Hidegterápia segíti akadémista lányaink regenerációját

Hidegterápia segíti akadémista lányaink regenerációját

A női akadémiai képzés kapcsán többször szóba került már, hogy a lányok olyan felkészülési lehetőséghez jutnak, olyan eszközöket is használhatnak, amelyekre korábban Szombathelyen, illetve a magyar női labdarúgásban nem volt lehetőségük.

Ilyen, a regenerációt segítő hidegterápia (krioszauna), amelynek hasznosságáról és használatáról Tischler Fruzsinát, az Illés Akadémia női szakág egészségügyi stábjának vezetőjét kérdeztük.

A krioszauna (cryosauna) a regenerációt segítő értorna. A szemlélődő számára is látható módon eltér a nitrogénes dézsáktól, hogy itt egy kabinban van a sportoló, tetőtől talpig, minden porcikáját éri a hideg. Akadémiai csapataink közül az U19-es és az U17-es lányok használják a szaunát, hetente két, vagy három alkalommal. Miután a mínusz 85 fokos hőmérséklet a regenerációt segíti, gyorsítja fel, úgy dolgoztuk ki a rendszert, hogy azokon a napokon használják a lányok, amikor a legnagyobb terhelést kapják. Ez az edzésterhelést figyelembe véve általában a keddi és a szerdai nap, de lehetőségük van arra, hogy a mérkőzések előtti napokon is felfrissítsék a keringési rendszerüket. Az edzéseken résztvevő, egészséges játékosok frissítése mellett, a hidegterápia jól használható a sérültek rehabilitációjában is. Külföldön egyébként sokan használják az eszközt a mérkőzésnapok reggelén is, de mi egyelőre a meccs előtti napot iktattuk be a programba. A csapatok mellett dolgozó erőnléti edzők koordinálásával, egy-egy játékos 3 percig tartózkodik a kabinban, de ez egy tanulási folyamat végállomása, mert a nagy hideg miatt figyelni kell például a ki és belégzésre is. Mi is két perces etapokkal kezdtük a krioszauna használatát, idővel jutottunk el a három perchez.