Nem csak korosztályt, pályaméretet is váltottak az U15-ös lányok

Nem csak korosztályt, pályaméretet is váltottak az U15-ös lányok

Az U19-esek hatvani győzelme után, pénteken a két fiatalabb korosztály, az U17-es és az U15-ös csapat is megkezdi bajnoki szereplését. Valamennyi csapatunk az MLSZ által kiírt női akadémiai bajnokságban, kilenc másik sportszervezet – az ETO FC Győr, a Puskás Akadémia, az MTK Budapest, a Ferencváros, a DVTK, valamint az Astra HFC, az FC Hatvan, a St. Mihály FC és a Pécsi MFC – társaságában versenyez, az alapszakaszban 18, a rájátszásban pedig hat, vagy öt fordulót játszva. Kétségtelen, hogy az új rendszerű női bajnokságokban a legélesebb váltás a legkisebbeké, az U15-ösöké, akik a korosztályváltás mellett új pályamérettel, a nagypályával is ismerkedtek a felkészülés során.

Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, ideális körülmények között dolgozhattunk. Az új igazolásoknak köszönhetően bő lett a keret, még úgy is minden posztra van két bevethető játékosunk, hogy az U14-ről U15-re váltás, az átállás a nagypályára, a létszám növekedését is magával hozta. Az átállás nem könnyű, a felkészülés során a játékosok tapasztalhatták, hogy a nagyobb pályaméret több futást, jobb kondíciót is követel. Alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, a korábban általuk megszokott 4-3-1-es játékrendszer helyett a 4-4-2-es, illetve 4-3-3-as szisztémát tanuljuk, utóbbi talán könnyebb ahhoz az előrevédekezésre, letámadásra épülő játékhoz, amit játszani szeretnénk. A keret minőségét tekintve is jó, sok az ügyes játékos, mindegyikükben ott van a lehetőség, hogy az akadémiai képzésnek köszönhetően NB I-es, illetve sokan válogatott játékosok legyenek. Az, hogy a keretben sok az ügyes futballista, hogy minden posztra van legalább két játékosunk, egészséges versenyhelyzetet teremt. A képzést nagy mértékben megkönnyíti a kollégiumi elhelyezés, az a lehetőség, hogy könnyen szervezhetővé váltak a délelőtti edzések, egyéni képzések. Természetesen, amikor erről a korosztályról, az U15-ös csapatról beszélünk, azt sem szabad elfelejteni, hogy a döntő többség még nem középiskolás. De, az újak is jól illeszkedtek be a közösségbe, nagyon jó a hangulat, az együttműködés a szakágon belül. Ennek is köszönhető, hogy szerencsére nem jelentett problémát az sem, hogy sokan most vannak életükben először huzamosan távol az otthonuktól. A csapattal kapcsolatban, ami a bajnoki helyezéseket illeti, nincs megfogalmazott elvárás, az viszont „kötelező”, hogy a lányok egyénileg minél többet fejlődjenek, egyre sokoldalúbb, jobb labdarúgók legyenek

– mondta a bajnoki rajt előtt Luki András, az U15-ös lányok vezetőedzője.

Az Illés Akadémia leány U15-ös csapatának kerete: Alasz Hanna, Czuczai Mercédesz, Csarnai Zita, Csombor Luca, Erdélyi Szofi, Ferenczi Hanna, Giczi Kata, Hopp Kata, Kardos Zsófia, Kárász Lilia, Kovács Julianna, Kutasy Luca, Lakatos Liána, Mészáros Dorina, Németh Zsófia, Kopfensteiner Szonja, Sági Fruzsina, Spilenberg Maja, Takács Mira, Tóth Lili Boglárka, Varga Zsófia.

A csapat szakmai stábja: Luki András vezetőedző, Kollár Panna asszisztens edző, Balogh Henrietta egyéni képzésért felelős edző, Gődér Brigitta egyéni képzésért felelős edző, Klis Gábor erőnléti edző, Sitku Boglárka masszőr.