A jók között a legjobbak voltak

A jók között a legjobbak voltak

Tíz játékosunk kapott díjat a női szakág évzáró ünnepségén. Lássuk, kik ők!

Az U14-es korosztályban az év játékosa:

Preakadémiai csapatunkban, az U14-es korosztályban az a labdarúgónk lett az év játékosa, akinek talán nem is mindenki tudja az „igazi” nevét. Elképzelhető, hogy díjazottunk fejpárbajokat nem nyer az ellenfelekkel szemben – bár küzdőszellemét ismerve ez sem zárható ki – de az, hogy elveszi tőlük a labdát, az bizton állítható. Nem ismer elveszett labdát, hihetetlen munkabírással száguldozza be a pályát, remekül cselez – őrületbe kergetve fiúkat, lányokat, legyen bárki is az ellenfél. Ballábas játékos, ami még különlegesebbé, értékesebbé teszi a tehetségét, amelyet a 2022-2023-as bajnoki szezon után senki sem vonhat kétségbe. Az U14-es korosztály legjobb játékosaként Imre Blankát ünnepeljük – vagy, ahogy mindenki ismeri őt: Pötyit.

Az U15-ös korosztályban az év játékosa:

Azt a játékosunkat, aki az U15-ös korosztályban az év játékosa lett, korát meghazudtoló játékintelligencia és érettség jellemzi. Remekül lát a pályán, kiválóan olvassa a játékot, a labda pedig valósággal ragad a lábához. Technikás, bátor, sőt csibész játékos, aki attól sem fél, ha éppen a saját tizenhatosunk előterében kell kötényt adni az ellenfélnek. A csapat motorja, de mindezek mellett az ellenfél kapuja előtt is remekül feltalálja magát. Sőt… Ahhoz, hogy gólt szerezzen, nem is kell neki az ellenfél kapuja elé kerülnie… Emlékezzünk csak a Pécsi MFC ellen szerzett, majd 40 méterről lőtt találatára… Az U15-ös korosztályban, a 2022-2023-as bajnoki év legjobb játékosa: Sági Fruzsina.

Az U15-ös korosztály gólkirálynője: 

Vannak azok a játékosok, akiknek egyszerűen a vérében van a gólszerzés és minden porcikájukkal érzik a kaput. Közéjük tartozik díjazottunk is, akit egyéb erényei mellett ez a képessége repítette el a gólkirályi címig. Sőt, 42 találatával nem csak házigólkirályunk lett, övé az országos U15-ös bajnokság legeredményesebb játékosának járó korona is. Kiváló fizikai adottságaihoz pazar labdaérzék párosul, ez pedig kész életveszély az ellenfelekre nézve. Duplák, mesterhármasok sorát érte el az idényben, sőt a St. Mihály FC ellen 9–1-re megnyert találkozón ötször talált a szegediek kapujába. Májusban teljesült az egyik futballal kapcsolatos, nagy álma is: a korosztályában Európa egyik legjobb csapatának számító Németország ellen pályára léphetett U15-ös női labdarúgó-válogatottunkban.  Legfiatalabb akadémiai korosztályunk gólkirálynője: Alasz Hanna.

Az U17-es korosztály gólkirálynője: 

U17-es együttesünk – egyébként még U15-ös korosztályú – gólkirályának gyorsasága, agilis játéka miatt sohasem lehetnek nyugodtak a riválisok. Kíméletlenül megbünteti a védők bizonytalanságát, megingásait, kiválóan 1:1-ezik és vércseként csap le az eladott, elpasszolt labdákra. Április végén Szerbiában, az U16-os válogatott Fejlesztési-tornáján ünnepelte 15. születésnapját, néhány nappal később pedig Telkiben, Németország ellen lépett pályára női U15-ös labdarúgó-válogatottunkban. Sok remek meccset játszott a bajnokságban is, de ezek közül is kiemelkedik a St. Mihály FC elleni hazai mérkőzésünk, amelyen az utolsó öt percben fordító csapatunk az ő góljával szerezte meg a győzelmet. Az U17-es korosztályban, a 2022-2023-as bajnoki év gólkirálynője: Csombor Luca.

Az U17-es korosztályban az év játékosa:

Díjazottunk két évvel ezelőtt érkezett az akadémiára, ő is az alapítók közé tartozik. Amióta U17-es csapatunk játékosa, folyamatosan fejlődött – elsősorban azért, mert fejlődni akart. Korát meghazudtoló tudatossággal kereste miben, miként lehet még jobb és szinte kivétel nélkül jó döntéseket hozott. Tehetséges, nagyszerű játékos, akinek a jellemzéséhez az is hozzátartozik, hogy a futball iránti alázata példaértékű, nagyszerű karakter, aki nem csak a saját játékára koncentrál, a társainak is rengeteget segít. Belsővédőként egyre nagyobb teher hárult rá, ahogy fejlődött, egyre fontosabb lett a szerepe a csapat játékában, ez az utóbbi időben a labdabirtoklásban is jól látszott. A neve azt jelenti, „Sólyom” és valóban meg van benne az a játékintelligencia, hogy felülről nézze, átlássa az egész csapat játékát. Nem csak kiváló, de megbízható labdarúgó is: az U17-es korosztályban ő töltötte a pályán a legtöbb játékpercet. Az U17-es korosztályban, a 2022-2023-as bajnoki év legjobb játékosa: Németh Zonga.

