A labdarúgás és az informatika szerelmese

A labdarúgás és az informatika szerelmese

Akárcsak Halmai Ramon, Havasi Márton is egykor növendéke volt az Illés Akadémiának, most pedig dolgozója utánpótlásképző bázisunknak.  Marci az elemzők stábjának tagja, cseppet sem mellesleg kispályás focicsapatunk egyik gólzsákja.

Tele voltam kérdőjelekkel, amikor belevágtam ebbe az akkor még számomra kissé ismeretlen tevékenységbe, de egyáltalán nem bántam meg, hogy visszatértem az Illés Akadémiára. Ismerős közegbe kerültem, ami biztonságérzetet kölcsönzött számomra. Remek kollégák alkotják az elemzői stábot, ami most sajnos Oross Marci távozásával kétfősre szűkült. Persze teljesen érthető, hogy elvállalta a megtisztelő feladatot az egyik korosztályos válogatottunk élén. A vezetőink pedig bizonyára gondoskodnak majd a pótlásáról.

Mennyire állt közel hozzád korábban a számítógépes világ?

A labdarúgás mellett az informatika mindig is érdekelt. A testvérem és az unokatestvérem is ebbe az irányba tanult tovább. Külön öröm a számomra, hogy a mostani munkám ezeknek az ötvözete. Ráadásul korábban a Haladás VSE égisze alatt kisebb korosztályoknál edzősködtem is, ennek köszönhetően pedig könnyen bele tudom magam képzelni azoknak a szakembereinknek a tevékenységébe, akiket elemzőként segíteni szeretnék.

Ez a tevékenység még annyira új nálunk, hogy bizonyára még ti is egy tanulási folyamat közepén jártok.

Ez így van, ugyanis az év elején kezdtük el ezt az Illés Akadémián. Folyamatosan képezzük magunkat. A tavaszi karantén alatt volt egy angol nyelvű online képzés, amelyen mi is részt vettünk. Ezen kívül pedig rendszeresen kicseréljük a tapasztalatainkat a más akadémiákon dolgozó kollégáinkkal. Leginkább a Puskás elemzőivel, ugyanis náluk már régebb óta működik ilyen stáb. Úgy érzem, hogy jó úton járunk, mert rendszeresen kapunk pozitív visszajelzéseket.

Te mostanában nagyon sok pozitív visszacsatolást kaphattál a kispályás bajnokságban nyújtott teljesítményedért is, mivel az Edzők csapatának tagjaként rendesen kivetted a részed a góllövésből is.

Nagyon jó érzés volt, hogy gyorsan sikerült beilleszkednem a társaságba és gólokkal is tudtam segíteni a bajnoki címre esélyes együttesünket. Úgy gondolom, hogy az ilyen közös sikereknek nagy szerepük lehet a közösség formálódásában. Ráadásul Halmai Ramonnal korábban akadémistaként is játszottunk együtt, most pedig egy stábban dolgozunk és a kispályán is csapattársak vagyunk.

Te annak idején az 1995-ös korosztályunkban futballoztál, mennyire követed az akkori kortársaid pályafutását?

Természetesen figyelem a pályájuk alakulását, örülök a sikereiknek. A Haladás mostani felnőtt együttesében Németh Márió és Medgyes Zoli játszik a korosztályunkból. De rajtuk kívül is sok barátom maradt az akadémista időszakból. Győrffy Matyival annak idején együtt mentünk ki Ausztriába focizni, vele jelenleg is egy bajnokságban játszunk, de bárkivel összefutok a hétköznapokban, örömmel látjuk egymást.

A barátokon kívül mi az, ami számodra megmaradt abból az időszakból?

A kitartás és az elvégzett munkába vetett hit. Ezt azóta minden területen hasznosítani tudtam, például az egyetemi tanulmányaim során is, aminek most már a vége felé járok. Nem hinném, hogy újdonságot mondanék, de rengeteget tanultam az Akadémiánkon. Ezt szeretném most elemzőként is átadni a srácoknak.