Az NK Maribor nyerte a Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornát

Az NK Maribor nyerte a Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornát

Két meccsükön is győztek a szlovének, így megérdemelten jutottak az első alkalommal kiírt kupához.

A tornát megelőzően Illés Béla, akadémiánk alapító-igazgatója köszöntötte a csapatokat és a szakmai stábokat: kiemelte, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az Illés Akadémia a Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornát.

Illés Akadémia U17 – NK Maribor U17 0–3 (0–2)
Illés Aka. U17:
Olasz – Halász, Nagy B., Nagy R. H., Szvoboda – Mayer (Stifter, 46.), Mozsár, Pruska – Mohos, Udvardi, Ötvös. Vezetőedző: Kovács László.

A kezdés előtt eleredt az eső, így azonnal megváltozott körülményekkel számolhattak a csapatok – mindezt a pályát kevésbé érintette, hiszen perzsa szőnyeg minőségben várta a hibrid játéktér a tornát. Az első helyzet előttünk adódott, Ötvös Gabriel azonban hosszan szöktette magát. Az első negyedóra legvégén Krivec lépett be a 16-osunkon belülre, majd ballal kilőtte a hosszú sarkot, 0–1. A 22. percben egy bal oldali vendégakciót követően Cuk olyan szerencsésen ért bele a labdába, hogy a lábáról a hosszú sarokba vánszorgott a játékszer, 0–2.

Az eső a szünetre elállt, a nap kisütött, és abban bíztunk, hogy az égi jel lehet. Harcosabban és aktívabban játszott az Illés Akadémia U17, ám a 44. percben egy a védőzóna előtt eladott labda végzetesnek bizonyult, Bas egyedül vitte Olasz Barnabásra a labdát és 14 méterről jobbal a bal sarokba lőtt, 0–3.

A kapu előtti határozottságuknak köszönhetően, megérdemelten győztek a szlovének.

A második mérkőzésen bemutatkozott a Fussballakademie Burgendland is, a Mariborral játszottak. Mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek az első játékrészben, a nagyobbak talán az osztrákok előtt, de mindegyik kimaradt. Szünet után rögtön vezetéshez jutott az NK Maribor: Luka Bas ezúttal is forintos labdát kapott, és a kapust is kicselezve lőtt a hálóba, 1–0. Hiába próbálkoztak az osztrákok, a maribori védelem stabilan állt a helyén, sőt, Grlic szép találatával 2–0-ra módosult az eredmény. Több találat nem született, így a két győzelemmel a szlovének megnyerték a tornát.

Illés Akadémia U17 – Fussballakademie Burgenland U17 0–0
Illés Aka. U17:
Pataki – Frák, Nagy B., Kovács B., Szvoboda – Bonyhárd, Mayer, Udvardi – Zsédely, Ötvös, Varga D. Vezetőedző: Kovács László.

Változatosan kezdődött a mérkőzésen, aztán inkább a mieink kerültek fölénybe. Varga Dominik remekül ment el a bal szélen, középreadását Szvoboda Dániel készítette le Udvardi Ádámnak, akinek a lövését fogta az osztrák kapus. Kovács László tanítványai birtokolták többet a labdát, inkább azt ő térfelükön zajlott a játék, de betalálniuk nem sikerült Udvardiéknak.

Szünet után sem változott a játék képe. Ezúttal a legveszélyesebb szituáció Zsédely Bence szabadrúgását követően adódott, de szögletre ütötte a labdát az osztrák kapus. A hálóőr a szöglet után is nagyot védett: Varga Dominik a hosszút célozta meg, ám ekkor is helyén volt a mattersburgi egyes. Nem sokkal később Varga Doma jó csellel húzott el a bal szélen, középreadását Szvoboda Dániel fejelte fölé, így a találkozón nem született gól.

A torna végeredménye:

  1. NK Maribor
  2. Fussballakademie Burgenland
  3. Illés Akadémia

Az I. Savaria Nemzetközi Ifjúsági Tornát megtisztelte jelenlétével dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere – a díjakat ő, valamint Illés Béla akadémiaigazgató és Tóth Miklós utánpótlásmenedzser adták át.

A torna legjobb kapusa díját a mattersburgi Milos Hranisavljevic kapta. A legjobb játékos a maribori Lanej Baksic, míg a torna gólkirálya a szlovén Luka Bas lett.