Ezüsteső hullott az Illés Akadémia női szakágára

Ezüsteső hullott az Illés Akadémia női szakágára

Mindhárom leánycsapatunk a bajnoki tabella második helyén zárt.

Nemrégiben fejeződtek be a 2023/2024-es szezon küzdelmei: az Illés Akadémia leány U15-ös, U17-es és U19-es csapata is ezüstérmesként zárt. A Kámoni Arborétum látogatóközpontjának konferenciaterme adott otthont az ünnepélyes éremátadónak. A Magyar Labdarúgó-szövetség és a Nemzeti Sportügynökség is képviseltette magát az eseményen. Beszélgetőpartnerünk volt Csertői-Juhász Anita, az Illés Akadémia női szakágának igazgatója, vele tekintettünk vissza a bajnokságra.

Történelmi jelentőségűnek mondhatjuk a magunk mögött hagyott szezont: mindhárom leánycsapatunk ezüstérmet szerzett. A csapatok játékerejét jól illusztrálja az eredmény. Miben látható a minőségi munka és az elért sikerek fő momentumait?

Elsősorban az agilis szemléletű működésen. Dinamikusan érzékeltük a változásokat, rugalmasan tudtunk rá reagálni. Az elénk kerülő esetleges problémákra nem akadályként, hanem lehetőségként tekintettünk. Ezen gyors fókuszált folyamatok beépítése és tudatos alkalmazása minden területünkön fontos feladat volt számunkra. A működésünkhöz köthető alapelveinkben pedig a következetesség, a fokozatosság tudatos alkalmazása és a bizalom jelenik meg. Minden felmerülő helyzetben próbáltunk következetesek maradni, a fokozatosságnál a korosztályi és nembeli specifikumok tudatosabb alkalmazását tűztük ki célul és mindezt tettük mindenki irányába megmutatkozó bizalommal. Szakmai területen jobban fókuszáltunk a tehetségek sokoldalúbb fejlesztésére. Mentorprogramunkat tovább építettük. Az edzésblokkon belüli egyéni képzés posztokra lebontva, szintén új módszertanként került be a képzési struktúránkba. Az egyéni fejlődések csapateredményekben is megmutatkoztak, – saját stílusjegyeket bemutatva, kialakítva az Illés-identitást – csapataink egyre tudatosabb játékot produkálva fejlődtek hétről-hétre. Megmutattuk saját arculatunkat és a pályán megjelenő futballfilozófiánkkal történelmi sikereket értünk el minden csapatunkkal és a legjobb vidéki akadémia lettünk az országban.

Egyenletes teljesítményt nyújtottak a csapatok? Vagy beszélhetünk kisebb-nagyobb hullámvölgyekről?

Amikor azt mondjuk, hogy három második helyezés, mindenki arra gondol, hogy ez egy egyenletes teljesítménygörbe eredménye lehet. De, aki a futballban és az utánpótlás területen dolgozik, az tudja, hogy ez nem ilyen egyszerű. Csapatainknál voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek. Talán kijelenthető, hogy az U15-ös csapatunk tudta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtani, ami a legfiatalabb játékosokra nem jellemző általában, ám mindez betudható a kiváló stábmunka eredményének. Az U17-es csapatunknál voltak talán nagyobb ingadozások, de a tavaszi fordulókban nyújtott extra teljesítményük alapján elmondhatjuk, hogy ők is igazi csapategységet kialakítva, nagyon stabil csapattá alakultak. Az U19-es együttesünk volt a legnehezebb helyzetben. Itt ugye már félig felnőttfutballról beszélhetünk, így a keretkialakításnál mindig az adott héten kellett más-más csapatot építeni, de a csapategység és a játékosok profi hozzáállása teljesen megérdemelt sikert hozott. A felmerülő akadályokat a stábok és a támogató területek fantasztikus összmunkája tudta leküzdeni. Az egyéni problémákat is komplexen kezeltük, ha kellett a sporttudományos vagy rehabilitációs, ha kellett a mentális vagy akár az operatív támogató hátteret hívtuk segítségül és egymást segítve próbáltunk hatékonyan működni. Itt mindenki egy közös célért dolgozott, amit ezúton is szeretnék megköszönni, játékosnak, vezetőknek, kollégáknak, szülőknek egyaránt, mert mindenki hozzátette a maga tudását, személyiségét ehhez a sikerhez.

Hogyan tudták motiválni a játékosokat?

Büszkén mondhatom, hogy nálunk nagyon motiváltak a játékosok, ezen a területen ritkán kellett, úgymond beavatkozni. Természetesen a játékosoknál is vannak jobb és rosszabb periódusok, de próbáltunk pozitív tanulási környezetet kialakítani, hogy mindenkinek meglegyen a komfortzónája mind a szakmában, mind pedig a civil szférában is. Reális egyéni és csapatcélokat tűztünk ki, ezek elérését pedig a mentális állóképesség fejlesztésével próbáltuk abszolválni.

