Messze földön híres a szombathelyi kapusképzés

Messze földön híres a szombathelyi kapusképzés

Megalapítása óta szinte futószalagon képezi a remek cerberusokat az Illés Akadémia.

Vannak, akik már külföldön szerepelnek, de többen a magyar élvonalban, valamint a másodosztályban bizonyítanak hétről hétre. Közéjük tartozik Mursits Roland is, aki az NB II-es Dorog hálóját őrzi ebben a szezonban.

Szó szerint messze földön híres a szombathelyi kapusképzés. Már az Illés Akadémia megalapítása előtt is nagyon sok kiváló hálóőr nevelkedett Szombathelyen, de az utánpótlásképző centrum is remek cerberusokat adott a magyar, illetve a külföldi csapatoknak. Elég csak arra gondolni, hogy most Hegyi Krisztián a West Ham United, Senkó Zsombor a Juventus korosztályos együttesénél pallérozódik, míg Kiss Ágoston Bielefeldben van a felnőtteknél. Örülök a sikerüknek és a lehetőségekhez képest figyelemmel is követem a pályafutásukat.

Te hogyan gondolsz vissza az Illés Akadémián eltöltött időszakra?

Én speciális helyzetben voltam, mivel az akadémia az 1992-es korosztály képzésével indult, én azonban 1991-ben születtem. De szerencsére szükség volt kapusra, így én is odakerülhettem az Illésre. Nagyon sokat köszönhetek az akadémiának, ugyanis onnan lehettem utánpótlás válogatott, majd pedig onnét kerülhettem be a Haladás felnőtt együttesébe is. Szakmailag rengeteget fejlődhettem az ottani képzésnek köszönhetően.

Ha minden igaz, nagyon sok barátra is szert tettél az akadémián.

Ez legalább annyira fontos, mint a szakmai siker. Szó szerint életre szóló barátságok kötődtek és kötődnek most is ott. A sportágból adódódóan tényleg szétszóródtunk az ország területén, de nagyon sokakkal tartom a kapcsolatot a mai napig is. Rendszeresen beszélgetünk telefonon, de néha személyesen is sikerül találkoznunk.

Ez a találkozás pedig akár a pályán is összejöhet.

Így van. Örömteli, hogy nagyon sok egykori szombathelyi akadémista játszik a különböző bajnokságokban. Ez szerintem nagy elismerés az Illésen folyó munkának. Jó lenne, ha hamarosan folytatódhatnának is a pontvadászatok. Mi itt, Dorogon, március közepén álltunk le, azóta egyéni edzéstervek alapján tudunk készülni. Főként futás és erősítés szerepel az „étlapon”.

A kényszerű szünet leginkább a Szombathelyi Haladásnak jött rosszul.

Ezzel tökéletesen egyet értek. Tavasszal nagyon jól ment a Halinak. Örültem a jó eredményeiknek, mivel több barátom is játszik a csapatban. Le a kalappal az idei teljesítményük előtt. Ha lesz folytatás, biztosan nem lesznek kiesési gondjaik.

[alert icon=”” type=”general” ]

Mursits Roland 1991. március 14-én született Szombathelyen. Már a nagyapja is a Haladásban védett: Mursits József 1968 és 1975 között 58-szor állt az NB I-ben a gólvonalon, tagja volt az 1975-ben kupaezüstérmet szerző csapatnak. Roli előtt még adott a feladat, túlszárnyalni a nagypapát: a Haladásban négyszer, a Békéscsabában 13-szor védett az első osztályban. Nyolcszor szerepelt az NB II-ben az Illés Akadémiára épülő Haladás II.-ben, majd Cegléden keresztül tavaly nyáron szerződött Dorogra, ahol jelenlegi edzője az Illés Akadémia U19-es csapatát ifjúsági BL-be vezető Németh Szabolcs. Az NB II-ben eddig 137 alkalommal szerepelt.

[/alert]

A kiemelt kép forrása: [button link=”” target=”_self” color=”” bgcolor=”” size=”small” ]www.dorogifc.hu[/button]

A belső kép forrása: [button link=”” target=”_self” color=”” bgcolor=”” size=”small” ]www.haladasfc.hu[/button]