A jó rajt sokat ért

A jó rajt sokat ért

A sok sérülés ellenére is biztosította helyét a felsőházban U19-es csapatunk, mely új vezetőedzővel, Horváth Andrással vágott neki a bajnokságnak. Őt kértük meg az őszi szezon értékelésére.

Korábban fiatalabb korosztályoknál dolgoztam már vezetőedzőként, így ez a szerep nem volt idegen a számomra. Az elmúlt két és fél évben viszont az U19-es csapatnál Horváth Rudolf segítőjeként tevékenykedtem, az ő távollétében azonban többször is én tartottam meg az edzéseket. Ez pedig minden probléma nélkül ment is. Így aztán amikor elkezdtük a felkészülést a 2022/2023-as szezonra, nagyon gyorsan megtaláltuk a stábbal és a srácokkal is a közös hangot.

Milyen célokkal vágtatok neki ennek a bizonyos szezonnak?

Egészen pontosan az 5-8. helyezések egyikét szerettük volna megszerezni, a felkészülés megkezdésekor azonban ez eléggé távolinak tűnt. Először a támadójátékunk hatékonyságára kellett fókuszálnunk, azon próbáltunk meg a rajtig folyamatosan javítani. Úgy gondolom, hogy a St. Pölten és a Klagenfurt elleni meccsekre álltunk teljesen össze és azzal a lendülettel mentünk neki a bajnokságnak. Sajnos az általam legerősebbnek tartott kezdőcsapattal egyetlen egyszer sem tudtunk felállni. Hol sérülés, hol eltiltás, hol felfelé játszatás, hol válogatottbeli elfoglaltság akadályozott meg bennünket ebben.

Ennek ellenére a rajt remekül sikerült.

Egykoron játékosként én is megtapasztaltam, hogy mennyire fontos egy jó rajt. Ezt próbáltam meg a srácokban is tudatosítani. Egyébként én három kulcsmecset emelnék ki. Fontos volt az, hogy az első mérkőzésen itthon legyőztük az Újpestet. Aztán később nagy bravúrral Pécsen is nyerni tudtunk, még pedig úgy, hogy az utolsó 15-20 percben emberhátrányban játszottunk. Így pedig négy kör után a tabella első helyén álltunk. Aztán november közepén itthon 4–2-re vertük a Diósgyőrt, amivel bebiztosítottuk a nyolc közé kerülésünket.

Mennyire voltál összességében elégedett a csapat teljesítményével?

A fiúk hozzáállával, edzésmunkájával tökéletesen elégedett voltam. Sajnos a sérülések komoly mértékben hátráltattak bennünket. Több kulcsjátékosunkat is hosszabb ideig nélkülöznünk kellett. De ennek ellenére valamennyi mérkőzésünkön az akadémiánk által képviselt stílusnak megfelelően futballoztunk.

Az akadémiánk filozófiájának talán legfontosabb része az egyének fejlődéséről szól. Ezen a téren mi a helyzet?

Úgy gondolom, hogy nagyon sokat fejlődtek a játékosaink, de azért néhány konkrétumot is mondanék: Mohos Barni annak ellenére is sokat lépett előre, hogy keveset tudott játszani. Nem véletlen, hogy a Hali felnőtt csapatánál is volt fent edzéseken és már „kispadozott” is. Sokat változott előnyére Horváth Józsi is. Zsédely Bence pedig a sérüléséig nyújtott nagyon jó teljesítmény.

Mi az, amiben viszont javulnotok kellene?

Úgy gondolom, hogy a labdabirtoklásban kellene előrébb lépnünk. Főként a megszerzett labdákat lenne jó magabiztosan meg is tartani, és azokból hatékony támadásokat vezetni. Ezeket egyébként Rugovics Vendel segítségével az egyéni képzések keretében gyakoroltuk is. A csapatvédekezéssel viszont elégedett voltam, az egyénivel viszont egy-két esetben nem. De az összességében kapott 17 gól nem éppen tragikus.

A bajnokság végére láthatólag komoly rangot vívtatok ki magatoknak.

Igen, ezt én is így gondolom. Nem véletlen, hogy olyan csapatok, mint az MTK, a Puskás, a Fradi, avagy a Honvéd, rendre visszajátszatták ellenünk az NB III-as játékosaikat. Tették ezt a mi, lényegében U18-as együttesünk ellen. A mi keretünkben gyakorlatilag négy U19-es játékos van, közülük Kozári Norbi gyakorlatilag a szezon során végig sérült volt. Ebből az aspektusból nézve, tényleg le a kalappal a srácok előtt. Szerintem ezen az úton kell továbbhaladnunk tavasszal is.

Ennek tudatában milyen folytatásra számítasz?

Egy szóval: nehézre. Rengeteg felkészülési mérkőzés, majd pedig bajnoki találkozó vár ránk. Nagyon bízom abban, hogy április végére, május elejére még látványosabbá tudjuk tenni a játékunkat. Jó lenne több gólt szerezni, mert ősszel csak 14-szer találtunk be az ellenfelek kapujába. Úgy gondolom, hogy a célok elérése érdekében mindent meg is fog majd tenni ez a szakmai stáb, amely szerintem ősszel gyorsan összekovácsolódott és jó munkát végzett.

A tizennégy Illés-gól elérhető akadémiánk YouTube-csatornáján.