A támadófutball mintapéldája

A támadófutball mintapéldája

Katona István mesterhármast ért el, mellette Baján Roland és Stefanich Mirkó szerezték góljainkat.

Illés Akadémia U17 – MOL Fehérvár U17 5–3 (3–3)
Illés Aka. U17:
Kostyák – Baján, Bolla, Stefanich, Deme – Nagy M. (Takács-Földes, 58.), Hurtyák (Bonchis, 82.), Kopácsi Á. (Lehel, 70.), Horváth A. – Katona, Wolf (Szentkirályi, 82.). Vezetőedző: Kovács László.
Gólszerzők: Katona (3., 1–0; 70., 4–3; 80., 5–3), Baján (31., 2–2), Stefanich (37., 3–3)

Ellentétes előjelekkel várták a felek az U17-es Kiemelt bajnokság második körét. A mieink 3–2-es vereséget szenvedtek az MTK Budapest otthonában, míg a fehérváriak 2–1-re legyőzték a III. Kerület együttesét.

Rögtön nekiesett ellenfelének Kovács László és Nagy József csapata. A vendégek 16-osánál a fehérváriak végeztek el bedobást, ám azt mi szereztük meg: Wolf Gergő passzát Katona István vette át és az ötösről a hosszú sarokba belsőzött, 1–0. Kostyák Rajmundnak volt védenivalója a 10. percben: egy, a védőink közé belőtt labdánál érkezett a jobb oldali támadó, ám a lövést hárította a kapusunk. Az első negyedóra végén egyenlítettek a vendégek: Deme Sebő elcsúszott, a labdát elvitték mellette, a középreadás után pedig az ötösről a kapu közepébe lőtt Csala Márkó, 1–1. Megráztuk magunkat a bekapott gól után, megint áttevődött a játék a fehérvári térfélre: Bolla Bálint tört előre, az alapvonalról visszapasszolt labdáját Katona István a bal oldali kapufa tövére rúgta. Teljesen váratlanul átvette a vezetést a MOL Fehérvár a 29. percben: Bolla Bálint szerelt a 16-oson belül, ám a játékvezető megdöbbenésre a büntetőpontra mutatott. Eltalálta az irányt Kostyák, ám az erős lövést nem védhette, 1–2. Hamar jött az egyenlítés: Baján Roland gondolt egyet és a saját térfeléről indult el. A válogatottba is meghívott játékosunk végigszlalomozott a vendégtérfélen és az ötösről kirúgta a hosszú sarkot, 2–2. Nagy Milán tört be nem sokkal később a 16-oson belülre, két védőt is becsapott az alapvonalnál, éles lövése pedig a kapufán csúszott tovább. Az ellentámadásnál megint hibáztunk hátul, amit újból kihasználtak a fehérváriak, 2–3. A 37. percben egy bedobás után Wolf Gergő tekert a hosszú ötös irányába, ahol Stefanich Mirkó érkezett, és a kapus mozgásával ellentétesen a hosszú sarokba fejelt, 3–3. Még akár mi, akár a fehérváriak is betalálhattak volna a szünetig – ők kapufáig jutottak – így a fergeteges első félidei támadófoci 3–3-mal zárult.

Az 57. percben Bolla Bálint veszélyeztett 21 méterről, de a fehérvári kapus kiütötte a labdát. A 70. percben aztán Wolf Gergő szögletét Stefanich csúsztatta meg az ötös rövid sarkánál, a hosszún pedig teljesen egyedül várta azt Katona István, le is vette és a hálóba bombázta, 4–3. Nem sokkal később Hurtyák lőtt az oldalhálóba 22 méterről, majd 20 méteres szabadrúgásból a kapufát találta el. Tíz perccel a vége előtt Bolla szabadrúgását jól vette át Katona, ám ekkor még háttal állt a kapunak 13 méterre. Térült-fordult, majd jobbal az ötös sarkáról a hosszúba lőtt, 5–3.

Mindkét együttes a támadófutballra helyezte a hangsúlyt, a nyolc gólon kívül a kapufán is csattogtak a lövések és fejesek. A második félidőre a védekezésünk feljavult, így megérdemelten nyertük meg a mérkőzést.

Nagyon jó ellenféllel találkoztunk ma, akikkel egy kifejezetten változatos, helyenként remek színvonalú mérkőzést játszottunk. Ők is és mi is játszani akartuk a focit. Úgy gondolom, hogy a győzelem kulcsa a mentalitásunk volt! Rengeteg futást tettünk bele a mai 90 percbe, kellően agresszívek voltunk, és sokszor kerültünk az ellenfél kapuja elé. Nyilván ebben a típusú játékban benne van az is, hogy kontrából az ellenfelünk helyzeteket tud kialakítani. Ma mi jöttünk ki jól a fordulatokból, és az összkép alapján megérdemelten nyertünk

– értékelte a mérkőzést Kovács László.