Góllövés a tudománya

Góllövés a tudománya

Eddig 23 alkalommal lépett pályára a 2020/2021-es bajnoki szezonban Katona István, akadémiánk U15-ös együttesének támadója. Ezeken a mérkőzéseken 23 gólt szerzett, ezzel a teljesítménnyel pedig az újpesti Balogh Dáviddal holtversenyben vezeti a mesterlövészek ranglistáját.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kísérem figyelemmel a rangsor alakulását. De ettől függetlenül a csapatunk sikeres szereplése jóval fontosabb az én számomra is. Az lenne a legjobb, ha a továbbiakban is gólokkal, gólpasszokkal tudnám győzelmekhez segíteni az együttesünket.

Szerencsére ez elmúlt időszakban határozottan jól teljesít a Németh Richárd és Körhöcz György által irányított legénység. A legutóbbi fordulóban például az MTK ellen nyertetek egészen magabiztosan. Minek köszönhető ez a jó forma?

Úgy gondolom, hogy valamennyien 100 százalékot teszünk oda edzéseken és mérkőzéseken is. Nagyon együtt van a társaság, szerintem kiemelkedően jó közösséget alkotunk. Az öltözőben is remek a hangulat. Persze ez győzelmek után hatványozottan igaz.

Eddig 23 gólt szereztél a bajnokságban, de mellette rengeteg gólpasszt is kiosztottál. Ha lenne kanadai táblázat, bizonyára utcahosszal vezetnél rajta.

Nagyon jó érzés gólt szerezni, de legalább annyira jó gólpasszt adni. Fontos a számomra, hogy megpróbáljam minden szituációból a legtöbbet kihozni. Azaz, ha a társam jobb helyzetben van, akkor szeretném őt megjátszani. Elvégre a siker, a győzelem, közös produktum.

Ez a 23 találat tényleg parádés teljesítmény, de annak idején a Lurkóban volt olyan szezonod, amelyben 48 mérkőzésen 86 gólt szereztél.

Ez igaz, de az nem egy kiemelt országos bajnokság volt. Ezzel természetesen még véletlenül sem szeretném megsérteni az akkori ellenfeleket. Ettől függetlenül persze nagyon jó érzés volt annyi gólt szerezni. Tudom, hogy azt a „termést” megközelíteni sem igen fogom, de azért igyekszem minél többször megzörgetni az ellenfelek hálóját.

A gólérzékenységedet ezek szerint a lurkós éveknek köszönheted?

Nagyon hasznos két esztendőt töltöttem a Lurkó kötelékében. Rengeteg dolgot tanultam ott, de számomra talán az önbizalom megszerzése volt a legfontosabb. Ott tanultam meg igazán azt, hogy a gólszerzésben hinni kell. Ha elhiszem, hogy az adott szituációt góllal tudom befejezni, akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy sikerül is.

Mennyire hiszel abban, hogy a szezon végén te leszel az U15-ös bajnokság gólkirálya? Tavaly az U14-ben a felcsúti Vajda Milánnal társbérletben végeztetek az első helyen. Mi lesz most?

Úgy gondolom, hogy most kedvezőbb helyzetben vagyok, mivel nekünk még négy meccsünk van hátra, míg az UTE játékosa, Balogh Dávid a folytatásban kétszer léphet csak maximum pályára. Ha tartani tudnám ezt az egygólos átlagot, akkor odaérhetnék az első helyre. Persze az sem ártana, ha pici szerencsém is lenne, mert nagyon sokszor pattant a kapufáról kifelé nekem a labda.

Nem volt ősszel szerencséd a koronavírussal sem. Alaposan „belefutottál” a fertőzésbe. Hogyan szolgál most az egészséged?

Köszönöm, most már teljesen jól vagyok. Nem szívesen emlékszem vissza arra az időszakra, mert a betegség nagyon megviselt fizikálisan és lelkileg is. Hosszú időbe tellett, amire az akadémiánkon zajló rehabilitációnak köszönhetően utol tudtam érni magamat. A visszatérésem után gyorsan elfáradtam és a gólok sem akartak jönni. Szerencsére most már tökéletesen jól vagyok és azért a gólok is szépen jönnek.

Ennek köszönhetően pedig akár jöhet egy meghívó is?

Természetesen nagyon szeretnék ismét a korosztályos válogatott keretébe tartozni. Korábban már volt erre példa, és ez most is nagy motivációt jelent. Ehhez jó játék, gólok, gólpasszok kellenének. Már csak azért is, mert jó lenne a még hátralévő négy bajnokinkat megnyerni. Mert tényleg fontos az egyén sikere, de a csapaté még fontosabb!

Ez igaz a vasárnapi családi focizásokra is?

Na, arra nem. Ott mindig nyerni szeretnék, mert ha esetleg kikapok, akkor aputól és a testvéremtől egy héten át mást sem hallok, mint azt, hogy alulmaradtam valamiben. Az az igazság, hogy semmiben sem szeretek veszíteni.