Bakos Roland előadása Felcsúton

Bakos Roland előadása Felcsúton

A Puskás Akadémia volt a konferencia házigazdája.

A Labdarúgó Módszertani Központ meghívására nem csak Magyarországról, hanem Portugáliából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Dániából és Belgiumból is érkeztek előadók a Labdarúgás Tudomány elnevezésű konferenciára. A helyszín a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontja volt.

A szakemberek három szekció előadásai közül választhattak. Az Illés Akadémia szakmai igazgatója, Bakos Roland az első szekcióban, a labdarúgó szakmáról szóló ülésen tartott prezentációt, majd panelbeszélgetésen vett részt előadótársaival. A további szekciókban a természettudományok, illetve a társadalomtudományok utánpótlás-labdarúgásban betöltött szerepéről volt szó. A szervezők célja az volt, hogy minden akadémia bemutathassa filozófiáját. Bakos Roland küldetésként vallja, hogy 60%-ban saját nevelésű játékosokat delegáljon az Illés Akadémia a Haladásba, hiszen a szombathelyiek az Athletic Bilbao mintájára az identitást és szellemiséget tekintik alapelvnek. A klasszikus vasi stílusjegyeket követve olyan utánpótlás-centrumot működtetnek, ahol nyílt, őszinte emberek futballoznak és innovatív edzők tanítják a modern labdarúgást, mely ötletes játékon és egyéniségeken alapul.

Szerettem volna megmutatni, mi az Illés Akadémia missziója, víziója, célja és stratégiája. Kiemelve az Illés Akadémia egyediségét, mi az, ami ránk igazán jellemző. Át akartam adni a prezentáció által, hogy az egységes magyar futballelképzelés mellett mi is a mi pontos karakterisztikánk, mi azt, amit fejlesztünk napról napra. Bemutattam, miképpen építjük a játékunkat, illetve a ránk jellemző egyedi karaktereket miképpen képezzük, és hogyan helyezzük ezt bele a mindennapokba. Mindezt rövid, tömör, lényegre törő videókkal is szemléltettem a hallgatóságnak. Mi úgy gondoljuk az Illés Akadémián, hogy nem elég hangzatos és jól csengő mondatokat megfogalmazni, a legfontosabb, hogy a pályán mi köszön vissza ebből. Köszönöm ezúton is kollégáimnak a segítséget – többen hozzájárultak a bemutatóhoz, hiszen videókkal, véleményekkel és tapasztalatokkal színesíthettem ezt. Olyan tehetségeket szeretnénk nevelni, akik tőlünk a Haladásba kerülnek, a magyar futball élvonalába, vagy akár a magyar válogatottba – így emelve labdarúgásunk hírnevét és színvonalát. Ennek eléréséhez a legfontosabb teendőnk talán az átmenet biztosítása az utánpótlásfutballból a felnőttlabdarúgásba. Bemutathattam filozófiánkat, meséltem a futballon keresztüli Vas megyei identitásról, kultúráról és értékekről, a játékstílusunkról, az általunk tanított modern futballjegyekről

– engedett betekintést bemutatójába Bakos Roland szakmai igazgató.