Óriási az öröm Kiss Tomiéknál

Óriási az öröm Kiss Tomiéknál

Marco Rossi szövetségi kapitány behívta a San Marino és Lengyelország ellen készülő magyar labdarúgó-válogatott keretébe az Illés Akadémián nevelkedett 21 esztendős Kiss Tamást, aki jelenleg a holland élvonalban szereplő SC Cambuur játékosa.

Nagyszerű érzés az, hogy meghívást kaptam a világbajnoki selejtezőkre készülő keretbe. Az az igazság, hogy már a hivatalos bejelentést megelőzően kaptam egy telefont erről. Hát, még a hideg is kirázott. A nagyszerű hírrel azonnal hívtam apáékat. Természetesen náluk is hatalmas volt az öröm. Lényegében ezért dolgoztam mióta elkezdtem futballozni. Még emésztenem kell a dolgot, nehéz elhinni, hogy sikerült.

Az igazi persze az lenne, ha pályára is léphetnél.

Nagyon várom már az összetartást, bizonyítani szeretném a kapitánynak, hogy méltó vagyok a bizalomra. Mindent megteszek majd annak érdekében, hogy pályára is léphessek. Ha minden igaz, akkor Marco Rossi több fiatalt is ki szeretne majd próbálni éles szituációban.

Mivel érdemelted ki szerinted ezt az óriási megtiszteltetést?

Úgy gondolom, hogy fele-fele arányban számított a klubcsapatomban nyújtott teljesítményem, valamint az U21-es válogatottban mutatott játékom. Mindenesetre a keret edzésein fel fogom szántani a pályát, hogy kiérdemeljem a bemutatkozás lehetőségét a felnőtt nemzeti csapatban.

Ha már itt tartunk: hogy érzed magad az SC Cambuur kötelékében?

Úgy érzem, hogy gyorsan sikerült a beilleszkedés, amibe sokat segített az angol nyelv ismerete. Amúgy nagyon kedvesen fogadtak és az edzőnktől is bőven kaptam játéklehetőséget. Úgy érzem, hogy a társaim is elfogadtak. Ehhez persze az kellett, hogy lássák: a csapat hasznára tudok lenni. A szurkolók pedig igazából a gólom után fogadtak a kegyeikbe.

Milyen tapasztalatokat szereztél eddig a holland labdarúgásról?

Őszintén szólva, jóval előrébb járnak, mint mi. Az első edzések után alig vártam, hogy lepihenhessek. A foglalkozások roppant pörgősek, intenzívek. Ehhez pedig hozzá kellett szoknom.

Melyek a legfontosabb célok?

A csapatunk számára újoncként természetesen a bennmaradás a lényeg, de szerintem ennél többre is képesek lehetünk. Hollandiában van négy remek gárda: az Ajax, a Feyenoord, a PSV Eindhoven és az AZ Alkmaar. Ők egyértelműen kiemelkednek a mezőnyből, a többiek mérkőzésein azonban szerintem a napi forma dönt. Így aztán akár egy stabil középcsapat is lehetünk, ha a dolgok szerencsésen alakulnak. A személyes céljaim pedig roppant kézenfekvőek: sok munkával szeretnék biztos helyet kiharcolni a csapatban. Ehhez egyértelműen gólokra, gólpasszokra lesz szükségem. Jó lenne, ha jövőre meghosszabbítanák a kölcsönszerződésemet, avagy végleg kivásárolnának. De szerintem a válogatott meghívója is sokat nyom majd a latba.

Nyitókép forrása: www.cambuur.nl