Emléktáblát kapott Szarka Zoltán

Emléktáblát kapott Szarka Zoltán

Az Illés Akadémia utcájának névadójára, egykori edzőnkre emlékeztek a Rohonci úton.

A Haladás Sportkomplexum – Rohonci útról könnyedén megközelíthető – falán kapott emléktáblát Mexikóváros olimpiai bajnoka, Szarka Zoltán. Nyolcvan esztendeje, 1942. augusztus 12-én Csornán született. A képzett hálóőr 16 évesen a Szombathelyi Dózsában kezdte a pályafutását, majd 1961-ben került a Haladás VSE kötelékébe. Első találkozójára 1962. március 18-án került sor: az NB I B-ben a Szállítók ellen nyert 1–0-ra a vasi együttes, azaz stílusosan „clean sheet”-tel indította majd’ két évtizedes Haladásos pályafutását. A bajnokság végén feljutott csapatával az NB I-be, ahol összesen 245 alkalommal őrizte a zöld-fehérek kapuját. A klubbal a legnagyobb siker számára az 1975-ös Magyar Népköztársasági Kupa-döntő volt, ahol a kor verhetetlen sztárcsapatától, az Újpesti Dózsától 3–2-re kapott ki a Haladás. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián a Japán elleni 5:0-ra megnyert elődöntőben szerepelt, a torna végén pedig győzött Magyarország, így Szarka Zoltán lett Szombathely és Vas megye első – és sokáig egyetlen – olimpiai bajnoka.

Kapus- és utánpótlásedzőként három évtizeden át dolgozott a Haladásnál, mellette pedig tréningezte a cerberusokat a Viktóriánál és az Illés Akadémián is.

Az Illés Sport Alapítvány 2020-ban kezdeményezte, hogy az Illés Akadémiára vezető utcát róla nevezzék el: ezt a szombathelyi közgyűlés egyhangúan támogatta, mi pedig büszkén viseljük utcánkban Szarka Zoltán nevét.

Az emléktábla-avatáson köszöntőt mondott Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke; ünnepi beszédet tartott Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője, Király Gábor, Szarka Zoltán egykori tanítványa, 108-szoros válogatott labdarúgó; valamint Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. Közreműködött Devecsery László József Attila-díjas költő, aki Balogh József: Mondd, hova lettek című versét szavalta el.