Az U19-es korosztályban az év játékosa:

Olyan játékos kapja az U19-es korosztály legjobbjának járó elismerést, aki tulajdonképpen kinőtte már az utánpótlás futballt, felnőtt csapatunknak is meghatározó játékosává vált. Óriási reményekkel nézhet a jövőbe, amelyeknek beteljesítéséhez a legnagyobb kihívást nem is az ellenfelek, hanem a sérülések jelentik. A teljesítménye meredeken ívelt felfelé, amikor az U19-es válogatott Európa-bajnoki selejtezőjén súlyos sérülést szenvedett. Nem állítanánk, hogy ez pozitívum, de utána derült ki igazán, mekkora érték, mennyire hiányzik, ha nincs a pályán. Fontos említeni azt is, már a Haladás-Viktória meghatározó játékosa volt, de továbbra is „rágta Tebeli Gyuri fülét” – mikor játszhat az U19-ben… Ha pedig játszhatott, úgy odatette magát, hogy annak nyoma lett. A szezon során a legjobb meccse talán a Ferencváros elleni, őszi hazai, győztes mérkőzés volt – semmi túlzás sincs abban, hogy nemzetközi mércével mérve is kiemelkedően futballozott. Az U19-es korosztályban, a 2022-2023-as bajnoki év legjobb játékosa: Kiss-Lantos Hanna.

Az U19-es korosztály gólkirálynője:

Ha egy mesefilmben a jópofa kis ördögöt kellene megmintázni, keresve se találna senki sem jobb modellt. Igazi csibész, akinek technikai tudása mellett a játékintelligenciája is kivételes – nem véletlen, hogy nem csak a legtöbb gólt lőtte ő, de talán az övé a legtöbb gólpassz is. Játékából külön ki kell emelni a rögzített játékhelyzeteket, az életveszélyes pontrúgásait is. Úgy lett gólkirály, hogy a szezon utolsó szakaszában, a legnagyobb ellenfelek ellen a súlyos sérülése miatt nem játszhatott – a csapat behúzta a meccseket, de nagyon hiányzott. Arról se feledkezzünk meg, hogy igazi csapatember, szerethető kisördög! Az U19-es korosztály gólkirálynője a 2022-2023-as bajnoki évben: Hécz Zsuzsanna.

Az „Év kapusa”: 

Az „Év kapusa” kétszer is járt a táborunkban, egyszer pedig – tavaly tavasszal – próbaedzéseken vett részt. Így azután, amikor a most befejeződött bajnokság előtt az akadémiára igazolt, egyik fél sem vásárolt zsákbamacskát – de talán azt sem gondolta senki sem, hogy 2023 nyarán szuperlatívuszokban beszélhetünk róla. Legfőbb erénye, hogy kiváló versenyzőtípus, úgy áll a kapuban, hogy tökéletesen ki tudja zárni a külvilágot, ha nagyritkán hibázik, nem rágódik rajta, mindig a következő feladatra koncentrál. Edzői számára nagyszerű alany, aki nem csak maga nyújt kiváló teljesítményt, de inspirálja a társakat is. Remek szezont zárt, a bajnokság hajrájához érve egyre inkább kikristályosodott, hogy ő lesz az Illés Akadémián az „Év kapusa” – azután a Ferencváros elleni bajnoki döntőben rátett még egy (vagy két…) lapáttal. Ahogy azt a legjobbaktól várjuk: akkor nyújtott csúcsteljesítményt, amikor arra a legnagyobb szükség volt. Ma övé az „Év kapusa-díj”, ami fontos elismerés, de mégis csak egy mérföldkő az úton. Ősztől, az új szezonban még nagyobb kihívások, új célok várnak rá – kétségünk sem lehet, hogy ezeket a magasságokat is át fogja vinni: Kocsi Petra.

Az „Év felfedezettje”:

Mondhatjuk rá, hogy női akadémiánk „alapító tagjai” között van. Pedig, amikor 2021 nyarán, tulajdonképpen még kislányként, az ország másik széléről Szombathelyre költözött rutinos vén rókákat megszégyenítően bátor döntést hozott ő is és a családja is. Bizonyos, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg, olyan döntés született, amellyel mindenki jól járt. Nem mondhatjuk rá, hogy azonnal, rakétaként tört előre… Az előző, de mondhatjuk, az első bajnokságban még „csak” a saját korosztályában, az U17-esek között játszott, ősszel megkapaszkodott, sőt bástyává vált az U19-es csapatban, tavasszal pedig olyan magától értetődő természetességgel foglalta el a helyét az NB I-es csapat védelmének tengelyében, mint aki mindig is erre készült. Mert mindig is erre készült. Igazi csibész a pályán és a pályán kívül is, minden megvan benne ahhoz, hogy a legszűkebb elitbe emelkedjen. Az Illés Akadémia női szakágában, az „Év felfedezettje”: Pintér Tekla.

Az aranyérmes U19-es csapat „bajnoki döntőjén” a meccs embere:

A labdarúgásban, ha nem is sokan, de vannak olyan játékosok, akik arra születtek, hogy csapatkapitányok, vezérek legyenek. Ők általában a labdával is jól bánnak, de mellette van bennük valami olyan plusz, mentális erő, pozitív energia, amelyből bőven juttatnak a társaknak is. A Ferencváros elleni, U19-es „bajnoki döntő” hősének választott játékosunk is ilyen, főszerepet játszott abban a folyamatban, amelyben ő és társai úgy léphettek pályára a mindent eldöntő találkozón, hogy nem is születhetett más eredmény, csak az, amit láttunk: bajnok lett az Illés Akadémia. A szezon utolsó mérkőzésén egy félidőnyit lehetett a pályán, de ez a 45 perc is kristálytiszta lenyomata annak, milyen is ő. Oroszlánként küzdött, bíztatta társait, a testi épségét sem kímélte, súlyosan megsérült, majd, amikor a lába, pontosabban a feje már nem is, a szíve még mindig vitte előre. Az aranyérmes U19-es csapat „bajnoki döntőjén” a meccs embere a csapatkapitány, a vezér: Kránicz Viktória.