Majlinger Máté leült Szoboszlai Dominik helyére

Majlinger Máté leült Szoboszlai Dominik helyére

Angliában töltött egy hetet az Illés Akadémia U13-as játékosa.

A ProSoccerGlobal Hungary csapatának tagjaként angliai találkozókon vett részt az Illés Akadémia játékosa, Majlinger Máté. Az egy hét alatt négy mérkőzésen is lemérhette, hol is tart, hiszen angol klubcsapatok ellen küzdhetett.

Liverpool külvárosban, Southportban voltunk elszállásolva. Négyen voltunk egy apartmanban: egy újpesti srác mellett két szlovák társam volt. Utóbbiakkal az angol volt a közös nyelv, ami alapvetően jól megy, ráadásul most igazán élesben gyakorolhattam.

Most először voltál Angliában?

Először jártam és nagyon élveztem az egész időszakot. Egy hetet töltöttünk kint, ami a sok program miatt nagyon hamar eltelt. Korábban már ültem repülőn, akkor Madridban jártam.

Miképpen alakult szakmailag a túra?

Két edzés és négy felkészülési mérkőzés szerepelt a programban. A tréningeket egy Premier League akadémiai edző, illetve a ProSoccerGlobal egyik edzője tartotta számunkra. Az első edzőmeccsen a Blackburn Rovers ellen játszottunk: 5–4-re győztünk, az ötödik gólt én szereztem. Először kicseleztem egy ellenfelet, majd egy jó háromszögelés után átvettem a labdát és 10 méterről a kapus feje fölött a léc alá rúgtam – a mérkőzés után a játékomhoz és a gólomhoz is külön gratulált az ellenfél edzője! Meccseltünk a Derby County és a Leeds United U13-asaival és a Salford City U14-esei ellen. Jobbhátvédként játszottam: a fő feladatom a védekezés volt, nem engedhettem meg, hogy bárki elmenjen mellettem! Ha pedig labdát szereztünk, akkor az előrejáték támogatását várták el tőlem. Két meccset 8+1-es felállásban szűkebb játéktéren, két meccset pedig klasszikus felállással, nagypályán játszottunk.

A csapattársaidnak miről mesélsz legszívesebben, mi az, amit megosztasz velük azért, hogy ők is tanuljanak belőle?

Nagyon gyors volt a játék, mindenki előrefelé futballozott, a labdavesztés után pedig azonnal megtörtént a visszatámadás, soha nem volt pihenő. Az edzések rövidebbek és pörgősek, megállás egyszer sincsen még egy pillanatra sem.

Milyen kirándulások színesítették a programot?

Az egyik leginkább meghatározó az Anfield Road-on tett látogatásunk volt. Megnéztük a Liverpool-múzeumot, stadiontúrán vettünk részt és a hazai öltözőben Szoboszlai Dominik helyére is leülhettem! Jártunk Manchesterben a Nemzeti Futballmúzeumban is, míg a Derby County elleni találkozót követően az ellenfél edzője bevitt minket a Pride Park Stadionba. Óriási élmény volt ez az angliai hét, ez pedig még inkább motivál abban, hogy napról napra jobban teljesítsek!

A programról Hadnagy Zsolt, az Illés Akadémia vezető tehetségkutatója is pozitív véleménnyel volt.

Miután Máté sikeresen szerepelt a nyári budapesti kiválasztó napon, valamint bekerült az Angliába utazók közé, az úton való részvételét – Bakos Roland szakmai igazgatóval egyeztetve – mi is támogattuk. A külföldi tapasztalatszerzés rendkívül fontos: többek között ezért is indítottuk el a Covid-időszakot követően a nyárnyitó nemzetközi tornát két korosztály számára is. Ez az angliai túra pedig nem csak a résztvevőnek – ezúttal Majlinger Máténak – hanem jelenlegi csapattársainak és a nála fiatalabb Illés Akadémia-játékosoknak is rendkívüli motivációt jelent, hiszen a fokozatosan kitűzött célok segítik őket a labdarúgó-karrierjük építésében

– mondta Hadnagy Zsolt.