„A szüleimnek kijelentettem, én csak focizni szeretnék, más sport nem jöhet szóba”

„A szüleimnek kijelentettem, én csak focizni szeretnék, más sport nem jöhet szóba”

Novák Luca még tizenhat esztendős sincs, de már a Haladás-Viktória NB I-es csapatában is bemutatkozhatott, méghozzá az ETO FC Győr elleni győztes mérkőzés alkalmával. Saját nevelésű játékosunk végigjátszotta a találkozót, kiváló teljesítményt nyújtott. Erről, valamint a kezdetekről, célokról is beszélgettünk vele.

Az ETO FC Győr ellen első NB I-es bajnoki mérkőzésedet játszottad, ráadásul végig a pályán voltál, amit remek teljesítménnyel háláltál meg: hogy érezted magad, milyen érzés volt a Haladás Sportkomplexumban pályára lépni?

Kiskoromban is nagy álmom volt, hogy profi labdarúgó legyek, és egyszer majd a felnőtt csapatban is debütáljak. A Győr ellen Mester (Székely Tibor – a szerk.) a kezdőcsapatban adott lehetőséget arra, hogy bizonyítsak, mutassam meg, mit tudok. A mérkőzés előtt nagyon izgatott voltam, az első perctől kezdve élni szerettem volna a lehetőséggel, és úgy gondolom, hogy jó teljesítménnyel, nagyszerű csapatmunkával egy remek mérkőzést játszottunk.

Itt nevelkedtél Szombathelyen, majd egy rövid felcsúti kitérőt követően tértél vissza. Mennyire volt nehéz meghozni a döntést, hogy újra zöld-fehér színekben játsszál? Sokat gondolkodtál rajta?

Több mint nyolc évet töltöttem el a Viktóriánál, majd két évet a Puskás Akadémia együttesénél futballoztam. Télen tértem vissza Szombathelyre, ami nem volt egyszerű döntés, de mindig hazahúzott a szívem, úgy érzem, jó helyen vagyok.

Hogy érzed magad a csapatban, milyen benyomásaid vannak?

Nagyon jól érzem magam, remek közösségbe érkeztem, nagyon szeretek a társaimmal együtt játszani. Mindig örömmel megyek edzésekre, jó hangulatban tudunk együtt dolgozni.

Nagy utat jártál be a Zrínyi, vagy éppen a Bolyai iskola tornatermétől a Haladás Sportkomplexumig. Mi volt a 6 éves Luca fejében, amikor elkezdte a labdarúgást?

Már akkor imádtam focizni és minden edzést nagyon vártam. Az akkori edzőim, Malomsoki Levente, Ferencsik Evelin, valamint Catalin Azoitei nagyban hozzájárultak a foci iránti szenvedélyemhez. Emlékszem, hogy otthon a szüleimnek kijelentettem, hogy én csak focizni szeretnék, más sport nem jöhet szóba. Mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd én is egy fantasztikus nagy csapat tagja lehetek.

Játékrendszer tekintetében mennyire kell, kellett magadat átállítani? Milyen poszton számít rád Székely Tibor vezetőedző?

Meg kell, illetve meg kellett szoknom a játékstílust, más felállásban játszunk, más taktikával. A Mester baloldali védőként számít rám, ami kihívást jelentett számomra, hiszen eddig középpályán játszottam. Sokat kell még fejlődnöm a védekezésben, viszont erősségem a bal lábam, ami azon az oldalon előnyömre válhat. Összességében tetszik az új poszt, és remélem, minél több játékpercet tölthetek majd a pályán.

Sok-sok NB I-es mérkőzést, és sérülésmentes pályafutást kívánunk, Luca!