Már az adventi várakozás időszaka is varázslatos

Már az adventi várakozás időszaka is varázslatos

A Rugovics-család két képviselője él akadémiánkon: az édesapa, akit mindenki csak „Vendi bá”-ként ismer, egyéni képzésvezetőként dolgozik, nagylánya Bogi pedig a remek formában lévő U19-es csapatunk kiválósága. A vallás az egész család életében fontos szerepet tölt be. Arról, hogy mit jelent ez a hétköznapokban és mit jelent az advent, illetve a karácsony időszakában, arról Bogi mesélt nekünk.

Kiskorom óta olyan neveltetést kaptam, ami által fontos szerepet tölt be a vallás az életünkben. Szinte kivétel nélkül minden vasárnap járunk templomba. A gyakorlatban ez a karácsony közeledtével sem változik, hanem csak folytatjuk tovább a szokásainkat. Számomra nagyon fontos a karácsony, főleg mióta Szombathelyen vagyok és sokkal kevesebbet vagyok otthon.

Hogy zajlik nálatok a várakozás időszaka, mik azok a szokások, hagyományok, amik minden évben ugyanúgy csináltok?

Az otthon töltött időt igyekszem mindig produktívan tölteni. A karácsony előtti készülődés és díszítés a kedvencem. Szeretem a karácsonyt is természetesen, de az azt megelőző várakozási időszak számomra tényleg varázslatos. Élvezem, hogy a családommal lehetek, a szüleim ekkor nem dolgoznak, minden háttérbe szorul és csak arról szól, hogy együtt legyünk. Ami szinte már hagyománynak számít, hogy Szenteste anyukámmal minden évben elmegyünk az éjféli misére.

Melyek azok a karácsonnyal kapcsolatos emlékek, amikre szívesen gondolsz vissza a gyerekkorodból?

A karácsony az az időszak, amikor a távolabbi rokonainkkal is tudunk találkozni. December 25-én a nagyszüleinkhez megyünk, december 26-án pedig anyukám testvérei jönnek át, rengetegen vannak nálunk, hatalmas a gyerekzsivaj és ezt mindig nagyon élvezem.  Igaz, ez most sincs másképp, de erre mindig szívesen gondolok vissza. Kedves emlék még számomra, hogy az ikertestvéremmel mindig ünnepélyesen felöltöztünk és mindig egyforma ruhánk volt, erről fényképek is árulkodnak.

Négyen vagytok testvérek, megvan, hogy kinek mi a fő szerepe, feladata?

A fát általában az ikertestvéremmel együtt, ketten díszítjük. Ez régi szokásunk, mert mi voltunk az első gyerekek, ezért egész kiskorunk óta így csináljuk. Anyukámmal rengeteg sütit szoktunk sütni, minden évben ugyanolyat készítünk együtt és külön-külön is. A kistesóim felelnek az adventi koszorúért, hogy azon mindig égjenek a gyertyák a megfelelő napokon és mindig ők is fújják el. Ebből gyakran vita is szokott lenni, de szerencsére ketten vannak, így tudnak osztozni a négy adventi vasárnapon.

Van-e „nyoma” itt az akadémián a karácsonynak, az adventnek?

Igen van, nem is egy: a kollégium folyosóján egy adventi koszorún folyamatosan ég a hétnek megfelelő számú elektromos gyertya, illetve aranyos díszek is vannak körülötte. A kollégium portáján áll egy karácsonyfa, ami gyönyörűen van feldíszítve, illetve apró díszek és égősorok ékeskednek a pulton. Amint besötétedik, betölti a teret a karácsonyi hangulat, ez a rengeteg égő engem is nagyon karácsonyi hangulatba hoz. A csapatban szokás nálunk ez az úgynevezett “húzás” mikor a neveinket bedobjuk egy sapkába, mindenki húz egy nevet és a húzottját ajándékozza meg. Ebben a játékosok és a stáb is mindig részt vesz. Erre mi külön alkalmat szentelünk, közösen összejövünk valahol, pizzázunk, beszélgetünk és nevetgélünk és az ajándékok is átadásra kerülnek.

A családdal megajándékozzátok egymást?

Igen, a gyerekek mindig kapnak ajándékot a szülőktől, a kistesóim pedig általában rajzolnak, csinálnak valami kézzel készített apróságot mindenkinek.

Áldott Ünnepeket kívánunk az egész családnak!