A forradalmi játék: a padbol

A forradalmi játék: a padbol

Immáron az Illés Akadémia négy új játékterén pattog a labda.

Tenisz vagy röplabda? Egy kicsit ez is, és egy kicsit az is. Fallabda? Hááát, bizony. Lábtenisz? Még inkább! És mindezek együtt? Padbol! Ahogy a futsal is Dél-Amerikából, a padbol is innen, egészen pontosan az argentin La Plata városából indult el hódító útjára a világban. A játékban két pár szerepel: a pályát elválasztó háló oldalán áll a két-két páros. A kezdés, azaz az adogatás a lábteniszhez hasonlóan történik. A labdamenet indításától számítva a labda már játékban van egészen a pont megszerzéséig, kivéve, ha szabálytalanság történik, vagy ha a hálón fennakad. A 10X6 méteres játékteret üvegfal veszi körül.

Mik a legfontosabb szabályok?

  • a labdát felváltva adogatják a játékosok egymásnak ugyanazon csapatból minimum kettő, de maximum három érintés erejéig
  • ha ugyanazon csapat mindkét játékosa egyszerre, vagy egy játékos egymás után kétszer ér a labdához, a labdamenetet szabálytalannak kell tekinteni és elvesztik a pontot
  • a harmadik labdaérintés után a labdát az ellenfél oldalára kell juttatni, ahol pattanás után az ellenfélnek minimum kétszer, de maximum háromszor egymás között kell adogatni a labdát
  • nem tekinthető dupla találatnak, ha két játékos egyszerre kísérli meg adogatni a labdát, de csak az egyiknek sikerül
  • a karok és a tenyér kivételével bármelyik testrésszel vissza lehet passzolni a labdát az ellenfélnek (mint a lábteniszben)
  • a mérkőzést a három nyert játszmáig tart (mint a röplabdában)
  • az első labdajáték nyertes párja 15 pontot kap, a második nyertes pontért ugyanazon csapat 30 pontot kap, a harmadik pontnál az állás 40 lesz és a negyedik nyertes pont a játszma megnyerését jelenti számunkra, kivéve, ha mindkét pár eljut 40-ig, ebben az esetben következő pontot nyerő pár „előny”-t fog szerezni. Ha az ezt követő pontot ugyanez a páros nyeri, akkor ők nyerik a játékot is. Ha a másik pár nyeri a következő pontot, az állás ismét „egyenlő” lesz. Ez így folytatódik mindaddig, míg az egyik pár két egymás utáni labdamenetet nyer egy egyenlő állás után (mint a teniszben)
  • az a páros, amelyik elsőként nyer hat játékot, nyeri az adott játszmát is. A győzelemhez az ellenféllel szemben legalább két nyertes játékkülönbség szükséges és a játszmát mindaddig folytatni kell, amíg ezt a különbséget az egyik pár el nem éri (mint a teniszben)

Az Illés Akadémián négy padbolpálya segítségével fejleszthetik még tovább tudásukat a növendékeink: a szabályismertetést követően már birtokba is vették a játéktereket a fiúk és lányok. A padbolpályán töltött idő plusz labdaérintéseket és plusz focit jelent számukra. A zárt tér megköveteli, hogy a megfelelő pillanatban érjen a labdába a játékos. A technika mellett fejleszti a fejjátékot, a taktikai érzéket, a gyors gondolkodást és problémamegoldást. Összetett sportág, amelynek segítségével a reflexeket és a helyzetfelismerést is javítani lehet. Ahogy a teqball, úgy a padbol is a labdarúgás kiváló kiegészítő sportága! Az Illés Akadémián kialakított négy játéktér világítással is ellátott, így az esti órákban is nagy csatákat vívhatnak növendékeink.

Magyarországon a sportágat a Padbol Hungary csapata honosította meg: a licensztulajdonos PD BOL Management tagja Halmai Gábor is.

Azt szoktam mondani erről a sportról, hogy lábtenisz az üres akváriumban. A Padbol számomra a gyerekkori lábtengó élményét idézi meg – kiegészülve a fallal, ami teljesen új szintre emeli ezt a sportot. Igazi észjáték, a lendülete és gyorsasága folyamatos éberséget igényel a játékosoktól. Látványos megoldásokból itt sosincs hiány

– mondta a sportágról Halmai Gábor, az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke.