Először töltik távol a családtól az adventet a Bihari-testvérek

Először töltik távol a családtól az adventet a Bihari-testvérek

A Bihari családban az egész december az ünneplés jegyében telik, hiszen nem csak a karácsonyról, hanem a születésnapokról is szól. A lányokat december 5-én a „Mikulás hozta”, édesapjuk Szenteste, édesanyjuk pedig december 25-én ünnepel. Csenge és Patrícia nagy lelkesedéssel, szinte levegővétel nélkül avatott be minket szokásaikba.

Ez az első év mikor adventkor nincs együtt a család, ami még egy kicsit fura, de meg lehet szokni és így is megtaláljuk a jó oldalát, mert együtt készülünk a többiekkel. December 16-án tudunk majd hazautazni, mert az lesz az utolsó tanítási nap, így itt töltjük a születésnapunkat is

– kezdték a beszámolót.

A kollégiumi szobában is sikerült adventi hangulatot varázsolni?

Anyukánk készült nekünk egy koszorúval, igaz nem a hagyományos „begyújtós”, hanem elemes gyertyák lesznek rajta, az adventi kalendáriumból pedig minden este lehúzunk egy cetlit és beleírjuk, hogy milyen élményünk volt aznap.

Mik azok a hagyományok, amik idén sem maradnak el?

Tagjai vagyunk a szatmárcsekei kórusnak, ahol minden évben összegyűlnek a helyi gyerekek és a Tisztelendő Úrral együtt készülünk, próbálunk az előadásra, ahol éneklünk és verset mondunk. Igaz idén nem otthon töltjük az adventet, de már gyakoroljuk a dalokat és most is fel fogunk lépni a templomban Szentese.

Mi a Ti feladatotok a készülődés során?

A karácsony előtti napok általában sütéssel, főzéssel telnek, mindig kerül az asztalra halászlé, töltött káposzta, kacsacomb, franciasaláta, linzer és bejgli is. Korábban mindig feldíszített fa várt minket, de tavaly már azt is együtt készítettük. Mindenben segítünk otthon, anyukánknak a konyhában, apukánknak pedig korán reggel havat lapátolni.

Mert a havazás elég gyakori arrafelé…

Igen, tavaly a Jézuska nem is a fa alá hozta az ajándékot, mert quadokat kaptunk. Az egyik kedvenc téli elfoglaltságaink közé tartozik, hogy szánkót kötünk a quadok után és úgy húzzuk egymást a hóban.

Hogy töltitek a Szentestét?

December 24-én áthívjuk a családot és az estét a szüleinkkel, nagyszüleinkkel, keresztszüleinkkel töltjük. Általában rajzolunk, kézzel készített ajándékot adunk a családnak, és egymást is meglepjük valami aprósággal. Mindig elmegyünk templomba, majd vacsorázunk kívánságokat mondunk a fa előtt, imádkozunk és megbeszéljük az évben történteket.

Bízunk benne, hogy az idei év értékelését már az Illés Akadémián szerzett élmények is gazdagítják majd!

Áldott ünnepeket és jó feltöltődést kívánunk!