

A labdarúgás akkreditált sportakadémia között ott van a szombathelyi Illés Akadémia is.