Hogyan tovább? Mire kötelezi az elért eredmény a vezetőket, stábtagok és játékosokat a következő szezonban?

Folytatni szeretnénk feladatcentrikus struktúránk tovább építését, amely továbbra is hatékonyan biztosítja a minőségi képzést. Fontos a közös szakmai koncepció a felnőtt csapattal, azonos filozófiával, célokkal. Képzési struktúránkba beépített digitális erőforrások nagyobb fokú alkalmazását szeretnénk elérni – gondolok itt a periodizációnknál a specifikumok tudományos területén megjelenő új módszertanok naprakész alkalmazására – az elemzők és a videóelemzők még hatékonyabb bevonására, a sporttudományos csoport általi mérések, összegzések szakmai stáb képzési folyamataiba való felhasználására. Terveink között szerepel az erőnléti, kondicionális területen új módszertani, egyénre, posztokra szabott képzés kidolgozása, hatékony bevezetése. Továbbra is innovatívan kell gondolkodnunk, jövőnk kialakítása érdekében folyamatosan erősíteni kell alkotókedvünket és tehetségünket. Ezeknek az értékteremtő és menedzsmentfolyamatoknak kultúraformáló szerepe van, hiszem, hogy ezzel klubkultúránkat is alakítani tudjuk.

Tud-e jövőképet vázolni az Illés Akadémia a tehetséges női labdarúgóknak? Ahogy azt már korábban is olvashattuk, több játékosnak is lehetősége nyílt arra, hogy az Illés Akadémia kötelékében eltöltött időszak után az Amerikai Egyesült Államokban folytathassa tanulmányait úgy, hogy a labdarúgástól sem kell elszakadnia.

A duális karrier megalapozása nálunk kötelező feladatként jelentkezik. Ez az egyik „vesszőparipám”! Továbbra is kiemelten fókuszálunk arra, hogy az egyéni karriertervek kimeneteleként életpályamodellt is biztosítsunk játékosainknak. A felnőtt csapat és az akadémia közösen együttműködve dolgozza ki évről évre a tehetséges játékosok menedzselését, tudatosan felépítve, rövid,- közép,- és hosszú távú célokkal és elvárásokkal. Elengedhetetlenül szükséges a felfelé áramoltatás folyamatos támogatása és megvalósítása. Ebben azért voltak nehézségek, például gondolok itt a Haladás-Viktória felnőttcsapatának jelenlegi helyzetére, de az ott lévő szakemberek szaktudása, lojalitása a garancia a minőségi közös folytatásra. A játékosok beválása nemcsak azt jelenti, hogy mindenki a saját felnőtt csapatunkban pallérozódik majd, hanem vannak olyan játékosok is, akik, pont a civil élet megalapozása érdekében, tanulmányaik miatt máshova költöznek. Nekik is próbálunk saját eszközeinkkel segíteni, nagy örömmel vettük, hogy két játékosunk amerikai ösztöndíjat nyert el és egy másik kontinensen valósítják meg céljaikat és álmaikat. Sajnos ezen a területen egy kicsit megrekedtünk az Erasmus-program részleges berekesztése miatt, de reméljük, hogy hamarosan ez is kiegyenesedik és a játékosok beválását ezen a területen is tudjuk támogatni.

Hogyan zajlott a díjátadó?

Három évvel ezelőtt akadémiánk első rendezvényén eldöntöttük, hogy a díjátadót minden évben megrendezzük. Fontosnak érezzük, hogy minden évben legyen lehetőségünk az egész éves munkánk értékelésére, eredményeink, sikereink megünneplésére. Kiemelt célunk közösségünk építése, az Illés-identitásunk erősítése és ezáltal klubkultúránk alakítása. A betétprogramoknál is lényeges célunk, hogy Szombathelyen működő együtteseket, csapatokat kérjünk fel, szeretnénk megmutatni játékosainknak, hogy mennyi más területről érkező értékékes produkció van környezetünkben. Szerepelt már nálunk a fantasztikus eredményeket elérő Kötélugró Klub, Szombathely Hangja, vagy a mostani eseményünkön fellépő White Tiger Rock & Roll Club és a FreeFootStyle csapat labdazsonglőrjei, akik mind-mind emelték rendezvényünk színvonalát. De a főszereplők természetesen mindig a játékosaink. Az évről évre kiosztott díjak folyamatosan növelik a gála rangját. A díjazottak kiválasztása a legnehezebb feladat, hiszen nagyon sokan érdemelnének trófeát, így kollégáinkkal folyamatosan hetekkel előtte érvelünk és alátámasztjuk döntésünket, de így is nehéz, mert legszívesebben mindenkinek adnánk díjat.