Akadémiai gépparkbemutató

Akadémiai gépparkbemutató

Figder-Molnár Gábor, az Illés Akadémia létesítményvezetője mutatta be, milyen gépekkel is dolgozik ő és a stábja. Hamarosan 6 új pálya – egy műfüves és öt élőfüves – karbantartása is a feladataik közé tartoznak.

Rendkívüli meló volt összerakni azt, hogy milyen gépparkkal fogunk dolgozni az akadémián – jól jött ehhez a korábban megszerzett tapasztalat. Fontos szempont volt az, hogy a meglévő gépekkel kompatibilisek legyenek az új eszközök – így egymásra épülve alakítottam ki azt.

Verti-Knife

Van egy olyan különleges adapterünk, a Verti-Knife – ami az első az országban. Kinéztem egy szakmai honlapon, majd egy workshopon láttam meg Telkiben: függőleges tárcsák vannak rajta, bevágja a felszínt, így ezzel finoman tudunk fűszellőztetést és felszíni lazítást végezni. Ezt többféleképpen lehet variálni, cserélhető a tengelye, ezért télen mélyebbre tud lemenni: picit nagyobb az éle, így szélesebb barázdát hagy. Ez azért fontos, mert itt ugye öt pálya van: homokos a talaj, így ezzel időt nyerünk, egy pálya finom lazítása akár 45 perc alatt megtörténhet – nagy reményeket fűzök a gép munkájához. A pályák réti és angol perje alapúak – így ezzel a VertiKnife-fal a regenerációt is be tudjuk majd indítani.

Kaszaház

A kaszaházunk a már meglévő gépekre fog felkerülni – ez nagy nyírási képességgel bír. Ezt a kaszaházat a nyírásminőség, a termelékenység, a tiszta munkavégzés, a tartósság és a sokoldalúság jellemzi: optimális nyírási és mulcsozási teljesítményt érhetünk el vele.

Kompakt traktor: kaszaház, fűgyűjtő-rendszer, homlokrakodás

Az új traktorok golfgumival vannak szerelve – ezek terhelése sokkal kisebb, mint a normál kommunális- és gyepgumiké. Ez egy hidrohajtásos traktor – ami automataváltós megoldást jelent, valamint irányváltós pedált. Magasan ül benne a vezető, kiváló minőségű, nagyon erős gép. Óriási előny, hogy az adapterekre való felfüggesztés felrakását kívülről is lehet irányítani, ez is fontos a időfaktor szempontjából. Vetőgépet, boronát és nagy teljesítményű homokszórót is lehet rácsatlakoztatni.

Verti Drain Mustang

A Verti Drain Mustang – egy klasszikus lyuggató (sokan sajnos tévesen gyepszellőztetőnek ismerik), ám annál kétszer gyorsabb, hatékonyabb, termelékenyebb, 15 cm a maximum mélysége. A hasítógép mellett ez is fontos szerepet fog kapni. A sekély lyuggatás 12-15 cm-es munkát jelent – ezzel a géppel 2 óra lehet végezni egy futballpályával.
Nagyon fontos szempontból volt az üzemeltethetőség, a hatékony technológia és az időfaktor. Azért ezeket a gépeket választottam, mert az Illés Akadémia pályarendszerén ezekkel az eszközökkel lehet a legjobb minőségű és leghatékonyabb munkát végezni. Több olyan elemet is tartalmaz a géppark, amelyek élő- és műfüvön is használhatóak, azaz multifunkcionálisak, sok-sok munkafolyamatot lehet velük végezni. Óriási területen fogunk dolgozni, a terveim szerint magas színvonalon és tervezett rendszerben – mindez együtt jár a stábom folyamatos képzésével.