Komoly kihívás ez az élettani részleg számára

Komoly kihívás ez az élettani részleg számára

A koronavírus-járvány okozta helyzet új feladatokat adott mindenki számára.

Orvosok, gyógytornászok, masszőrök, fizioterapeuták és táplálkozási tanácsadó munkáját hangolja össze a részleg vezetőjeként Orbán Attila. A szakemberrel beszélgettünk az elmúlt, illetve a ránk váró időszakról.

A koronavírus okozta helyzet teljesen átírta a mindennapokat az akadémián és a növendékek életében is. Komoly kihívás elé állította az élettani csoportot is: a korosztályos erőnléti edzőkkel közösen programot és edzéstervet állítottunk össze. Ennek immáron harmadik hete.

Miként lehet erre felkészülni?

Ez egy komoly kihívás mindenki számára. A játékosok minden napját meg kell szerveznünk, ráadásul a táplálkozás, mint fontos élettani tényező más szintet képviselhet az otthonukban, mint amikor mi, mint akadémia szervezzük meg azt. Az étkezésről óriási az irodalom – az ebben való eligazodásban is segítséget nyújtunk, Nagy Kata táplálkozás-tudományi szakember irányításával. Fontos, hogy ez is egyénspecifikusan történik. Az otthonlétet: munkát, azaz edzést; oktatást; programszervezést; a pihenés arányát kell megoldani-meghatározni, ami egy rendkívül bonyolult feladat. Figyelembe kell venni minden egyes akadémiai növendék esetében, pontosan neki, mire van szükség. Milyen állapotban volt az edzéslátogatások beszüntetése előtt? Volt-e sérülése? Az milyen fázisban volt? Szükség van-e rehabilitációra? Így a munkánk a gyógytornászok segítségével kiegészülve válhat egésszé.

A világ legnépszerűbb játéka a labdarúgás. Most, hogy mindenki otthon van, elveszik a sportág lényege, a csapatként való együttműködés.

Nem feledkezhetünk el arról, hogy csapatsportról van szó. Az egyéni edzéstervek végrehajtása mellett – mindenki ezzel küzd leginkább – elmaradnak a csapatjátékok, a csapatrészek összecsiszolása, a csapatrészek külön játékai és gyakorlatai. Így a fő cél az lehet, hogy fizikailag ne essenek vissza a fiatalok. Néhány hétig az erőnlét fenntartható egy bizonyos szinten, de hosszú idő után a visszaesés elkerülhetetlen. Amikor a nyári vagy a téli szünet idejére meghatározott időre mennek pihenőre a labdarúgók, akkor is kapnak feladatot. Most azonban nem látjuk, hogy meddig is tart ez a kényszerű leállás. Ez a csapatmunkában egyértelműen hátrányt jelent.

Miképpen lehet feldolgozni ezt a bizonytalanságot?

A normál napokhoz képest ez egy mozgásszegény periódus. Így az edzők a pedagógiai feladatok mellett pszichológusokká is válnak: a legfontosabb elérni azt, hogy a játékosok a hitüket ne veszítsék el. Figyeljenek oda a táplálkozásra, ne szedjenek fel plusz kilókat, tartsák be az edzéstervben foglaltakat, tartsák be a pihenőidőket. Az edzők célja, hogy megértessék velük: mindez az ő érdekükben, az ő egészségük védelmében történik.

Miként lehet kontrollálni az otthoni munkát?

A sportolók teljesítményének egyik fő tényezője a hozzáállás. Kölcsönös bizalommal kell lennie a feleknek – így egyrészt a játékosok lelkiismeretére van bízva az otthoni munka. Akarniuk kell, alkalmazkodniuk szükséges. Fontos, hogy betartsák mindazt, amit a TV-ben, rádióban nap, mint nap hallunk. Az egészség az első. Persze, nem egyszerű egy 12-18 éves fiatalnak, hogy ennyi korlátozást kell betartani, de sok beszélgetéssel és tanácsadással segíthetnek ennek a feldolgozásában az edzők, valamint a szülők vagy idősebb testvérek is.

Milyen szinten változatosak az edzéstervek?

Egyénre szabottak. Az életkori sajátosságoknak megfelelőek – más munkát kap egy 14 éves, még jócskán fejlődésben lévő szervezet, és mást egy 17-18 éves, aki már a felnőttfutball ajtaján kopogtat. Egyelőre egy-egy hétben gondolkodunk előre, ez tart már harmadik hete. Az újrakezdés időpontja teljesen bizonytalan. A játékosok súlyát, és az elvégezett munkát is ellenőrizni lehet, hiszen a modern kor vívmányai különböző lehetőségeket nyújtanak számunkra: az applikációk a legkülönfélébb adatokat adják vissza, így ez egy visszajelzés arról, megfelelően végzik-e a tréningeket a növendékek.