Két egykori akadémistánk futballozik Hollandiában

Két egykori akadémistánk futballozik Hollandiában

Kiss Tamás az élvonalbeli SC Cambuur, míg Rácz Barnabás a második vonalban szereplő FC Eindhoven gárdájába igazolt az elmúlt hónapokban. Barni nemrégiben szerezte meg első találatát, ebből az apropóból (is) beszélgettünk vele.

Öt gólpassz után végre ez is összejött. Az első találatot megszerezni a legnehezebb. Nagyon bízom abban, hogy a többi majd szépen követi ezt a gólt. A Jong Ajax 3–0-s vezetésénél a 93. percben voltam eredményes, de ettől függetlenül természetesen nagyon örültem neki.

Gondoltad volna tavasszal, amikor még a holland negyedosztályú HSC21 együttesénél készültél, hogy nem is olyan sok idő múlva holland bajnoki mérkőzésen lépsz pályára és szerzel gólt?

Erre készültem. Természetesen a nyáron örültem annak, hogy náluk gyakorolhattam. Ezért köszönettel is tartozom nekik. Az FC Eindhovenhez egy kéthetes próbajátékot követően igazoltam. Sikerült meggyőzni őket, hogy hozzá tudok tenni a csapat sikereihez. A bajnokság a második fordulónál tartott, amikor ide érkeztem.

Azóta viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon sok lehetőséget kaptál Rob Penders vezetőedzőtől. Minek köszönheted ezt?

Itt semmit sem adnak ingyen, tényleg minden edzésen bizonyítani kell. A társak is csak azt fogadják el, akin a tréningeken azt látják, hogy pozitív hatással lehet a csapat eredményességére.  Nem volt könnyű dolog beilleszkedni, de úgy érzem, hogy sikerült. Ezt szerintem elsősorban a játékomnak, a teljesítményemnek köszönhetem. Idegen volt a környezet, a holland nyelv pedig nagyon nehéz. Szerencsére angolul mindenki jól beszél, ez azért picit egyszerűsítette a dolgot.

Mennyire volt előny a számodra, hogy korábban Kiprich József, Szekér István és Dzsudzsák Balázs személyében remek magyar focisták rúgták a labdát a „tulipánosoknál”?

Ez semmilyen előnyt nem jelentett. Hollandiában csak az boldogul, aki a pályán bizonyít. Dzsudzsák Balázst természetesen itt is ismerik. Valószínűleg azért is, mert időben ő áll a legközelebb hozzánk. Emellett pedig nagyon szép karriert futott be a PSV együttesénél és a 2016-os Európa-bajnokságon is emlékezetes teljesítményt nyújtott.

Most viszont két, az Illés Akadémián nevelkedett ifjú labdarúgó öregbítheti a magyar foci hírnevét a németalföldiek háza táján.

Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy Kiss Tomi az élvonalbeli SC Cambuur játékosa lesz. Telefonon gratuláltam is neki. Természetesen figyelemmel követem a szereplését. Sajnos találkoznunk még nem sikerült, mivel a két város között körülbelül kétórányi a távolság. De, ami késik, az nem múlik.

Esetleg jövőre a holland élvonalban ellenfélként is találkozhatnátok?

Jelenleg csapatommal a másodosztály 10. helyén állunk és csak az első nyolc kerül be a rájátszásba. A hátrányunk csupán egyetlen pont, ami tényleg ledolgozható, bár nagyon kiegyenlített a mezőny. A vezetőség viszont nem fogalmazott még meg ezzel kapcsolatos konkrét terveket. A csapattársaim viszont már meséltek a rájátszás remek hangulatáról, kitűnő színvonaláról. Az még nagyon messze van, de minden elképzelhető, bízom benne, hogy találkozunk az első osztályban.

Amúgy mennyi időre szól a szerződésed?

Egy évet írtunk alá, de a klubnak opciója van arra, hogy ezt meghosszabbítsa. Nagyon jól érzem magam itt, szívesen maradok hosszabb időre is. Most egy út elején tartok. Szeretnék minél több tapasztalatot szerezni erről a futballkultúráról, minél több tudást akarok magamba szívni.

Melyik a leglényegesebb jellemzői ennek a futballkultúrának?

A holland foci rendkívül gyors. A csapatok a támadásra helyezik a hangsúlyt, ebből adódóan rengeteg helyzet adódik a mérkőzéseken. Minden gárda győzelemre tör, így rendkívül hullámzó a játék. Ennek köszönhetően a nézők remekül szórakozhatnak. Emellett pedig fizikálisan mindenki topon van és sok teret adnak az egyéni kreativitásnak.

Végezetül pedig hogyan érzed magad Eindhovenben?

Eindhoven egy 230 ezer lakosú város, ami errefelé kicsinek számít. Nekem tetszik, de számomra egyértelműen a foci a lényeg. Arról pedig tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

A beszélgetés az utolsó októberi forduló előtt készült. Szombaton este az Excelsior otthonában az FC Eindhoven 4–3-ra győzött, Rácz Barnabás pedig az első félidő hajrájában ismét betalált, így a szünetre 2–1-es előnnyel mehetett csapatával. Gratulálunk korábbi akadémistánk újabb találatához! 

Nyitókép forrás: www.fc-eindhoven.nl