Vendégségben az Union Berlinnél

Vendégségben az Union Berlinnél

Egykori növendékünk, Schäfer András közbenjárásának köszönhetően az Illés Akadémia elemzői betekintést nyerhettek a Bundesliga I-ben szereplő gárdánál zajló munkába.

Utánpótlásképző-centrumunk hagyományosan remek kapcsolatot ápol egykori növendékeivel. Nincs ez másként a 22-szeres felnőtt válogatott Schäfer András esetében sem. Schäfi nem is olyan régen népes közönség előtt tartott nálunk nagy sikerű élménybeszámolót, most pedig közbenjárásának köszönhetően a komplett elemzői stábunk, azaz Bánfalvi Zsolt, Fazekas Norbert, Havasi Márton, Halmai Ramon és lllés Bence vendégeskedhetett korábbi játékosunk jelenlegi csapatánál, az Union Berlinnél.

Decemberben merő véletlenből egy kávézóban futottam össze egykori tanítványommal, Schäfer Andrással, akivel egy jót beszélgettünk. Ennek során felmerült az a lehetőség, hogy meglátogatnánk őt Berlinben. A németek nem túlságosan nyitottak, de Schäfinek sikerült elintéznie, hogy fogadjanak bennünket a berlini klubnál. A túránk második napján történtek a lényegi események. Ekkor délelőtt beszélgethettünk a felnőtt csapat elemzőivel. Elmondták, hogy ők hogyan dolgoznak, miként építik fel a hetüket, valamint a vezetőedzőnek milyen elvárásai vannak feléjük. Emellett pedig ismertették azt is, hogy a játékosaikat milyen módon segítik. Egyikük a saját, míg másikuk az ellenfél csapatával foglalkozik. Lényegében így dolgoznak össze. Ezen kívül az edző kérésére a taktika kidolgozásában is segítenek. Pontosan úgy, mint ahogyan mi tesszük. Az ott zajló munka szinte teljesen megegyezik a miénkkel. Persze annyi különbséggel, hogy az ő esetükben csak a felnőtt gárdáról van szó

– fogott bele a visszatekintésbe elemzői stábunk vezetője, Bánfalvi Zsolt, aki azt is ismertette, hogy a délutáni hivatalos program hogyan alakult.

Ebéd után megtekinthettük a csapat edzését, majd beszélgethettünk az asszisztens edzővel, aki elmondta, hogy miként épül fel egy hetük. Összegezve úgy gondolom, hogy szakmailag nem járunk messze tőlük. Az ott szerzett tapasztalatainkat természetesen prezentálni fogjuk az Illés Akadémián dolgozó edzőknek. Lényegében egy komplett hét felépítését tudjuk ismertetni, mivel az Unionnál az a szokás, hogy ezen nemigen változtatnak

– fejezte be a hivatalos program ismertetését Bánfalvi Zsolt. Ezt követően „küldöttségünk” vezetője arra is kitért, hogy egykori akadémistánk milyen helyet is foglal el a berliniek hierarchiájában. Elmondása szerint Schäfit mind a klub dolgozói, mind pedig a szurkolók nagyon szeretik. Remekül illeszkedik abba a „melós” csapatba, mely jelenleg a Bundesliga I. harmadik helyén áll.

Nagyon sűrű volt ez a két berlini nap, bizony nem lett volna rossz, ha van egy harmadik is. Ettől függetlenül a túra szakmailag igen-igen hasznos volt, emellett pedig remekül szolgálta a csapatépítést is. Úgy gondolom, hogy a jó munka alapja a jó, összetartó közösség. Ebben pedig szerintem az elemzői stábnál nincs probléma

– zárta szavait Bánfalvi Zsolt, aki bízik abban, hogy az együttműködés továbbra is rendkívül gyümölcsöző lesz egykori akadémistánkkal, Schäfer Andrással.