Katona Pisti torinói túrája

Katona Pisti torinói túrája

Nemrégiben Kállai Zalán a madridi CF Getafe otthonában járt próbajátékon: az elmúlt hetet pedig Katona István töltötte a Torino FC vendégeként.

Az országos U16-os bajnokság Kiemelt-csoportjában rendkívül szoros az élmezőny: az Illés Akadémia 14 ponttal a negyedik. Támadónk, Katona István 9 góllal – eggyel lemaradva az éllovas mögött – a második a küzdelemsorozat góllövőlistáján. Az őszi szünet Pisti számára Torinóban telt: próbajátékon járt ugyanis a 115 éves észak-olasz egyletnél. A túráról Tóth Miklós, az Illés Akadémia utánpótlás-menedzsere számolt be.

Az egyik Budapesten lejátszott bajnoki mérkőzésen egy olaszországi scout vetett szemet a csatárra.  Ezt követően pörögtek fel az események, és kaptunk hivatalos megkeresést. Eredetileg szeptemberre érkezett a meghívó a Torinotól, ám akkor úgy döntöttünk, hogy a gimnázium kezdése miatt azt kérjük: az őszi szünet alatt történjen meg az utazás. Egy hetet töltöttünk kint. A szállás a torniói egyetem egyik campusán volt. Itt bérel egy teljes épületet a klub, tulajdonképpen ebben laknak a „kollégisták”. Kétszobás apartmanok áll rendelkezésükre – egy nappalival és kétágyas hálószobával. Ebben az épületben van az étterem is, ahol étkezhetnek is az ifjú focisták. Innen busszal viszik ki a játékosokat az edzésre: a tréningeket különböző helyeken tartják. A torinóiak U15-ös és U16-os korosztálya edz egy helyen, ez a campustól háromnegyedórányi buszutat jelentett. A srácok általában együtt melegítettek be, passzolgattak, erősítettek, aztán az edzők 1 óra 50 perces foglalkozást tartottak. Csütörtökön Pistit különvették egy romániai próbázóval – számukra egy mini-felmérést tartottuk. Az első visszajelzés alapján Pisti jó benyomást tett, a jövő héten pedig komplex értékelést adnak: fontos tényező, hogy ő csak jövő szeptemberben lesz 16 éves, addig nem igazolhat külföldre

– fogalmazott Tóth Miklós. Utóbbi ténnyel pedig tökéletesen tisztában van akadémiánk 2006-os születésű labdarúgója is.

Úgy érzem, hogy nem sikerült rosszul a bemutatkozásom, mindent bele is adtam. Természetesen már a meghívásnak is nagyon örültem. Roppant büszke voltam az olasz klub érdeklődésére, ebben az érzésben pedig osztozott a családom is. Az az igazság, hogy igen-igen gyorsan eltelt ez a hét, sűrű és pörgős volt a program. Az edzéseken úgy tapasztaltam, hogy technikailag előbbre tartanak, mint mi. Ez főként a passzok gyorsaságában és minőségében nyilvánult meg. Nem igazán szeretik eladni a labdát… Viszont fizikálisan nincs különbség. Az Illés Akadémia infrastruktúrája pedig lényegesen jobb, mint az ottani. Nem tudom, hogy mi lesz a folytatás, de jövő őszig tényleg nagyon sok idő van még

– adott betekintést gondolataiba Katona Pisti, aki roppant racionálisan áll a dologhoz. Látszik, hogy minden egyes döntését alaposan megfontolja, ám most az a bizonyos laszti az olaszok térfelén pattog.