Várják az Európa-bajnokságot az Illés Akadémia korábbi válogatottjai

Várják az Európa-bajnokságot az Illés Akadémia korábbi válogatottjai

Az Illés Akadémia vezetőségében és férfi szakági szakmai stábjában 220 válogatottság „szerepel”. Őket kérdeztük meg, mit is várnak a ma induló németországi Európa-bajnokságtól.

A szombathelyi futballakadémia alapító-igazgatója, a 64-szeres válogatott Illés Béla az 1990-es évek legjobb magyar labdarúgója. Három egyesület: a Haladás, a Honvéd és az MTK is legendaként tekint rá. Szeretne magyar továbbjutást látni.

Zsinórban harmadszor jutott ki az Eb-re a magyar válogatott, ami megsüvegelendő teljesítmény! Svájc, Németország, Skócia lesznek az ellenfelek a négyesben: bizakodó vagyok, szeretnék magyar továbbjutást látni! Ezt követően a kiesés szakaszban is lehet esélyünk, hiszen egy meccsen – egy kis szerencsével – messze is el lehet jutni. Kiszámíthatatlan, ki lehet ott aztán a legvégén. Szeretem a spanyol focit, így a magyar válogatott mellett abban bízom, hogy ők jutnak minél tovább!

Éppen a napokban volt 10 esztendeje, hogy Albánia és Kazahsztán ellen is magára ölthette a címeres mezt Rózsa Dániel. A Haladásban tizennyolc esztendőn keresztül: 2004-tól 2022-ig volt meghatározó a hálóőr. Meglepetést nem vár az Illés Akadémia kapusedzője.

Hajrá, magyarok! Elég erős csoportba kerültünk, főleg a házigazdák elleni lesz kifejezetten nehéz meccsünk. Ennek ellenére úgy látom: nem lehetetlen a továbbjutás. A svájciak ott voltak minden világeseményen, komoly tapasztalatuk van. Ne feledjük: kiverték az előző Eb-n a franciákat, ők is egy rendkívül magas kategóriát képviselnek. Idén azonban az első négybe jutásra a franciákat látom a legesélyesebbnek, talán ott lesznek a hazai pálya előnyét élvező németek is. Olyan szintű meglepetés, mint a görögöké 2004-ben, vagy a legutóbbi vb-n a marokkóiaké, most nem lesz.

Az 1980-as évek Haladásának legjobbjai közé tartozott Nagy József, aki Algéria ellen húzhatta magára a meggypiros mezt. Kerettag volt az 1986-os mexikói világbajnokságon. U14-es csapatunk asszisztensedzője lát hasonlóságot az akkori és a mai magyar válogatottban.

Kiegyensúlyozott csoport a miénk – bármi megtörténhet egy jó felkészülés után. Nagyon bízom benne, hogy meglesz a továbbjutás: hasonló a lebonyolítás, mint az 1986-os világbajnokságon, azaz a csoportharmadikok legjobbjai is továbblépnek. A magyarok együtt vannak, emlékeztet is a társaság a miénkre, amelyikkel kikerültünk Mexikóba. Precíz csapatjáték, győztes típusú egyének és most már sztárok is jellemeznek bennünket – ez pedig egy kiváló elegy. Nagyon szoros lesz a csoport, fontos az első mérkőzés – a jó indulás lendületet adhat. A többi négyest is nézve nehéz megmondani kik lehetnek ott a végjátékban – a németekre mindig számítani kell, mellettük pedig a spanyoloknak és az angoloknak is nagyon jó csapatuk van.

94-szeres magyar válogatott Tálosi Szabina: az U19-es csapatunk fizioterapeutáját pályafutása során játékintelligenciája emelte jóval az átlag fölé. Teljes szívéből a magyar csapatnak szurkol.

A szívem szerint azt mondanám, hogy a magyarok nyerik meg az Eb-t! A csoport nem könnyű, de ha kijutsz egy ilyen kontinensviadalra, akkor ott már egyszerű képlet nincsen. Voltunk azonban már nehezebb helyzetben is, mint pl. négy évvel ezelőtt. Nem kilátástalan a csoportunk, bízom benne, hogy rögtön Svájc ellen jó eredményt érünk el, ami löketet adhat a továbbiakra. A Barcelona a kedvenc csapatom, így a spanyoloknak is szurkolok majd, akik akár az angolokkal is játszhatják majd a döntőt július közepén.

Horváth András kétszer szerepelt a válogatottban: debütálásakor óriási gólt szerzett az osztrák–magyar-derbin. U19-es csapatunk vezetőedzőjének meglátása szerint apróságok dönthetnek majd.

Szeretném, ha kiemelkedő eredményt érne el a magyar válogatott! Nem értek egyet a „kötelező továbbjutás” tétellel. Reálisnak a négy pont elérését látom, ami elég is lehet a csoportból való továbbjutásra. A mienk mellett az olaszoknak drukkolok: övéké a tipikus „tornacsapat”, akik képesek egy-egy meccset a sírból visszahozni, sokszor szenvednek a csoportkörben, aztán mégis az egyik legtöbbet döntőző válogatottként ismerjük őket. Nálunk pedig olasz edző van, aki elképesztő csapategységet, összetartozást és kohéziót alakított ki! Meglepetésként gondolok Törökországra – láttam több felkészülési találkozójukat is. Tökéletes erőnlétben, teljes taktikai felkészültséggel érkeznek meg a csapatok Németországba: egy-egy nüánsznyi esemény, egy pontrúgás-variáció, egy villanás, egy begyakorol dönthet majd.

Az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke, Halmai Gábor 57 alkalommal öltötte magára a magyar válogatott mezét. Várakozása alapján

Eb-lázban égünk, hiszen a magyar válogatott ott lesz Németországban! Korábban – amikor a mieink nem voltak ott a világversenyeken – a hollandoknak szurkoltam, most hála istennek a piros-fehér-zöld színekért szoríthatunk! Úgy látom: Marco Rossi csapata elért egy olyan szintet, ami alapján egyrészt nem vesz minket senki sem félvállról, másrészt pedig bárkit meg tudunk szorongatni, vagy akár meg is verni! Gondoljunk csak bele: ha valaki azt mondta volna, hogy fogadjunk a 4–0-s wolverhamptoni magyar sikerre, nem hiszem, hogy megtettem volna… A magyar válogatottat már mindenki komolyan veszi! Jó lenne továbbjutni, ehhez azonban három kőkemény meccs vár ránk a csoportban. A skótok ellen mi vagyunk az esélyesek. A házigazda németek sokra hivatottak, remélem, hogy a mi meccsünkön ez még nem fog realizálódni. Velük számolni kell a végén, otthon vannak, bombaerős keretük van. Kíváncsi vagyok nagyon! Az első meccs kulcsfontosságú: ha nyerünk Svájc ellen, az olyan lendületet adhat, ami a csoportból való továbbjutást is megalapozhatja.