Horváth András is UEFA Elit Youth A diplomával büszkélkedhet

Horváth András is UEFA Elit Youth A diplomával büszkélkedhet

Az Illés Akadémia szakmai stábjából hárman is elvégezték a tanfolyamot.

Az edzői képzés során a pro licence után a második legmagasabb szint az UEFA Elit Youth A diploma: ezt 2024-ben az Illés Akadémiáról hárman: Horváth András, Sátori Barnabás és Tóth Zsolt szerezték meg. U19-es csapatunk vezetőedzőjével beszélgettünk a diplomaszerzés hátteréről.

Milyen mérföldköveket emelnél ki edzői pályafutásod eddigi alakulásából?

Már a labdarúgó-karrierem utolsó szakaszában, 29 évesen megszereztem az UEFA B-licencet, hiszen mindig is a terveim között szerepelt az edzői munka. Ez utóbbi aztán 2015-ben kezdődött meg még Sopronban – az aktív labdarúgás befejezése után indult el életemnek ezen periódusa. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy kisebb korosztályokkal dolgozhattam együtt, négy évig: U9-től U13-ig munkálkodtam, ami rendkívül jó tapasztalatszerzésnek bizonyult. Ez az edzői szakma egy olyan megalapozását jelentette, amiből a mai napig tudok táplálkozni. Az edzői ranglétrán aztán újabb kihívás elé nézhettem, hiszen 2019-ben az Illés Akadémiára kerültem. Először az U15-öt irányítottam fél éven át, majd az U19-esekhez kerültem: 2,5 évig pályaedzőként, azóta pedig vezetőedzőként viszem ezt a korosztályt. A 2023/2024-es év különlegessége, hogy a csapatot a megyei I. osztályban is szerepeltetjük, ami egy új lehetőséget jelentett számomra és a tanítványok számára is, hiszen a felnőtt labdarúgásban mutathatjuk meg magunkat.

Miképpen zajlott maga a tanfolyam?

Minden a felvételi eljárással kezdődött: egy beszélgetés során az elképzeléseinkre és jövőbeli terveinkre voltak kíváncsiak, majd teszt következett. Egyrészt egy edzést kellett bemutatni, illetve prezentációt vártak tőlünk – utóbbiban azt taglaltam, milyen irányvonalak is állnak közel hozzám. 2022 novemberében aztán kiderült, hogy a 16 fős tanfolyamra hárman is bekerültünk az Illés Akadémiáról, ekkor indul el maga a kurzus. Online foglalkozás után másfél éven át többszöri kétnapos tanfolyami blokkokat tudtunk le: mini groupok, páros látogatások, csoportfoglalkozások, magyar és külföldi akadémiák munkájába való betekintés – ezek mind-mind részei voltak a képzésnek. A magyarországi intézmények közül én a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián jártam Győrben, míg külföldön a bécsi Rapid akadémiáját látogattam meg.

Milyen vizsgákat kellett abszolválni?

E-learning vizsgával kezdtünk, majd a külföldi akadémia prezentációja után saját klubkörnyezetben, saját csapattal kellett egy adott téma szerinti edzést levezényelni. Ezek mellett szakdolgozatot is készítettünk. Én a Fiatalok integrálása a felnőtt labdarúgásba címet adtam az enyémnek, amiben tulajdonképpen saját karrieremből is tudtam példát hozni. A legfontosabb számomra az, hogy minél több tudást és tapasztalatot át tudjak adni a csapatomnak, amit ők hasznosítani tudtak – ahogy látom, fogékonyak erre és befogadóak is.