Vérbeli foci

Vérbeli foci

Már-már felnőttszintű mérkőzésen a vendégek vitték el a három pontot.

Illés Akadémia U19 – Vasas KA U19 2–3 (1–2)
Illés Aka. U19: Simon B. – Bényei (Markó, 46.), Tarján Tóth K., Woth – Szabó B., Schuszter, Nagy B. (Heiter, 72.) – Horváth R., Kállai K., Volter. Vezetőedző: Horváth Rudolf.
Gólszerzők: Volter (22., 1–0), Horváth R. (78., 11-esből, 2–3)

A 2. percben máris előttünk adódott helyzet: Woth lépett be Schuszter passzával a 16-oson belülre a jobb oldalon, középreadása egy Vasas-védőről Szabó Bence elé pattant, aki mellel átvette, majd a kapu jobb fele irányába ívelt, de a kapust kisegítő bekk mentett a gólvonal elől. Nem sokkal később egy vendégszöglet után röviden szabadítottunk fel, a hosszú oldalról visszaadott labdát pedig az érkező Kapornai egy lépésről mellé belsőzött. Nem volt egy pillanatra sem megállás: Kállai a 9. percben 20 méterről lőtt fölé. Az erős szélben igyekezett mindkét csapat a földön tartani a labdát. A vendégek sokszor két centerrel is felálltak a 16-osunkra, őket igyekeztek megjátszani, és ők készítették volna le a labdát második szándékból. A 18. percben Horváth Rajmund-Schuszter Ronald szögletvariáció után előbbi vitte be a labdát a büntetőterületen belülre, majd jobbról 13 méterről nem sokkal lőtt ballal a hosszú sarok mellé. A 22. percben megszereztük a vezetést: Horváth Rajmund két embert is sakkban tartott cseleivel, majd a 16-os vonalán ólálkodó Volter Patrik elé passzolt, aki remekül helyezve, okosan jobbal a jobb alsóba lőtt, 1–0. A 27. percben Sztojka életerős szabadrúgása a hálónk tetején landolt. A 36. percben egy büntető után egyenlített a Vasas: Sztojka állt a mészpöttyre letett labda mögé, ám Simon Barnabás kiütötte a bal sarokba szánt labdát, a kipattanóra azonban Szalai érkezett leggyorsabban, ő pedig a jobb kapufa segítségével a hosszúba lőtt, 1–1. Bő egy perc múlva egy jobb oldali beadás utáni fejesnél védett óriásit Simon, de még mindig a Vasasnál maradt a labda, és Farkas 16 méterről úgy lőtt a kapuba, hogy Simon még beleütött, de a jobb oldali kapufa megint kisegítette a piros-kéket, és a belső lapjáról becsorgott a labda, 1–2. Ez nem a mi periódusunk volt, ugyanis egy bal oldali akció után Juhász a keresztlécre bólintott.

Szünetben változtatott a Horváth Rudolf-Horváth András edzőpáros. Védő helyett kreatív középpályás érkezett: Markó Máté érkezése mellett abban is bízhattunk, hogy a második félidőben a szél minket támogat. A maguk által diktált iramból visszatettek a csapatok, de így is fordulatos maradt a meccs, mindkét együttes a támadófutballt preferálta. A 65. percben Schuszter két remek csellel két embert is levett a Vasas védelmének közepén, pontosan tálalt a bal szélről érkező Markó elé, aki azonban nem találta el a jól a labdát, ami fölé szállt. A szél viharos erejű vált, egyre inkább befolyásolta a játékot. A 68. percben Nagy Benjámin beadását Kállai fejelte mellé. A mi helyzeteink kimaradtak, a Vasasé viszont nem: a 70. percben Kapornai lőtt élesen a jobb sarokba, 1–3. Horváth Rajmund előtt adódott lehetőség, jól vitte be a labdát az alapvonalon, de a röviden már három Vasas-bekk is állt, akik üggyel-bajjal szögletre tudtak menteni. A 78. percben egy elveszettnek hitt labdára Woth Ádám csapott le, és az ötös sarkán elhúzták a lábát, ez is 11-es. A labda mögé Horváth Rajmund állt, és ballal félmagasan a kapu jobb felébe lőtt, 2–3. A 94. percen Horváth szögletére Kállai érkezett a rövidre, jól is csúsztatta meg, de védett a vendégkapus.

Kifejezetten jó iramú, helyenként magas színvonalú meccset láthattunk. A sok fiatallal felálló Illés Akadémia őszinte futballal rukkolt ki: ugyanúgy a gólszerzés volt a célunk 0–0-nál, mint 1–0-nál vagy 1–3-nál is. Az eredmény persze fájó, de a játékosaink számára óriási előnyt jelent a jövőre nézve, hogy idősebbek ellen kifejezetten jó teljesítményt nyújtottak – immáron sokadjára ezen a tavaszon.

Tipikus tavaszi meccset játszottunk ma is: próbálunk végig fent lenni, esetenként letámadni, és gólhelyzeteket kialakítani. Mindenki beleteszi a munkáját ebbe: a védők egy az egyben védekeznek, a középpályások igyekeznek forgatni a játékot, vagy gyorsan indítani, a támadók pedig helyzetekbe kerülni és kombinatívan játszani. A befejezéseknek egy ilyen meccsen hatékonyabbnak kell lenniük, és akkor az eredménynek is örülhetünk, nem csak a mutatott játéknak. A tavaszra jellemzően – sajnos, ahogy ma is – az ellenfelünk jó százalékban használta ki a kevés lehetőségét. Remélem ez megfordul – de mi akkor is ezt a játékot fogjuk erőltetni, ráadásul tele fiatallal. Ma is többen szerepeltek a 2004-es és a 2005-ös korosztályból, ezzel alapozzuk meg az ő jövőjüket, és már most látom, hogy nagyon jó csapatunk alakul ki a következő bajnokságra

– összegzett a meccset követően Horváth Rudolf.