Valenciában járt Majlinger Máté

Valenciában járt Majlinger Máté

Az Illés Akadémia játékosa Spanyolországban töltött egy hetet.

Az U13-as csapatunkban a 2023/2024-es bajnokságban 26 mérkőzésen 5 gólig jutó Majlinger Máté a ProSoccerGlobal Hungary csapatának tagjaként Spanyolországban vett részt tréningeken és felkészülési találkozókon. A korábban angliai túrán is résztvevő Illés Akadémia-növendék volt a beszélgetőpartnerünk.

Márciusban tudtam meg, hogy még ebben a szezonban Valenciába utazunk. Összesen egy hetet töltöttem a csapattal Spanyolországban. A szállásunkként szolgáló Hotel Mas Camarena tetejéről rá lehetett látni a valenciai edzőcentrumra, láttuk a La Liga-csapatot is tréningezni és testközelből is találkozhattunk velük.

Hogyan zajlottak az edzések, milyen meccseken szerepeltél?

A Valencia akadémiáján az ottani edzővel készültünk. A kommunikáció nyelve az angol volt. Két tréninget követően az első meccsen a Valencia U12-vel találkoztunk: 2–1-re nyertünk. A spanyol szabályok szerint ebben a korosztályban a pályán keresztben játszottunk, 7+1-es felállásban, 5X2 méteres kapura. A mérkőzés 2X30 percig tartott, nálunk mindenki 40 perc játékidőt kapott. 20 percet jobbszélsőként, 20 percet belső védőként szerepeltem. Az első gól előtt a középpályán én szereztem meg a labdát, amit felpasszoltam a centernek, ő pedig betalált! Aztán a következő alkalommal már a Levante akadémiai edzőjének iránymutatása mellett dolgoztunk és a Levante fiókcsapata, a Patacona U13 volt az ellenfelünk. Ezúttal 4–0-ra nyertünk és két gólt is szereztem. Előbb a jobb szélről befelé cseleztem és laposan lőttem a kapuba; majd egy mélységi indításnál egyérintővel lőttem el a kapus mellett a labdát! A harmadik találkozón – ezen is, ahogy az első kettőn, 40 perc jutott nekem – a Levante U13-tól 4–1-re kikaptunk. A három nap alatt lejátszott három mérkőzés után még egy edzés szerepelt a programban. Mindhárom találkozó magas iramú volt.

Milyen szabadidős tevékenységek színesítették a programot?

Városnézés, tengerparti program és a Valencia–Alaves La Liga-meccs megtekintése. Alapvetően szeretem a spanyol focit, tetszik az ottani játékstílus. A hazaiaknak szurkoltam, de 1–0-ra kikaptak. Majdnem teltház volt a Mestallában, velünk szemben volt a hazai B-közép, felettünk a vendégszurkolók: nagyon jó hangulatot teremtettek! Voltunk természetesen stadiontúrán is.

Miképpen összegeznéd a spanyolországi hetet?

A pályán kívül is nagyon jól éreztem magam, sok és érdekes programon vettünk részt. Az első edzést követően külön hívtak egy interjúra, ahol magamról beszélhettem, arról, hogy honnan jöttem, milyen helyen játszom most, és hogy érzem magam Spanyolországban. Különösen tetszik, hogy egyébként kint minden klub tartja a tradíciókat, meghagynak régi-régi dolgokat – Valenciában például a régi szertáros kisszékét – amiről nézte a meccseket – a mai napig kiviszik a pályára. Várom még, hogy visszajelzést kapjak, ugyanis a Levante elleni találkozóról még lesz elemzés, szeretném tudni, hogy mit láttak a szakemberek.