Bakos Roland úgy véli, további fejlődés várható

Bakos Roland úgy véli, további fejlődés várható

 

Bakos Roland, az Illés Akadémia szakmai igazgatója úgy értékelte: sikeres esztendőt zárt az akadémia, 2020-ra pedig további fejlődés várható, elsősorban a sporttudomány és az egyének fejlesztésének területén bekövetkezett pozitív változások miatt. A szervezet kapcsolatrendszere pedig hamarosan egy nyugat-európai partnerrel bővül…

Fontos, hogy az Illés Akadémia csapatai ismét meg tudták őrizni az I. osztályú tagságukat a kiemelt nyolc csapatos U19, U17-es és U16-os bajnokságokban. Az. I. osztályú U15-ös és U14-es bajnokságokban is érződik, hogy 2015 óta egycsoportos országos bajnokságban szerepelünk.

A Haladás felnőtt együttesében az ősszel hét utánpótlás korú – 17-18 éves – akadémista lépett pályára, összesen 1466 percet töltöttek a játéktéren, és 4 gólt szereztek.

Bakos Roland szakmai igazgatóval a 2020-as esztendőre vonatkozó tervekről beszélgettünk.

– Akadémiánk folyamatosan fejlődik a futball-, az elemzői-, az egyéni fejlesztői részleg és a sporttudományos részleg területén, ám ezúttal külön kiemelném az élettani csoportunkat. Sikerült elérnünk, hogy januártól egy élettani vezető által koordinált komplett stáb segíti a futballedzők munkáját – ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest. Ugyancsak itt említeném meg, hogy a fejlesztések a technikai beruházásoknál is folytatódtak, a GPS alapú Catapult és a Polár rendszert immáron magas szinten használhatják akadémistáink. A háttérben történő változásoknak kézzelfogható eredményei is vannak, példaként említhetem a külföldre, elitcsapatokhoz szerződtetett kapusainkat, de arra is büszkék vagyunk, hogy a Haladás NB II-es csapatával immár 10 tanulónk készülhet.
– Mátyus János személyében pedig olyan edző érkezett a „nagyokhoz”, aki bátra nyúl a fiatalokhoz…
– Pontosan! Azt gondolom, a tulajdonosok remek döntést hoztak Mátyus János szerződtetésével, hiszen ő még az a korosztály, akit láthattak a fiatalok futballozni. Tekintélye volt a pályán, és edzőként is letette már a névjegyét. Megnézte a fiataljainkat, és nagyon elégedetten nyilatkozott. Tudatos építkezés céljából kettő 2003-as és egy 2004-es születésű akadémista is a Halinál tréningezett, hogy megismerkedhessenek a felnőtt futball követelményeivel. A vezetőedzővel egyeztetve ezek a srácok alkalmanként vehetnek rész a foglalkozásokon. Szervezetünk ellátja a feladatát, hiszen reális jövőképet ad a hozzánk beiratkozó fiataloknak. Célunk nem más, mint a tehetségek gondozása, és a nagy múlttal rendelkező Haladás fiatal focistákkal való ellátása, a folyamatos utánpótlásképzés, emellett, ha olyan futballistát képzünk, akik megállják helyüket külföldön, akkor nekik pedig Európa felé engedünk szabad utat. Ilyenre is több példa volt az utóbbi években. Az említett focisták azzal, hogy elkerülnek városunkból, a Haladás hírnevét viszik szét a nagyvilágban. Fantasztikus dolognak tartom például, hogy a minap Hegyi Krisztián Premier League II-es meccsen léphetett pályára. A mai világban a hírek elképesztő gyorsasággal terjednek a social mediában, ennek megfelelően sokan ismerhették meg Nagy-Britanniában is a Haladás, az Illés Akadémia és Szombathely nevét.
– Ha már szóba hozta Európát. Úgy tudom, hogy a közeljövőben körvonalazódhat egy együttműködési megállapodás egy nyugati utánpótlás-intézménnyel. Valóban igaz a hír?
– Igen, ám egyelőre nem szeretném nevesíteni, hogy melyik akadémiával folytattunk előrehaladott tárgyalásokat. Többen felfigyeltek a Szombathelyen folyó munkára, ami nagy szó az Illés Akadémiának. Meggyőződésem, ha aláírjuk a kontraktust, még vonzóbbá válik szervezetünk a magyar fiatalok körében. Komplett víziót, jövőképet tudunk felvázolni akadémistáinknak, intézményünk pedig megtesz mindent azért, hogy mind szakmai-, mind pedig sporttudományi oldalról jól felkészített fiatalok kerüljenek ki az Illés Akadémiáról.