A családdal, a rokonsággal eltöltött idő a leglényegesebb

A családdal, a rokonsággal eltöltött idő a leglényegesebb

Szele Mátééknál a karácsony egyértelműen a közös ünneplésről szól. Advent idején is erre készülődnek testileg és lelkileg is. A részletekről az Illés Akadémia U15-ös tehetséges futballistája mesélt.

Mi Ölbőn élünk, és egy ilyen kisebb közösségben azért lényegesen fontosabb szerepet játszik a vállas, mint mondjuk egy nagyvárosban. Mi római katolikusok vagyunk, és a vasárnapi misére általában nagyon sokan összegyűlünk a templomban. Az ünnepi készülődés időszakában még egyéb közösségi rendezvények is vannak, például az adventi vásár, ahová mindig elmegyünk a szüleimmel és a nővéremmel.

Otthon hogyan telik az adventi időszak?

Az adventi koszorút általában a testvérem szokta készíteni, de azért mi is besegítünk neki. A lakást viszont közösen szépítgetjük, például fényfűzért szoktunk az ablakra szerelni.  Vasárnap mise után pedig mindig meggyújtunk egy-egy gyertyát. Természetesen lelkileg is készülünk karácsonyra, ilyenkor otthon is gyakrabban imádkozunk közösen.

A készülődést követően mi program Szenteste?

Olyankor nálunk gyűlik össze a tágabb értelemben vett család. Hozzánk jönnek át a keresztszüleim és a nagyszüleink. A menü általában húslevesből, húsos palacsintából, töltött káposztából, és persze bejglikből áll. Nálunk a diós és a kakaós a legnépszerűbb. Halászlé is szokott lenni, de én azt annyira nem szeretem, inkább a felnőttek fogyasztják szívesen.

Milyen karácsonyi ajándéknak örülnél idén?

Igazából én nem nagyon szoktam semmilyen ajándékot kérni, de persze örülök, ha kapok valami csekélységet. De én úgy gondolom, hogy ez igazából a szeretet ünnepe. Az a legfontosabb, hogy ilyenkor együtt lehetünk a családunkkal, rokonságunkkal. Régebben – talán 10 éves koromig – én rajzolni szoktam, és azt adtam ajándékba. Most inkább apróságokat vásárolok a megspórolt zsebpénzemből. Apukámnak, anyukámnak és a testvéremnek. A nagyszülőknek, a keresztszülőknek és az unokatestvéreknek inkább közösen veszünk ajándékot. Az ajándékozás mellett nagyon fontos az együtt töltött idő. Sokat beszélgetünk, nevetgélünk és jókat társasozunk. Másnap a nagyszüleinknél jövünk össze, míg azt követően a keresztszülőknél. Lényegében mindenhol az együttlét a lényeg. Szerencsére nekünk egy nagyon összetartó, kedves családunk van. Élvezzük a közösen eltöltött idő minden egyes percét.

Ráadásul ilyenkor a suliban is szünet van.

Igen-igen, ez sem lényegtelen dolog. Ilyenkor kipihenjük magunkat, feltöltődünk a hétköznapokra. És aztán újult erővel kezdhetünk neki a tanulásnak és persze a focinak.