Légzéssel a teljesítményért

Légzéssel a teljesítményért

Lakatos Péter életminőségi szakértő tartott hasznos és érdekes előadást az Illés Akadémián, melyen utánpótlásképző centrumunk edzői, erőnléti szakemberei, valamint egészségügyi stábjának tagjai vettek részt szép számmal.

Az ír Patrick McKeown által kidolgozott légzéssel foglalkozó rendszerről hallhattak közel háromórás előadást utánpótlásképző centrumunk szakemberei. A szemináriumot Lakatos Péter kortalanul életminőség szakértő tartotta.

Két részre lehetne bontani a légzéssel kapcsolatos témakört. Az egyik az életmóddal foglalkozik, például az alvással, a regenerációval, valamint a rekuperációval. A másik pedig a teljesítmény növelésével. Ezen a szemináriumon mind a kettővel foglalkoztunk, mert utóbbi elképzelhetetlen az alvás optimalizálása nélkül. Próbáltam mind a két irányból megközelíteni a fejlesztést, ami egyértelműen tesztek alapján történhet meg, mert ezekkel lehet visszamérni, hogy az egész működik-e

– fogalmazott Lakatos Péter, aki többek között arról is szólt, hogy több olimpikonnal is dolgozott már együtt, például a tokiói aranyérmes Tótka Sándorral is.  Ezek a sportolók pedig saját bőrükön tapasztalhatták meg a légzés optimalizálásának előnyeit.

Én úgy látom, hogy Magyarországon a szakemberek többsége még nem látja azt, hogy ebben mennyi potenciál van. Az egyéni sportolók azért már folyamatosan keresnek bennünket, de a csapatsportágakból még nem annyira. Úgy gondolom, hogy a labdarúgásban is érdemes minden apró lehetőséget kihasználni, ami akár a regenerációt, akár a teljesítményt nagyon gyorsan és hatékonyan, tudományos alapokon növeli. Főként azért, mert ehhez nulla felszerelés kell. Nem kell milliós berendezéseket megvenni, egyszerűen csak csinálni kell és működik

– zárta szavait az életminőség szakember.

Az előadás iránt kifejezetten élénk volt az érdeklődés. Többek között Mester Dóra is nagy érdeklődéssel hallgatta a Lakatos Péter által elmondottakat.

Az Illés Akadémián profi körülmények között készülhetnek a játékosaink. Nekünk szakembereknek pedig az is a feladatunk, hogy minél több olyan összetevőt mutassunk meg nekik, melyek a fejlődésüket szolgálhatják – ehhez pedig nekünk is fejlődnünk kell. A légzéssel eddig célzottan még nem foglalkoztunk. Nem voltak ismertek a pontos lépések arról például, hogy a fejlesztés és a visszatesztelés miként tud működni. Ezért is kértük Lakatos Péter segítségét. Maga az előadás nagyon tetszett. Rengeteg újdonságot hallottunk, teljesen átfogó képet kaptunk a légzésről. Emellett pedig olyan gyakorlati tanácsokat is kaptunk, melyeket egy az egyben fel tudunk majd használni a későbbiekben. Persze az még kérdés, hogy ezeket a dolgokat, hogyan tudjuk beépíteni a képzési rendszerünkbe. Véleményem szerint ebben azoknak az edzőknek lesz óriási szerepük, akik napi szinten dolgoznak a csapatok mellett. Valószínű, hogy erre nem lesz minden akadémistánk vevő, de azoknál, akik mentálisan erősek, és tényleg profi labdarúgók akarnak lenni, bizonyára célba talál a dolog

– mondta rehabilitációs csoportvezetőnk, aki befejezésképpen örömmel tájékoztatott bennünket arról, hogy Lakatos Péterrel hamarosan ismét találkozhatunk az Illés Akadémián, ugyanis növendékeinknek tart az életmóddal kapcsolatos előadást, ami többek között a légzés témakörét is érinti majd.