15 éve kezdődött minden

15 éve kezdődött minden

Másfél évtizede indult meg a munka az Illés Akadémián.

Szombathelyen a célzott utánpótlás-nevelés gondolata a Lurkó UFC 1996-os megalapításával kezdődött el, aminek továbbfejlesztése bő egy évtized múlva egy vasi, felmenőrendszerre épülő akadémiában fogalmazódott meg. A felvetéstől a szándéknyilatkozatig rövid idő telt el – utóbbi 2006. augusztus 23-ra datálható – aztán a háttér biztosításával 2007 februárjában már kiválasztót tartott az Illés Akadémia, 2007 májusában pedig a Európa akkori egyik legnagyobb nemzetközi ifjúsági tornáján, a Kitzbühelben megrendezésre kerülő Cordial Cup-on indult el az 1992-es korosztályunk.

Az események aztán 2007 nyarán gyorsultak fel. Ekkora elkészült egy 65*45 méteres edzőterület, valamint egy szabványméretű füves pálya, így az Illés Akadémia diákjai napi két edzéssel megkezdték a felkészülést az augusztusban rajtoló 2007/2008-as korosztályos bajnokságra.

A legelső tréningre – éppen 15 éve, 2007 júliusának harmadik hetében került sor. Az első fecskék az 1992-es és 1993-as korosztályból kerültek ki: a felkészülés egyik célja az volt, hogy a 92-esek legjobbjai már 15-16 évesen a 2007/2008-as pontvadászatban az U18-asok között szerepeljenek. A napi két edzést az első időszakban Simon Attila, Takács Gábor, Apró Attila, Nagy József, Catalin Azoitei, Bakos Roland edzőként, Orbán Attila erőnléti edzőként, Kutasi Csaba kapusedzőként irányította. Azóta eltelt mintegy másfél évtized, ám utóbbi öt szakember azóta is az Illés Akadémia szakmai stábját erősíti! A műhelymunka tehát megkezdődött, és az első korosztályból Kovács István és Ugrai Roland is eljutott a felnőttek címeres mezéig…

A szakma egyébként négyéves programban gondolkodott, ami a labdarúgó-elmélet mellett fizikai és pedagógiai szempontokat is figyelembe vett. Ebben már szerepeltek a posztonkénti tréningek. A fent említett első két (1992-1993) korosztályban 45 fő alakította a kereteket. Mindez remek vasi magból (Baranyai Áron, Bezdi Dániel, Gombás Gergő, Gugcsó Benjámin, Horváth Detre, Király Kristóf, Kovács Bálint, Kovács István, Lippai Dávid, Nagy Bálint, Németh Erik, Polgár Milán, Skriba Máté, Szakály Attila, Szalai Roland, Tarr Krisztián, Tóth Attila), öt U15-ös válogatottból (Berning Adrián/Szekszárd, Burcsik Martin/Veszprém, Farkas Márk/Diósgyőr, Gyurján Bence/Nyíregyháza, Ugrai Roland/Békéscsaba), Vajdaságból érkezőkből (Bata Csongor, Szalai Áron) és az ország több pontjáról hozzánk kerülő, sok tehetséges fiúból (Batik Bence, Bodó Norbert, Böjte Patrik, Csiba Damiján, Czafit Richárd, Dombó Dávid, Göntér Márton, Kalász Milán, Kurucz Máté, Major László, Molnár Zoltán, N’Semi Noah Áron, Potyók Erik, Szeles Tamás, Szolga Máté, Szvoboda Szabolcs, Taliga Benjámin, Tóth Barna, Treznai Márk, Udvardi Ádám, Vajda Gellért) állt össze.