Jelenleg 63-an szerepelnek balatoni programunkban

Jelenleg 63-an szerepelnek balatoni programunkban

A kulcs az elvégzett munka és a folyamatos kommunikáció.

Öt esztendővel ezelőtt kezdődött meg az Illés Akadémia programja Gyenesdiáson. A Noé Dávid által koordinált és vezetett foglalkozásokon egyre többen jelentek meg a környékről – Veszprém, Zala és Somogy vármegyékből – akikből már 15-en akadémiánk kötelékébe kerültek. Balatoni programunk vezetőjével beszélgettünk.

Még 2019-benindult útjára az akkor még gyenesdiásinak hívott Illés Akadémia-program. Miképpen értékeled a magunk mögött hagyott időszakot?

Jubileumi évhez érkeztünk, hiszen 5 éve indítottuk útjára a gyenesdiási programot, ami napjainkra már balatoni programmá módosult, hiszen időközben csatlakozott Hévíz és Vonyarcvashegy is az edzések helyszínéhez. Mindenképpen szükség van egy kis visszatekintésre és értékelésre. Úgy gondolom, nem csak az öt év ad erre okot, hanem az a hatalmas változás, ami végbe ment napjainkra. Heti egy kihelyezett edzéssel és 4 játékossal indult útjára a program, aminek fejlődését a sajnálatos Covid-járvány akasztott meg, de utána töretlenül fejlődött tovább.

Milyen kiindulási pontokkal egészült ki Gyenesdiás?

Érkeztek az edzésekre Sümegről, Ajkáról, Hévízről, Tapolcáról, Marcaliból, Balatonkereszttúrról, Keszthelyről, Hévízről, Vonyarcvashegyről és Nagykanizsáról. A dinamikus létszámemelkedésnek, illetve az edzéseken való részvételi szándékoknak köszönhetően folyamatosan nőttek a foglalkozásszámok. Ez azt jelenti, hogy most már heti öt edzéssel dolgozunk: két kezdő és három haladó csoporttal, 2011–2014 között született gyerekekkel.

Ez milyen létszámot jelent?

Az edzéseken jelen pillanatban 63-an vesznek részt. Ez a létszáma optimális az öt csoportra lebontva. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ennyi játékos és szülő választ minket. Itt fontos megjegyeznem – amit a program legnagyobb erősségének vélek – hogy most ugye az említett 63 játékossal foglalkozunk: törvényszerű és egyértelmű, hogy nem kerül minden játékos az akadémiára! Látjuk a különbségeket, de önmagához képest mindenkit szeretnénk fejleszteni és segíteni, ha vannak céljaik, ha más a játékos útja, akkor is. A segítségnyújtás nem merül ki az edzésekben, szakmai programban, hanem ha bárkinek egészségügyi, vagy más tanácsra van szüksége, a lehetőségeinkhez mérten próbálunk segíteni! Hangsúlyozom: mindenkinek, nem csak azoknak, akik megfelelnek az akadémiának és minket választanak. Azt gondolom, ez a legnagyobb erőssége ennek a programnak, hiszen nem csak kérünk, hanem próbálunk adni, segíteni is. Az edzőkkel, klubokkal jó a kapcsolat, sokat kommunikálunk, legtöbben nagyon pozitívan és segítőkészen állnak a programhoz, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva.

Milyen programok vannak a tréningeken kívül?

A heti rendszeres foglalkozásokon kívül részt veszünk a nyári táborokban és akár bemutatóedzéseken is. Ezek megvalósultak Gyenesdiáson, Marcaliban és Balatonkeresztúron. A jövőben ezeket a foglalkozásokat is bővíteni szeretnénk, hiszen folyamatosan érkeznek megkeresések és felkérések.

Mire vagy a legbüszkébb?

Az eredményességét az is mutatja, hogy eddig 15 játékos került az Illés Akadémiára a programból, akik egészen U12-től az U19-ig szerepelnek a korosztályokban. Egy játékost már az UP-válogatottba is adhattunk! Rendkívül motiváló eredmény nekünk az is, hogy az U14-es kiemelt bajnokság utolsó szombathelyi mérkőzésén – Honvéd elleni 2–0-s sikerrel végződő találkozón – mind a négy védő a balatoni programból került az akadémiára! Ezekből a sikerekből építkezünk! A jelenlegi helyzet is több mint biztató, hiszen a klubokban folyó kitűnő munkáknak köszönhetően jelen pillanatban 16 játékos jár heti rendszerességgel Szombathelyre! Ez heti egy, vagy két edzést jelent a saját foglalkozásaik mellett. Azt gondolom, hogy mindannyian jó eséllyel haladhatnak tovább a céljaik eléréséhez vezető úton és bízunk benne, hogy ez az út az Illés Akadémián keresztül fog vezetni. Folyamatos szervezést igényel a gyerekekkel, szülőkkel való kommunikáció, amit rendkívül fontosnak tartunk a program keretein belül. Koordináljuk az edzéseken való részvételi lehetőségeket, visszacsatolást adunk, a játékosok részt vesznek az adott korosztály felkészülési mérkőzésein. Ez mind hatalmas plusz lehetőséget biztosít az ifjú labdarúgók egyéni fejlődéséhez. Fontos kiemelnem, hogy egyre több kapus vesz részt a programban és heti rendszerességgel a szombathelyi edzéseken is, ami már csak azért is örömteli, mert az Illés Akadémiás kapusképzés méltán híres. Hatalmas lehetőség ez is a srácoknak, hogy ott is tanuljanak és fejlődjenek. Ezek alapján látszik, hogy ez a program rendkívül összetett és már rég nem csak az edzéslehetőségről szól. Hiszünk az elvégzett munkában és abban, hogy szorgalommal és kitartással bármi elérhető, csak ki kell tűzni a célokat és ezekért mindent megtenni. A legnagyobb öröm nekünk az, hogy ha ebben egy kicsit is tudunk segíteni a gyerekeknek.